Inspiratie

10 manieren om je volgende boek te bepalen

Heb je nog een enorme stapel te lezen boeken liggen, maar weet je niet met welke je moet beginnen? Of ben je juist door je verzameling boeken heen en ben je op zoek naar nieuw leesmateriaal? 10 ideeën om je op weg te helpen met het zoeken naar je volgende boek!

1. Begin! Altijd! Met! De! Bovenste!

Hoe groot je stapel boeken ook is, het beste systeem om er doorheen te komen is toch nog altijd gewoon met de bovenste te beginnen..

2. Vraag een bibliotheekmedewerker

Bibliothecarissen zijn de onovertroffen steun en toeverlaat van zoekende boekenfans. En ze zitten massaal op Twitter, dus waar wacht je nog op, vraag ze gewoon welk boek jij nu echt als volgende moet gaan lezen!

3. Laat je verrassen door de boekverkoper

Ga naar de dichtstbijzijnde boekwinkel, zeg wie je favoriete schrijvers zijn, en laat de boekverkoper je volgende boek bepalen! Die zijn goed op de hoogte van wat er zoal te koop is, en kunnen je vaak iets heel verrassends aanbevelen dat precies bij je smaak past.

4. Doe een blind-date met een boek!

In sommige boekhandels vind je ingepakte boeken, waar een verrassend goed boek in zit. Of vraag een vriend of vriendin om een goed boek uit hun kast uit te zoeken en deze voor je in te pakken.

5. Volg blogs van andere boekenfans

Duizenden lezers houden op een blog bij wat ze lezen en wat ze er van vonden. Volg mensen die houden van de boeken waar jij van houdt, en ontdek nieuwe leestips! Hoe vind je die blogs? Kijk bijvoorbeeld eens in de boeken-categorie van BlogLovin, daar zitten ook veel Nederlandse bloggers tussen.

6. Word lid van een leesclub, of begin er een

Leesclubs zijn de ideale manier om met nieuwe boeken in aanraking te komen. Omdat je met elkaar als groep een boek moet uitkiezen om te bespreken, kom je ook boeken tegen die je anders nooit zou hebben geopend.

7. Lees de krantenrecensies

De bekende kranten hebben vaak op vrijdag of zaterdag een uitgebreide boekenbijlage met overzichten van nieuwe boeken. Blader deze eens door, en kijk of er leuke boekentips voor jou bij zitten.

8. Gebruik een sociale boekensite

Word lid van een site als GoodReads (of vanaf eind mei de nieuwe site Hebban in Nederland) en ontdek via je vrienden, schrijvers, boekverkopers, uitgevers en andere boekenfans nieuwe boeken om te lezen.

9. Werk lijstjes af

Lezen voor de lijst, dat klinkt minder leuk dan het is! Want er zijn heel wat boekenliefhebbers die lijsten hebben samengesteld van boeken die je echt eens gelezen moet hebben. Kijk bijvoorbeeld in de lijst met 20 Nederlandse boeken uit de 20e eeuw. Of koop het boek 1001 boeken die je gelezen moet hebben.

10. Zoek op WelkBoek.nl

Naar het voorbeeld van de Engelstalige site WhichBook hebben de Nederlandse bibliotheken WelkBoek.nl ontwikkeld. Met behulp van schuifbalkjes kun je precies instellen waaraan jouw volgende boek moet voldoen, moet die vrolijk zijn, of juist verdrietig, zachtaardig of gewelddadig, grappig of nuchter, voorspelbaar of onvoorspelbaar? Ook kun je selecteren op de plaats waar het zich moet afspelen of welk plot het boek moet hebben. Hoe bepaal jij welk boek je als volgende gaat lezen? Laat het hieronder even weten!

2 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *