2016 wordt Jaar van het Boek
2016 wordt in Nederland en Vlaanderen een jaar waarin ‘het boek’ extra gepromoot zal worden, als het aan het CPNB ligt. De stichting ontwikkelde een conceptplan voor ‘2016 Jaar van het Boek’, waarin verschillende organisaties, waaronder het CPNB, het Letterenfonds en de Koninklijke Bibliotheek, de handen ineenslaan en onder meer een rondreizende ‘Boekenparade’ en een verkiezing van het Belangrijkste Boek organiseren.
De voorlopige plannen blijken uit een uitgelekte folder (inmiddels weer offline gehaald) die het CPNB samenstelde, met als titel ‘2016 Jaar van het Boek’. In oktober 2016 staan de Nederlandse en Vlaamse literatuur centraal op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Dat feit vormt de aanleiding voor de verschillende organisaties om een brede publiekscampagne op poten te zetten rond boeken.
Opvallendste onderdeel is nog wel de verkiezing van het ‘Belangrijkste Boek’. “In samenwerking met het televisieprogramma De Wereld Draait Door wordt een verkiezing georganiseerd van de belangrijkste boeken uit de Nederlandse en Vlaamse geschiedenis.” Er komen in het plan van het CPNB tien thema’s, met elk tien boeken waaruit gekozen kan worden. Aan elk van deze honderd boeken wordt een Bekende Nederlander of een Bekende Vlaming gekoppeld, die het boek in kwestie zal promoten. DWDD zal mogelijk vanaf februari 2016 aandacht besteden aan de Top 100. Uiteindelijk zal van elk thema het boek met de meeste stemmen doorgaan naar de Top 10, waar vervolgens de winnaar uit rolt. Het CPNB is momenteel in gesprek met DWDD over een dergelijke invulling, maar handtekeningen zijn nog niet gezet.
Verder komt er het hele jaar door een boekenparade, die 14 steden zal aandoen, en in oktober ook Frankfurt. “Het wordt een feestelijke, laagdrempelige opstelling waarin alle verschijningsvormen van het boek getoond worden.” Bezoekers kunnen er meedoen aan allerlei activiteiten rond boeken en literatuur.
De totale campagne ‘Jaar van het Boek’ zal volgens de begroting van het CPNB 4,5 miljoen euro kosten. Een deel daarvan moet van de overheid, fondsen en sponsoren komen. Daarnaast worden voor sommige activiteiten entreegelden begroot.
Update: Het CPNB laat weten dat de plannen zich nog in een voorbereidende fase bevinden, en dat er nog niet valt te zeggen of het Jaar van het Boek ook echt zo ingevuld gaat worden.