10 eenvoudige manieren om meer tijd voor lezen te maken

Zeg je ook wel eens tegen jezelf dat je eigenlijk meer zou moeten lezen? Hoor je van iedereen over al die mooie boeken die ze gelezen hebben, maar vraag je je af waar ze de tijd vandaan halen? Komt jouw ‘nog-te-lezen’-stapel elke week een stukje dichter bij het plafond? Met enkele simpele tips en makkelijke aanpassingen aan je dagagenda kun je ook jouw leesleven boosten en wie weet lees je dan in 2015 meer boeken dan je ooit in een jaar gelezen hebt..

1. Maak een speciaal boekenplekje in je huis. Koop een lekkere stoel of bank, en leg je ‘nog-te-lezen’-stapel ernaast. Stel jezelf als doel om er op vaste tijdstippen even te gaan zitten -bijvoorbeeld elke avond, of elk weekend – en zet dan ook al je mobiele apparaten even uit.

2. Word lid van een bibliotheek. Vergelijk het met een sportschool, als je daar lid van bent voel je je ook min of meer verplicht om geregeld even te gaan. Datzelfde geldt voor de bibliotheek. Een wereld vol boeken ligt op je te wachten.
3. Lees wat je goed vindt, volg je interesses. De tijd van verplicht lezen voor een lijst ligt waarschijnlijk al even achter je, nu wordt het pas echt leuk.
4. Hou bij welke boeken je gelezen hebt. Het zien groeien van de lijst met gelezen boeken werkt aanstekelijk zodat je meer zin in lezen krijgt en er meer tijd voor wil vrijmaken.
5. Neem altijd een boek mee naar de badkamer/het toilet.
6. Neem altijd een boek mee onderweg. Waar je ook heen gaat, wees er altijd op voorbereid dat er momenten op de dag zijn waarop je even niets te doen hebt. Hoe leuk is het dan om een boek tevoorschijn te kunnen pakken! Ebooks zijn hiervoor natuurlijk ideaal, die heb je altijd bij je.

Flickr: Pedro Ribeiro Simões
Flickr: Pedro Ribeiro Simões

7. Een boek tegelijk.. Multitasken is altijd lastiger dan met één ding bezig zijn, één boek lezen helpt je te focussen.
8. Luisterboeken! Oké, luisteren is eigenlijk niet echt lezen natuurlijk, maar luisterboeken kunnen die dagelijkse rit naar je werk of school of het uurtje kokkerellen wel een stuk leuker maken.
9. Begin de dag met een boek. Zet de wekker een half uur vroeger en lees voor je naar je werk of opleiding gaat enkele hoofdstukken.
10. Stoppen mag! Als je niet door een boek heen komt zegt dat nog niets over jou of over dat boek, het kan simpelweg zo zijn dat jullie niet voor elkaar gemaakt zijn.. Zoek een boek dat beter bij je past zodat je er plezier in houdt.

Flickr: Susana Fernandez
Flickr: Susana Fernandez

Op welke manier maak jij meer tijd voor het lezen van boeken?


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (14)

 1. evelyn
  5 jaar geleden

  Leuke tips! Ik lees standaard tijdens het ontbijt, dat is toch weer een half uurtje leestijd!

 2. Nannie Hugen
  5 jaar geleden

  Ik lees ook altijd een tijdje tijdens het ontbijt.
  Leuke tips voor de ware lezers

 3. Nannie Hugen
  5 jaar geleden

  correctie

 4. Ashcat
  5 jaar geleden

  Iedere maandag en woensdag op mijn e-reader tijdens de 2u durende treinreis. De tijd schiet dan heerlijk op en het boek ook 🙂

 5. Yolanda
  5 jaar geleden

  Ik ga bijna nooit de deur uit zonder een boek in mijn tas. Ik ben er al vaak heel blij mee geweest wanneer ik ergens moest wachten. Een speciale boekenplek is ook wel een goede tip.

 6. rose
  5 jaar geleden

  Elke avond een hoofdstuk! Help ook lekker met het loslaten van de dag 🙂

 7. Sandra
  5 jaar geleden

  Deze tips lijken wel voor mij gemaakt! Ik ben echt een boekenuitsteller, haha!

 8. Marina
  5 jaar geleden

  Lezen is iets wat ik altijd kan en heel veel doe. Het is mijn grootste hobby, ik ben lid van de bieb en kom daar zeker 2 of 3 keer in de week. Vind het heerlijk om daar rond te struinen. Ik lees verschillende stijlen boeken. 2 Boeken tegelijk lezen is geen enkele moeite voor mij.

 9. Ilse
  5 jaar geleden

  Leuke tips! Eerder opstaan om te lezen is niks voor mij, maar voor het slapengaan wel! Onderweg in de trein lees ik ook graag. En op de wc, want waarom niet? ^^

 10. Rt
  5 jaar geleden

  Maak eerst keuze uit ebooks en lees telkens als ik moet wachten, vb. Bij dokter, of in de post, of als ik depressief ben, het lezen brengt afwisseling en brengt me in een eigen apart wereldje.
  Ik woon dan in het buitenland waar ik de taal niet perfect kan spreken en waar ik in de bib geen Nederlandstalige boeken vind en is dit de ideale oplossing voor mijn probleem.
  Ook als mijn partner naar tv of film kijkt die me niet interesseert.

 11. Sarina
  5 jaar geleden

  Er ligt altijd een boek in de badkamer, daar lees ik elke dag wel een paar bladzijdes uit! Bij de meeste boeken die ik lees gaat dit goed, maar bij sommige boeken lukt het niet, daar moet je net even meer aandacht aan besteden.

 12. Nicole Louise
  5 jaar geleden

  Leuke tips! Ik ben zelf wel fan van onderweg lezen in de trein/bus. Heerlijk momentje voor jezelf (en voor je boek ;).

 13. Minke
  5 jaar geleden

  ik lees altijd als ik onderweg ben of als ik thuis moet schoonmaken geef ik mezelf als beloning dat ik weer wat mag genieten van het gelezen boek.

 14. Karin
  5 jaar geleden

  Altijd een boek in de tas, dat is mijn tip! Een dwarsligger of bookazine is daarvoor ideaal, klein en licht. De rij bij de kassa in de supermarkt, wordt dan leestijd

Geef een reactie