10 films die je als boekenfan gezien moet hebben
Als boekenliefhebber hou je er natuurlijk van om lekker met een boekje of ereader in een hoekje weg te duiken. Maar soms wil je ook wel eens iets anders, en dan is een goede film een prima tijdsbesteding. Welke films moet je als boekenfan nu echt gezien hebben? 10 verschillende films met het thema boeken.
[divider]1[/divider]
The Book Thief, Brian Percival (2013)
Het boek De boekendief werd in veel landen een bestseller. Ook de film krijgt goede beoordelingen. Boeken geven de hoofdpersoon Liesl kracht om te overleven in het door oorlog verscheurde Duitsland.
[divider]2[/divider]
The Name of the Rose, Jean-Jacques Annaud (1986)
De verfilming van Umbert Eco’s magistrale roman De naam van de roos over verschillende moorden die een kloostergemeenschap in de greep houden. Met een hoofdrol voor boeken en manuscripten.
[divider]3[/divider]
Miss Potter, Chris Noonan (2006)
Biopic over Beatrix Potter. Volg het leven van deze beroemde schrijfster en illustratrice, en hoe ze met haar geïllustreerde kinderboeken de wereld veroverde.
[divider]4[/divider]
Molière, Laurent Tirard (2007)
Een fictieve film over de beroemde Franse auteur Molière. De film plaatst de thematiek van en inspiratie voor de verschillende werken van Molière in het leven van de auteur zelf. Dat levert een speelse, humoristische en dramatische film op die nieuwsgierig maakt naar het werk van Molière.
[divider]5[/divider]
Fahrenheit 451, François Truffaut (1966)
Een wereld waar boeken verboden zijn en verbrand worden. Het boek Fahrenheit 451 van Ray Bradbury gaat hierover, en deze verfilming van Truffaut verbeeldt op meesterlijke wijze wat het gemis aan boeken doet met mensen.
[divider]6[/divider]
L’autre Dumas, Safy Nebbou (2010)
Veel mensen kennen Alexandre Dumas als de schrijver van meesterwerken als De drie musketiers en De graaf van Monte-Cristo. Wat minder mensen weten is dat Dumas die boeken niet alleen schreef. De film focust op de relatie tussen hem en zijn bekendste hulpschrijver, Auguste Maquet.
[divider]7[/divider]
Capote, Bennett Miller (2005)
Biografische film over de Amerikaanse schrijver Truman Capote (In Cold Blood, Breakfast at Tiffany’s) met een sterke en Oscarwinnende rol voor Philip Seymour Hoffman als Truman Capote.
[divider]8[/divider]
The Reader, Stephan Daldry (2008)
Drama gebaseerd op de gelijknamige roman van Bernhard Schlink, waarin een jonge man een verhouding krijgt met een oudere vrouw. Hun relatie wordt intenser wanneer ze hun gezamenlijke liefde voor boeken ontdekken. Elke avond leest Michael zijn geliefde Hanna voor uit de wereldliteratuur. Ondanks hun innige band is Hanna op een dag spoorloos verdwenen.
[divider]9[/divider]
The Diving Bell and The Butterfly, Julian Schnabel (2007)
Ontroerende op ware feiten gebaseerde film over een journalist die een beroerte krijgt en daardoor aan het locked-in-syndroom lijdt. Alleen met oogbewegingen kan hij nog communiceren, maar dat weerhoudt hem er niet van een boek te schrijven. Over de kracht van verbeeldingsvermogen.
[divider]10[/divider]
You’ve Got Mail, Nora Ephron (1998)
Nog steeds actueel, deze wat oppervlakkige romcom die door het onderwerp toch leuk is voor boekenfans: Kathleen Kelly werkt met veel plezier in een kleine boekwinkel, tot een grote keten een filiaal in de buurt opent en daarmee haar voortbestaan bedreigt. Joe Fox is de medewerker bij het bedrijf die hiervoor verantwoordelijk is, en ze haat alles waar hij voor staat. Ze weet echter niet dat hij dezelfde man is als degene waarmee ze via e-mail contact heeft.
Weet jij nog films die leuk zijn voor boekenfans? Laat het hieronder even weten!
In Notting Hill is Hugh Grant de eigenaar van een kleine boekwinkel, maar boeken spelen verder geen rol in het verhaal.
Verder zijn er natuurlijk films die over een al dan niet bestaande schrijver of dichter gaan, bijvoorbeeld On the Road, met Kerouac als personage, of Bright Star, romantische fictie over dichter John Keats.
nr 9 uit uw lijstje, “The Diving Bell and The Butterfly” is een Frans-Amerikaanse productie en Frans gesproken. En met een Franse poëtische titel “Le scaphandre et le papillon”. Wat een moed en doorzettingsvermogen heeft die auteur ons getoond.
Dune van Frank Herbert. film uit 1984.
….of wat te denken van “The unbearable lightness of being”. Onverfilmbaar geacht, maar magistraal.