10 lezenswaardige Nederlandse boekenblogs

Er wordt in Nederland heel wat afgeblogd door boekenlezers. Tientallen, misschien wel honderden lezers bloggen over de boeken die ze lezen en kopen. Welke 10 blogs zijn in elk geval de moeite waard om te volgen? MustReads.nl zet ze voor je op een rijtje.


Inge Leest
Inge leest voornamelijk Nederlandse romans en blogt daarnaast over allerlei boekennieuws.Boekboetiek
De Boekboetiek is een weblog van Annelies, een boekenwurm die haar passie voor boeken deelt met de wereld.Craving Pages
Joany is weg van Young Adult en op Craving Pages houdt ze bij wat ze leest, komen er geregeld winacties voorbij en vind je allerlei andere boekgerelateerde berichten.Connie’s boekenblog
Dit boekenblog bevat recensies en nieuws over boeken uit allerlei genres, leuke verslagen van boekpresentaties en evenementen.Adorable Books
Op Adorable Books bloggen vier meiden over de boeken die ze lezen, vooral chicklit, young adult en fantasy.Boeken, boeken, boeken
Hier vind je teksten van journalist Maarten Dessing over boeken, schrijvers, bibliotheken, recensenten, het boekenvak en meer.Biebmiepje
Judith werkt bij de bibliotheek. Op haar blog deelt ze haar liefde voor boeken.Books & Kisses
Een boekenblog van vier dames, met allerlei artikelen over boeken en recensies uit diverse genres.


MijnBoekenblog
MijnBoekenblog
Op MijnBoekenblog.com schrijft Joop over de boeken die hij leest, en plaatst hij interviews en andere artikelen over boeken.


Jouw keuze:
Nummer 10 mag je zelf nomineren! Heb je zelf een boekenblog, of volg je een boekenblog dat iedereen ook zou moeten volgen, laat het dan hieronder in de reacties even weten, met een linkje en de reden waarom het een goede blog is!


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (70)

 1. Sandra
  7 jaar geleden

  Het blog hierboven is van de Nederlandstalige boeken, en voor Engelstalige heb ik een apart blog: http://bookbag79.blogspot.nl. Ook al zitten daar af en toe mijn eigen vertalingen bij (in dat geval bij beide blogs), ik ben als het goed is altijd objectief, en lees diverse genres, waaronder kinderboeken. Het kan soms alleen even duren voor er een nieuwe titel wordt toegevoegd…

  Wat ik zelf altijd heel erg jammer vind, en wat ik ook bij sommige blogs die hier genoemd zijn tegenkom, is dat ze vol spel-/taalfouten staan. Natuurlijk glipt er bij mij ook wel eens een tikfout of redigeerfout tussendoor – die je dan zelf niet meer ziet – maar veel populaire boekenblogs van nu geven wel mooie recensies, maar in minder mooi Nederlands.

  • Kees
   5 jaar geleden

   Erg mooie lijst. Er bestaan ook een heleboel lijstjes voor boeken over een specifiek onderwerp. Bijvoorbeeld ik heb een mooie top 10 boeken over hoogbegaafdheid gevonden. Mijn zoon is hoogbegaafd dus erg nuttig en het is een erg mooie lijst met erg leuke boeken. Zeker een must read mocht je meer over hoogbegaafdheid willen leren. https://www.zobegaafd.nl/boeken-over-hoogbegaafdheid/

 2. susan Venings
  7 jaar geleden

  Wil je alles weten over kinderboeken? Dan moet je bij http://www.kinderboekenpraatjes.nl zijn. Drie nieuwe recensies per week over boeken voor kinderen en jongeren in alle leeftijden. Daarnaast overzichten van bekroonde boeken, de VoorleesToptien, kerntitels voor de Kinderboekenweek, klassiekers en nog veel meer.

 3. Miranda
  7 jaar geleden

  Mooi lijstje hoor, de meeste blogs lees ik ook met veel plezier en de andere ga ik ook eens even bekijken. Sowieso leuk dat er zoveel leuke boekenblogs zijn.

  Zelf blog ik op http://www.mirandaleest.nl over boeken waar ik enthousiast over ben, dat kan zowel fictie als non-fictie zijn en Nederlandse als Engelse boeken. Verder blog ik ook regelmatig over andere leuke onderwerpen die met lezen en boeken te maken hebben.

  • Joska
   5 jaar geleden

   Mijn favoriete blog!

 4. Tessa Heitmeijer
  7 jaar geleden

  Dit lijkt me een ideale gelegenheid om zowel mijn eigen blog als die van andere bloggers in het zonnetje te zetten. Ik blog op tessaheitmeijer.com. Ik plaats wekelijks enkele recensies, organiseer winacties, hou elke maand mijn mustreads bij en blog ook over andere, altijd boekgerelateerde zaken.

  Daarnaast lees ik zelf graag de blog van Jenny: jennysbookcase.wordpress.com en die van Sandra: sandraschrijftenleest.wordpress.com.

  Dit bovenstaande lijstje is al een hele fraaie, leuk artikel!

 5. Elly van der Meer
  7 jaar geleden

  Ik vind de site van Ingeleest heel goed. Ik raad het iedereen aan.

 6. Laura
  7 jaar geleden

  Een aantal blogs ken ik goed! Op nummer 10 raad ik dan mijn eigen boekenblog aan; Laura’s book journal. (www.laurasbookjournal.wordpress.com) Ik ben 15 jaar oud en blog over Young-Adult boeken.

 7. Loranne
  7 jaar geleden

  Mooi rijtje, ik volgde ze eigenlijk allemaal al en ik vind het terecht dat ze erin staan. Zelf heb ik ook een boekenblog waarin als het goed is geen spelfouten staan, want dat vind ik zelf ook altijd erg storen tijdens het lezen. Verder gaat het voornamelijk over Young-Adultboeken en films en series.

  thebookmarkers.wordpress.com

 8. Ellis
  7 jaar geleden

  Hihi, dan nomineer ik graag onszelf: http://www.storyhunters.nl. Ook veel young -adult, maar ook chicklit, Fantasy en hier en daar een thriller komen voorbij 🙂

 9. Bibiesboeken
  7 jaar geleden

  Erg leuke sites! Toevallig houd ik vooral de nummers 1 en 2 goed in de gaten. De rest ken ik als boekblogger ook, maar ik vind het altijd leuk om een kijkje te nemen op de site van Inge en Annelies. Mezelf zal ik niet zo snel op nummer tien zetten, daar schrijf ik misschien te weinig voor. (Ongeveer 1 a 2 berichten per week) Maar het zou leuk zijn als mensen een kijkje op mijn blog willen nemen! Ik recenseer eigenlijk diverse genres voor verschillende leeftijden. Ik denk dat dit verklaard kan worden door mijn opleidingen die vrij ‘verspreid’ zijn op het gebied van literatuur. (Nederlandse Taal en Cultuur, master Boekwetenschap: Cultureel ondernemen in het boekenvak en master Jeugdliteratuur)

  In ieder geval hartstikke leuk dat jullie aandacht schenken aan boekenblogs!

  Groetjes, Bibi

  http://www.bibiesboeken.blogspot.nl

 10. Annelies
  7 jaar geleden

  Wat leuk dat ik ertussen sta!! Wauw!!
  Ik ben zelf o.a. fan van de blog van Tessa (www.tessaheitmeijer.com), van Bibi (bibiesboeken.blogspot.nl), van Anneke (www.eenlettermeergraag.nl).

 11. Connie
  7 jaar geleden

  Geweldig dat ik er tussen sta.

 12. Mieke Schepens
  7 jaar geleden

  Mooi overzicht, maar het begin is nog maar gemaakt. Mijn blogs met voornamelijk recensies kun je vinden op http://www.graaggelezen.blogspot.nl. Ik volg natuurlijk ook andere blogs. Ik deel ook vaak acties van andere bloggers.
  Het gaat tenslotte niet om de ons ‘de blogger’ maar over de auteurs, de boeken, de handelaren en de uitgevers. Sharing is caring is mijn devies.

 13. Peter Kuijt
  7 jaar geleden

  Wat een omissie dat De Spanningsblog (http://www.spanningsblog.nl) niet in bovenstaand overzicht staat. In april 2007 begonnen als verzamelplaats van de recensies en interviews van thrillerrecensent Peter Kuijt en gaandeweg uitgegroeid tot een actuele site met vaak het laatste nieuws uit het spannendeboekengenre als eerste. De Spanningsblog stelt ook bijna dagelijks – via Twitter – een thrillerkwizvraag.

 14. Judith
  7 jaar geleden

  Wat een eer dat ik ertussen sta!
  Blogs waar ik zelf graag een bezoekje aan breng zijn o.a.:
  jennysbookcase.wordpress.com
  tessaheitmeijer.com
  sandraschrijftenleest.wordpress.com
  boekverslaafde.blogspot.nl

  Maar er zijn er eigenlijk teveel om op te noemen! Ik heb toevallig net een uitgebreid rijtje in mijn laatste blogpost genoemd. En zelfs die is niet compleet 😉

 15. Joop Liefaard
  7 jaar geleden

  Ik voel me zeer vereerd dat mijn blog in dit lijstje voorkomt. Ik zie het als een beloning voor een aantal jaren hard werken en een aanmoediging om het nog beter te doen. Als ik een weblog mag nomineren is dat De spanningsblog (http://www.spanningsblog.nl).

 16. Madelon
  7 jaar geleden

  Ik nomineer ook graag mijn eigen blog: http://www.bookbabbles.nl
  Een boekenblog die ik samen met mijn vriendin heb. We hebben een geheel eigen stijl met een paar originele rubrieken zoals ‘de week van…’, ‘HOT or NOT’ en de ‘Cover Twins’. We doen het met veel plezier en dat straalt denk ik ook van onze artikele af. We hebben een afwisseling van verschillende genres, soort artikelen en doen af en toe oom wat persoonlijks.

  Hopelijk mogen we jullie binnenkort ook een keer op onze blog verwelkomen!

 17. Sandra
  7 jaar geleden

  Ik blog sinds begin dit jaar over boeken en sinds 1 juni heb ik besloten om alleen nog literatuur, (literaire) romans en historische (literaire) romans te lezen en recenseren (fictie en non-fictie) voor mijn blog: sandraschrijftenleest.wordpress.com omdat daar mijn hart toch wel ligt.
  Ik probeer daarbij ook boeken te lezen en recenseren van schrijvers die nog niet zo bekend zijn of debutanten zijn en ik vind het ook leuk om juist niet altijd de allernieuwste boeken te recenseren, ook in het verleden zijn er prachtige boeken geschreven die soms best wat extra aandacht mogen krijgen.
  Onlangs heb ik een “spam je boek” actie gehouden waarbij ik schrijvers de ruimte gaf om reclame te maken voor hun boek(en). Ik heb hier heel veel leuke reacties op gehad van zowel schrijvers als bezoekers.

 18. Mathilde
  7 jaar geleden

  Leuke lijst! Een aantal bloggers volg ik al.

  Mijn website Ikvindlezenleuk (www.ikvindlezenleuk.nl) is een website waar ik, geholpen door inmiddels bijna 30 kinderen en jongeren, recensies schrijf over kinder- en jeugdboeken. Mijn fanatiekste recensente is pas 7 jaar! De website is gericht op kinderen, met recensies over boeken voor 6- t/m 15+. Daarnaast verschijnen er regelmatig andere bijdragen over boeken, zoals schrijversportretten, nieuws over Kinderjury, Jonge Jury en andere leesevenementen

  Kom eens kijken en iedereen die wil helpen met het maken van recensies is van harte welkom.

 19. Luna
  7 jaar geleden

  Graag nomineer ik mijn eigen boekenblog: http://leesdame.nl 🙂 Deze maand blog ik alweer drie jaar over boeken en deel ik nog steeds met veel liefde mijn leeservaringen.

 20. Judith
  7 jaar geleden

  Leuke lijst! Ik ken de meeste blogs wel en die zijn inderdaad de moeite waard om hier genoemd te worden. Ook zijn er een aantal (in de reacties genoemd) die je zeker ook moet volgen. En dan de mijne, natuurlijk: De Boekblogger – http://boekblogger.wordpress.com

Geef een reactie