Uit de band

10 lezenswaardige Nederlandse boekenblogs

Er wordt in Nederland heel wat afgeblogd door boekenlezers. Tientallen, misschien wel honderden lezers bloggen over de boeken die ze lezen en kopen. Welke 10 blogs zijn in elk geval de moeite waard om te volgen? MustReads.nl zet ze voor je op een rijtje.


Inge Leest
Inge leest voornamelijk Nederlandse romans en blogt daarnaast over allerlei boekennieuws.Boekboetiek
De Boekboetiek is een weblog van Annelies, een boekenwurm die haar passie voor boeken deelt met de wereld.Craving Pages
Joany is weg van Young Adult en op Craving Pages houdt ze bij wat ze leest, komen er geregeld winacties voorbij en vind je allerlei andere boekgerelateerde berichten.Connie’s boekenblog
Dit boekenblog bevat recensies en nieuws over boeken uit allerlei genres, leuke verslagen van boekpresentaties en evenementen.Adorable Books
Op Adorable Books bloggen vier meiden over de boeken die ze lezen, vooral chicklit, young adult en fantasy.Boeken, boeken, boeken
Hier vind je teksten van journalist Maarten Dessing over boeken, schrijvers, bibliotheken, recensenten, het boekenvak en meer.Biebmiepje
Judith werkt bij de bibliotheek. Op haar blog deelt ze haar liefde voor boeken.Books & Kisses
Een boekenblog van vier dames, met allerlei artikelen over boeken en recensies uit diverse genres.


MijnBoekenblog
MijnBoekenblog
Op MijnBoekenblog.com schrijft Joop over de boeken die hij leest, en plaatst hij interviews en andere artikelen over boeken.


Jouw keuze:
Nummer 10 mag je zelf nomineren! Heb je zelf een boekenblog, of volg je een boekenblog dat iedereen ook zou moeten volgen, laat het dan hieronder in de reacties even weten, met een linkje en de reden waarom het een goede blog is!

60 reacties

 • Het blog hierboven is van de Nederlandstalige boeken, en voor Engelstalige heb ik een apart blog: http://bookbag79.blogspot.nl. Ook al zitten daar af en toe mijn eigen vertalingen bij (in dat geval bij beide blogs), ik ben als het goed is altijd objectief, en lees diverse genres, waaronder kinderboeken. Het kan soms alleen even duren voor er een nieuwe titel wordt toegevoegd…

  Wat ik zelf altijd heel erg jammer vind, en wat ik ook bij sommige blogs die hier genoemd zijn tegenkom, is dat ze vol spel-/taalfouten staan. Natuurlijk glipt er bij mij ook wel eens een tikfout of redigeerfout tussendoor – die je dan zelf niet meer ziet – maar veel populaire boekenblogs van nu geven wel mooie recensies, maar in minder mooi Nederlands.

  • Erg mooie lijst. Er bestaan ook een heleboel lijstjes voor boeken over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld ik heb een mooie top 10 boeken over hoogbegaafdheid gevonden. Mijn zoon is hoogbegaafd dus erg nuttig en het is een erg mooie lijst met erg leuke boeken. Zeker een must read mocht je meer over hoogbegaafdheid willen leren. https://www.zobegaafd.nl/boeken-over-hoogbegaafdheid/

 • Wil je alles weten over kinderboeken? Dan moet je bij http://www.kinderboekenpraatjes.nl zijn. Drie nieuwe recensies per week over boeken voor kinderen en jongeren in alle leeftijden. Daarnaast overzichten van bekroonde boeken, de VoorleesToptien, kerntitels voor de Kinderboekenweek, klassiekers en nog veel meer.

 • Mooi lijstje hoor, de meeste blogs lees ik ook met veel plezier en de andere ga ik ook eens even bekijken. Sowieso leuk dat er zoveel leuke boekenblogs zijn.

  Zelf blog ik op http://www.mirandaleest.nl over boeken waar ik enthousiast over ben, dat kan zowel fictie als non-fictie zijn en Nederlandse als Engelse boeken. Verder blog ik ook regelmatig over andere leuke onderwerpen die met lezen en boeken te maken hebben.

 • Dit lijkt me een ideale gelegenheid om zowel mijn eigen blog als die van andere bloggers in het zonnetje te zetten. Ik blog op tessaheitmeijer.com. Ik plaats wekelijks enkele recensies, organiseer winacties, hou elke maand mijn mustreads bij en blog ook over andere, altijd boekgerelateerde zaken.

  Daarnaast lees ik zelf graag de blog van Jenny: jennysbookcase.wordpress.com en die van Sandra: sandraschrijftenleest.wordpress.com.

  Dit bovenstaande lijstje is al een hele fraaie, leuk artikel!

 • Ik vind de site van Ingeleest heel goed. Ik raad het iedereen aan.

 • Een aantal blogs ken ik goed! Op nummer 10 raad ik dan mijn eigen boekenblog aan; Laura’s book journal. (www.laurasbookjournal.wordpress.com) Ik ben 15 jaar oud en blog over Young-Adult boeken.

 • Mooi rijtje, ik volgde ze eigenlijk allemaal al en ik vind het terecht dat ze erin staan. Zelf heb ik ook een boekenblog waarin als het goed is geen spelfouten staan, want dat vind ik zelf ook altijd erg storen tijdens het lezen. Verder gaat het voornamelijk over Young-Adultboeken en films en series.

  thebookmarkers.wordpress.com

 • Hihi, dan nomineer ik graag onszelf: http://www.storyhunters.nl. Ook veel young -adult, maar ook chicklit, Fantasy en hier en daar een thriller komen voorbij πŸ™‚

 • Erg leuke sites! Toevallig houd ik vooral de nummers 1 en 2 goed in de gaten. De rest ken ik als boekblogger ook, maar ik vind het altijd leuk om een kijkje te nemen op de site van Inge en Annelies. Mezelf zal ik niet zo snel op nummer tien zetten, daar schrijf ik misschien te weinig voor. (Ongeveer 1 a 2 berichten per week) Maar het zou leuk zijn als mensen een kijkje op mijn blog willen nemen! Ik recenseer eigenlijk diverse genres voor verschillende leeftijden. Ik denk dat dit verklaard kan worden door mijn opleidingen die vrij ‘verspreid’ zijn op het gebied van literatuur. (Nederlandse Taal en Cultuur, master Boekwetenschap: Cultureel ondernemen in het boekenvak en master Jeugdliteratuur)

  In ieder geval hartstikke leuk dat jullie aandacht schenken aan boekenblogs!

  Groetjes, Bibi

  http://www.bibiesboeken.blogspot.nl

 • Wat leuk dat ik ertussen sta!! Wauw!!
  Ik ben zelf o.a. fan van de blog van Tessa (www.tessaheitmeijer.com), van Bibi (bibiesboeken.blogspot.nl), van Anneke (www.eenlettermeergraag.nl).

 • Geweldig dat ik er tussen sta.

 • Mooi overzicht, maar het begin is nog maar gemaakt. Mijn blogs met voornamelijk recensies kun je vinden op http://www.graaggelezen.blogspot.nl. Ik volg natuurlijk ook andere blogs. Ik deel ook vaak acties van andere bloggers.
  Het gaat tenslotte niet om de ons ‘de blogger’ maar over de auteurs, de boeken, de handelaren en de uitgevers. Sharing is caring is mijn devies.

 • Wat een omissie dat De Spanningsblog (http://www.spanningsblog.nl) niet in bovenstaand overzicht staat. In april 2007 begonnen als verzamelplaats van de recensies en interviews van thrillerrecensent Peter Kuijt en gaandeweg uitgegroeid tot een actuele site met vaak het laatste nieuws uit het spannendeboekengenre als eerste. De Spanningsblog stelt ook bijna dagelijks – via Twitter – een thrillerkwizvraag.

 • Wat een eer dat ik ertussen sta!
  Blogs waar ik zelf graag een bezoekje aan breng zijn o.a.:
  jennysbookcase.wordpress.com
  tessaheitmeijer.com
  sandraschrijftenleest.wordpress.com
  boekverslaafde.blogspot.nl

  Maar er zijn er eigenlijk teveel om op te noemen! Ik heb toevallig net een uitgebreid rijtje in mijn laatste blogpost genoemd. En zelfs die is niet compleet πŸ˜‰

 • Ik voel me zeer vereerd dat mijn blog in dit lijstje voorkomt. Ik zie het als een beloning voor een aantal jaren hard werken en een aanmoediging om het nog beter te doen. Als ik een weblog mag nomineren is dat De spanningsblog (http://www.spanningsblog.nl).

 • Ik nomineer ook graag mijn eigen blog: http://www.bookbabbles.nl
  Een boekenblog die ik samen met mijn vriendin heb. We hebben een geheel eigen stijl met een paar originele rubrieken zoals ‘de week van…’, ‘HOT or NOT’ en de ‘Cover Twins’. We doen het met veel plezier en dat straalt denk ik ook van onze artikele af. We hebben een afwisseling van verschillende genres, soort artikelen en doen af en toe oom wat persoonlijks.

  Hopelijk mogen we jullie binnenkort ook een keer op onze blog verwelkomen!

 • Ik blog sinds begin dit jaar over boeken en sinds 1 juni heb ik besloten om alleen nog literatuur, (literaire) romans en historische (literaire) romans te lezen en recenseren (fictie en non-fictie) voor mijn blog: sandraschrijftenleest.wordpress.com omdat daar mijn hart toch wel ligt.
  Ik probeer daarbij ook boeken te lezen en recenseren van schrijvers die nog niet zo bekend zijn of debutanten zijn en ik vind het ook leuk om juist niet altijd de allernieuwste boeken te recenseren, ook in het verleden zijn er prachtige boeken geschreven die soms best wat extra aandacht mogen krijgen.
  Onlangs heb ik een “spam je boek” actie gehouden waarbij ik schrijvers de ruimte gaf om reclame te maken voor hun boek(en). Ik heb hier heel veel leuke reacties op gehad van zowel schrijvers als bezoekers.

 • Leuke lijst! Een aantal bloggers volg ik al.

  Mijn website Ikvindlezenleuk (www.ikvindlezenleuk.nl) is een website waar ik, geholpen door inmiddels bijna 30 kinderen en jongeren, recensies schrijf over kinder- en jeugdboeken. Mijn fanatiekste recensente is pas 7 jaar! De website is gericht op kinderen, met recensies over boeken voor 6- t/m 15+. Daarnaast verschijnen er regelmatig andere bijdragen over boeken, zoals schrijversportretten, nieuws over Kinderjury, Jonge Jury en andere leesevenementen

  Kom eens kijken en iedereen die wil helpen met het maken van recensies is van harte welkom.

 • Graag nomineer ik mijn eigen boekenblog: http://leesdame.nl πŸ™‚ Deze maand blog ik alweer drie jaar over boeken en deel ik nog steeds met veel liefde mijn leeservaringen.

 • Leuke lijst! Ik ken de meeste blogs wel en die zijn inderdaad de moeite waard om hier genoemd te worden. Ook zijn er een aantal (in de reacties genoemd) die je zeker ook moet volgen. En dan de mijne, natuurlijk: De Boekblogger – http://boekblogger.wordpress.com

 • Mijn boekenblog kun je vinden op teatimebooks.nl en die nomineer ik dan ook als tiende plaats. Ik doe dit sinds januari en ik vindt het geweldig om mijn ervaringen te delen met andere lezers.

 • Leuk hoor! Ik ben zelf ook een hobbyblogger over de boeken die ik lees. Kijk eens op http://www.josinenieuwland.nl

 • Neem eens een kijkje op http://www.bezetenboeken.nl jammer dat die er niet tussen staat….

 • Heel leuke lijst met inderdaad fantastische boekenblogs!
  Mijn boekenblog vind je op http://daisiesonbookshelves.wordpress.com/ πŸ™‚

 • Ja, zeg. Ik ga me daar een beetje reclame voor mezelf maken. Daar begin ik niet aan.

  http://www.guidohuisintveld.nl

 • Mooie gelegenheid om schaamteloos mijn eigen blog onder de aandacht te brengen. Ik blog vanuit Londen in het Nederlands over alles wat ik lees.

  http://exemplaar-uitgeleend.tumblr.com

 • Ook ik blog sinds kort. Mijn blog kun je vinden op http://boekenwurm1995.wordpress.com

 • Ah tof, ik ben bekend met de meerderheid van de blogs. Zitten hele leuke tussen! Ik blog over Young Adult en New Adult boeken op http://www.leavenostorybehind.nl πŸ™‚

 • Ik zie dit nu pas, wat grappig. Bedankt voor de vermelding!

 • Op nummer 10 zet ik mijn blog over Russische literatuur:
  http://www.arussianaffair.wordpress.com
  Een vrolijk, informatief en vooral niet zwaarmoedig blog!

 • Mijn blog heet http://www.boekenpraatjes.blogspot.com.
  Wie graag leest, je bent altijd welkom op mijn blog! Ik schrijf over alle boeken die ik lees, maar over films verschijnen ook berichtjes. Mijn genre is voornamelijk young adult, fantasy. Zelf volg ik helaas nog geen blog, maar daar gaat verandering in komen dankzij deze leuke lijst!
  Hopelijk tot op mijn blog!

 • Op nummer 10 graag mijn blog over lezen en laten lezen; http://www.boekielezen.nl. Ik ben jeugdbibliothecaris in Amsterdam en daar schrijf ik over, en over alle boeken die ik lees, van peuterboekjes tot young adult.

 • Beste mensen,

  Een enorm compliment verdient de blog van een wel zeer belezen en avontuurlijk ingestelde vrouw. Wat mij betreft op nummer 1.
  http://annavangelderen.blogspot.nl/
  Veel leesplezier, en vriendelijke groet, Lutske de Jong

 • Heb er weer heel wat leuke, voor mij nieuwe, blogs uitgepikt. Wil dan toch graag van de gelegenheid gebruik maken om hier nog twee blogs aan te prijzen. Allereerst een net gestart blog door mijn dochter Jet: rabbitbookz (www.rabbitbookz.wordpress.com) over de boeken en aanverwante zaken die haar op dit moment boeien. En als tweede mijn eigen blogs over boeken op de website van MZ boek- en tekstprojecten (www.zwart-boek.nl).

 • Leuke blogs, zeer interessant. zelf heb ik ook een blog waar ik met name young-adult boeken op wil gaan bespreken: http://mysteriousiswhoiam.blogspot.nl/

 • Ons boekenblog bestaat al sinds 1996, een uit te klauwen gelopen hobby is het geworden. We zijn verwoede lezers, en zo lezen we ook de boeken, http://www.boekenwurm-en-pleeg.nl

 • Ik ben verdrietig, want mijn favoriet http://www.lekkerlezen.net staat er niet tussen πŸ™‚
  Misschien wat ouderwets nog, maar wel echt degelijk en eerlijk.

 • Wat een leuk artikel over blogs. Nog niet zo lang ben ik begonnen met Birdysboeken.blogspot.nl. Met recensies van mijn gelezen, recente boeken. Thrillers, romans, YA’s van alles. Ik vind het echt superleuk en boeken en lezen is mijn grote passie. Geef ook graag boekentips aan andere lezers. Wordt er altijd heel erg blij van. Community-lezen vind ik echt 2016 en doe het graag. Lezen in een leesgroep geeft lezen een extra dimensie. Je gaat dan dieper in op het verhaal..helemaal leuk. Afijn, neem een kijkje op mijn blog zou ik zeggen..en laat een reactie achter. Ik heb al veel views!!

 • Ik vind het altijd jammer dat er zo’n nadruk op fictie en young-adult boeken ligt bij de meeste boekbloggers, dus vandaar mijn keuze om http://www.bookclubacademy.com te nomineren. Reviewt alleen non-fictie boeken en met de insteek er iets van te leren!

 • Ik heb pas sinds een paar dagen mijn blog en ik wil me in de toekomst vooral richten op young adult boeken. Er staat nu nog niet veel op, maar daar zal binnenkort zeker verandering in komen.

 • Dit is de link voor de mensen die geΓ―nteresseerd zijn:http://thebookaffair.jouwweb.nl

 • Gemiste kans dat een blog dat 2000 bezoekers per dag trekt en zich specifiek op een bepaald boeksoort richt er niet tussen staat. Niet alleen recensies, maar ook interviews, boekpresentaties, Lunches met schrijvers, quotes, leesclubs enzovoort enzovoort:

  http://thrillerlezers.blogspot.nl/

 • leuk lijstje, ik kende er al een aantal maar ga op de rest zeker ook even kijken! ik heb sinds kort ook mijn eigen boekenblog, zou het heel leuk vinden als je even wilt kijken!
  http://www.juliaenbooks.wordpress.com

 • Goede lijst! Ik wil graag Just One More Page nomineren voor de 10de plaats. Wij doen vooral recensies van Young Adult boeken en elke woensdag doen we mee aan de top 5 wednesday. Ook schrijven wij graag over bookevents waar we zijn geweest. Wat onze blog speciaal maakt is dat wij elke maand een writing prompt hebben, wij vinden het erg leuk om zelf te schrijven maar we zijn ook benieuwd naar de creativiteit van onze lezers (Doe dus gezellig mee!). Ook zijn wij internationaal! Mirthe zit nu namelijk in America πŸ™‚
  Kom dus gezellig een kijkje nemen!
  -X- Het team van Just One More Page
  https://justonemorepage.net/

 • Ontzettend leuk om te lezen en een goede, mooie lijst! Ik heb er al een paar doorgelezen en de rest ga ik ook nog zeker even bekijken!

 • Inderdaad, er wordt in Nederland heel wat afgeblogd, maar 99,9 % van de ‘bloggende boekenliefhebbers’ doet hetzelfde.
  Daar heb ik een mening over; lees ‘Over bibliofielen, boekenliefhebbers en bloglijstjes’. (http://perkamentus.blogspot.nl/2017/02/bibliofielen-boekenliefhebbers-en.html)

 • Ik zou graag http://prettylittlewriting.weebly.com/harry-potter.html
  willen nomineren en dan bedoel ik de blogpagina ‘books’ van deze site.

 • Prima boekenblog van Engelmundus Lute. Dit blog bestaat al sinds 2006: http://www.leeservaring.com
  Nederlandstalige literatuur, Engelstalige literatuur, vertaalde literatuur, science fiction en thrillers.
  Boeken over gnosis en spiritualiteit, Edgar Cayce, Vrijmetselarij enz.

 • Het liefst zou ik mijn eigen blog delen maar er moet nog zoveel aan gebeuren dat ik dat maar even hou voor een volgende keer πŸ™‚

 • Ik schrijf al jarenlang een verzamelblog met fragmenten uit zelf gelezen literaire werken. Ik probeer een idee te geven van de stijl de schrijver en uittreksels te geven die een discussie op gang kunnen trekken of door hun inhoud treffend zijn.
  http://www.ingewijde.blogspot.com

 • Misschien ook nog interessant: https://eenboekrecensie.blogspot.nl
  Een blog met impressies van boeken die uit de actualiteit zijn verdwenen. De meeste aandacht gaat uit naar recent verschenen boeken, terwijl ook de romans die uit het zicht verdwijnen vaak de moeite waard zijn/blijven.

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *