Waarom we van de geur van oude boeken houden

Door boekenliefhebbers wordt de geur van boeken vaak genoemd als reden om niet op het lezen van digitale boeken over te stappen. Maar waarom is die geur van boeken zo prettig? Onderstaande video legt het uit.

De aangename geur zou volgens de video afkomstig zijn van lignine, een bestandsdeel van hout. Maar klopt deze verklaring wel? Een zoektocht op internet levert een iets ander beeld op. Lignine wordt juist uit de houtpulp gehaald voordat het in papier is veranderd en kan dus niet verantwoordelijk zijn voor de geur.

Volgens The Naked Scientists komt de aangename boekengeur van andere bestanddelen van papier, zowel van het hout zelf waarvan het gemaakt is als van toegevoegde elementen:

The pleasant aromatic smell is due to aromatic compounds emitted mainly from papers made from ground wood which are characterised by their yellowish-brown colour. They emit vanilla-like, sweetly fragrant vanillin, aromatic anisol and benzaldehyde, with fruity almond-like odor. On the other hand, terpene compounds, deriving from rosin, which is used to make paper more impermeable to inks, contribute to the camphorous, oily and woody smell of books. A mushroom odour is caused by some other, intensely fragrant aliphatic alcohols.

A typical odour of ‘old book’ is thus determined mixture of fragrant volatiles and is not dominated by any single compound. Not all books smell the same.”

Boeken met een “fruitige amandelgeur” en een tikje vanille, hoeveel heb jij er daarvan in je kast staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *