Inspiratie

30 onmisbare apps voor boekenfans

Vrijwel iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone. Voor boekenliefhebbers zijn er inmiddels dan ook heel wat leuke apps beschikbaar. Leer sneller te lezen, beheer je boekenverzameling, lees digitale boeken en strips, download luisterboeken, ontdek gratis ebooks: voor elk wat wils. Daarom in deze post maar liefst 30 apps die je als boekenliefhebber niet mag missen! Acceleread Te veel boeken en te weinig tijd? Leer speedreading! Daarmee lees je sneller door je boekenstapel heen. De app Acceleread helpt je bij het oefenen van snellezen. Je kunt ook je eigen ebooks importeren. Alleen beschikbaar voor iOS.
Aldiko Aldiko is een van de meest uitgebreide ebookbeheerapps. De applicatie ondersteunt ebooks in verschillende formaten, je kunt er bibliotheekboeken mee lezen, aantekeningen en bladwijzers maken, de tekst van je ebooks doorzoeken, een woordenboek gebruiken. Alleen beschikbaar op Google Play.
Bibliotheek De Nederlandse bibliotheken hebben duizenden ebooks die leden gratis kunnen lezen. Dat kan onder meer door middel van deze applicatie. Beschikbaar voor iOS en Google Play.
Bksy Wil je boeken uitlenen of lenen van vrienden? Dat kan heel eenvoudig met de nieuwe app Bksy. Je voert simpelweg de boeken in die je op je plank hebt staan, en kijkt met enkele klikken op de planken van je vrienden. Beschikbaar voor iOS en Google Play.
Bliyoo Onbeperkt boeken lezen voor een vast bedrag per maand. Bij Bliyoo, een initiatief van Bruna, lees je voor 9,95 euro per maand alle ebooks uit het assortiment. Voor iOS en Google Play.
BookBuddy BookBuddy is een handige app waarmee je makkelijk je boekenverzameling bij kunt houden. Maak bijvoorbeeld lijsten aan, houd bij aan wie je boeken uitleent, en beoordeel door jou gelezen boeken. Enkel voor iOS.
Book Catalogue Maar Android-gebruikers hoeven niet te treuren: ook voor hen is er een handige boekenbeheer-app beschikbaar. Met Book Catalogue houd je overzicht in je boekencollectie. Boeken toevoegen gaat heel eenvoudig door de barcode te scannen, en er is een integratie met Goodreads. Voor Google Play.
Comics (comiXology) Lees je graag stripboeken of manga? Gebruik dan de app Comics! Je vindt bij comiXology tienduizenden comics voor urenlang leesplezier. Beschikbaar op iOS en Google Play.
De Bibliotheek Ben je ook altijd te laat met het inleveren van je bibliotheekboeken? Dan is er deze ideale app van de bibliotheken! Houd overzicht in de boeken die je leent, en krijg een pushbericht als het tijd is om je boeken in te leveren. Voor iOS en Google Play.
De Boekensalon Met deze app van sociale boekensite De Boekensalon heb je alle boekeninformatie binnen handbereik. Sta je bijvoorbeeld in een boekenwinkel, scan dan de barcode van een boek en krijg direct de reviews van gebruikers te zien. Voor iOS en Google Play.
FBReader Lees je graag ebooks, dan is FBReader een leuke app. De ebookreader stelt je in staat om verschillende bestandsformaten te openen, en je hebt allerlei handige functies. Alleen voor Google Play.
Fosfor Longreads Een nieuw soort non-fictie verhalen. De longreads van Fosfor lees je in 1 à 2 uur uit, en komen van gerenommeerde non-fictie auteurs. Je kunt verhalen per stuk kopen of een abonnement afsluiten. Voor iOS en Google Play.
Gerty Misschien wel een van de meest veelbelovende apps voor boekenliefhebbers van dit ogenblik: Gerty combineert het beste van twee werelden. Aan de ene kant is het een geavanceerde ebookreader waarin je ePub-boeken kunt lezen, aan de andere kant is het een soort leesdagboek waarin je al je leeservaringen kunt bijhouden, inclusief de mogelijkheid om foto’s en kaarten toe te voegen. Momenteel enkel voor iOS.
Goodreads Iedere boekenliefhebber zal Goodreads kennen. Er is ook een app van! Hierin blijf je makkelijk op de hoogte van boeken die je vrienden lezen, ontdek je nieuwe boeken, en kun je je eigen leesgedrag bijhouden. Voor iOS en Google Play.
Google Play Books Ook Google verkoopt ebooks. Om deze te lezen kun je gebruik maken van de app van Google zelf. Ook handig: je kunt je eigen ePub- en PDF-bestanden uploaden om ze ook met de app te lezen en via de cloud overal toegankelijk te maken. Voor iOS en Google Play.
Kindle Amazon heeft een van de allergrootste ebookwinkels ter wereld. Via de Kindle-app lees je deze ebooks en blader je door het aanbod. Je vindt bij Amazon ook veel gratis titels. Voor iOS en Google Play.
Kobo/Bol.com Sinds enige tijd werkt het internationale Kobo in Nederland samen met Bol.com. Via hun speciale app lees je al de ebooks die je bij een van beide winkels kocht en koopt. Voor iOS en Google Play.
Lees dit boek Met de Lees-dit-boek-app blijf je op een leuke manier op de hoogte van het nieuwe aanbod van de WPG-uitgeverijen, en krijg je korting op ebooks. Iedere week wordt het aanbod ververst, en soms kun je ook een ebook gratis lezen via de app. Beschikbaar voor iOS en Google Play.
Libib Opnieuw een catalogus-app voor je thuisbibliotheek. Hiermee houd je makkelijk bij welke boeken je in je bezit hebt. Ook handig: Libib is eveneens geschikt voor het bijhouden van je film-, games- en muziekbibliotheek. Voor iOS en Google Play.
Luisterbieb Wil uitproberen of luisterboeken wat voor je zijn? Installeer dan de Luisterbieb-app van de bibliotheken. Hierin vind je vele gratis luisterboeken terug. Voor iOS en Google Play.
Luisterrijk Nog meer luisterboeken vind je bij de luisterboekenwinkel Luisterrijk. Via de app download je ze makkelijk naar je smartphone of tablet, waarna je ze comfortabel kunt luisteren. Enkel voor iOS.
Mantano Reader Een van de meest veelzijdige ebookreader-apps is Mantano Reader. De app biedt diverse opties om je ebookcollectie te beheren en je hebt daarnaast veel mogelijkheden om de tekstweergave naar eigen smaak aan te passen. Alleen beschikbaar op Google Play.
Plint Ben je fan van poëzie? Met de leuke Plint-app krijg je elke dag een toepasselijk gedicht. Je kunt de gedichten opslaan of doormailen. ‘De app is net als het leven zelf: terugkijken kan, maar vooruit niet.’ Voor iOS en Google Play.
Scribd Zoveel je kunt lezen, voor een vast maandbedrag. Ook Scribd is aanbieder van zo’n all-you-can-read-abonnement voor ebooks. Op het moment nog vooral Engelstalige titels, maar daar komt binnenkort verandering in. Voor iOS en Google Play.
Storytel Ook een abonnementsdienst, maar dan momenteel alleen voor luisterboeken. ‘All you can listen’, dat biedt Storytel, voor 9,95 euro per maand onbeperkt luisterboeken luisteren. Ideaal voor als je bijvoorbeeld vaak in de auto zit. Geschikt voor iOS en Google Play.
VakantieBieb Onmisbaar tijdens de vakantie, de Vakantiebieb! Tientallen gratis ebooks voor zowel leden als niet-leden van de bibliotheek. De ebooks zijn alleen beschikbaar tijdens de vakantieperiode. Zo kom je die vrije dagen wel door! Voor iOS en Google Play.
VerhalenBieb De bibliotheken zijn bijzonder actief met allerlei leuke apps. De VerhalenBieb is er daar weer een van, deze werd dit jaar geïntroduceerd. De VerhalenBieb van de Bibliotheek bevat korte verhalen van 6.000 woorden en wordt elke maand aangevuld met nieuw leesvoer. Voor iOS en Google Play.
Vogala Altijd al willen weten hoe de taal klonk die ze vroeger in Nederland spraken? De app Vogala laat je kennismaken met het Middelnederlands. Diverse wetenschappers en bekende Nederlanders hebben teksten ingesproken in de taal die in de Middeleeuwen werd gesproken. Je kunt de tekst in de app zelf meelezen. Voor iOS en Google Play.
Wattpad Op Wattpad vind je verhalen en boeken van duizenden amateurschrijvers en professionele auteurs. Je leest ze via deze app, en kunt ook zelf verhalen toevoegen. Helemaal gratis, goed voor vele uren leesplezier. Voor iOS en Google Play.
Yieha Voor Nederlandse/Vlaamse stripboeken kun je terecht bij het net nieuwe platform Yieha. Het aanbod is nu nog wat karig, en de prijzen liggen vrij hoog, maar het begin is er: Nederlandstalige digitale strips lezen op je tablet of smartphone. Op dit moment enkel nog te gebruiken op iOS.
Welke boeken-apps gebruik jij wel eens? Heb je tips voor andere apps die hier nog niet tussen staan?

6 reacties

  • Handig! Ik kende er al een aantal van, maar heb ook nog 2 nieuwe apps gevonden die me handig lijken. En nu dus starten met het catalogiseren van mijn boekenkasten. Tnx voor de tips!

  • Voor de liefhebber van poëzie is ook de app ‘Muze’ en aanrader. Je krijgt elke week een nieuw gedicht, dat ook wordt voorgedragen door de makers van de app en soms door de auteur. De app geeft ook achtergrondinformatie over het gedicht.

  • Is er echt geen enkele bij voor Windows Phone ? Wij worden blijkbaar steevast vergeten. Nochtans zijn er toch heel erg veel mensen met een Windows Phone, vroeger van Nokia, nu van Microsoft.

  • Het is inderdaad spijtig dat er geen Windows Phone app bij zit.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *