BoekmarketingInspiratie

3d-cover voor een boek maken

Onmisbaar voor een goede online marketing van je boeken is een mooie coverafbeelding. Je kunt natuurlijk een platte afbeelding van het omslag gebruiken, maar mooier een aansprekender is een 3d-beeld waarin je ook de rug van het boek ziet. Maar hoe maak je nu gemakkelijk zo’n afbeelding? In dit artikel geef ik je een stappenplan om zelf een 3d-cover in Photoshop te maken, aan de hand van mijn eigen boek Frankrijk Puur Roadtrips.

Er zijn op internet enkele tools waar automatisch een 3d-afbeelding van je boek uitrolt. Maar erg mooi zijn die over het algemeen niet, je krijgt al snel een beter resultaat als je zelf aan de slag gaat in een fotobewerkingsprogramma als Photoshop. Heb je geen Photoshop, dan raad ik je aan eens te kijken naar het gratis alternatief GIMP, dat werkt min of meer op eenzelfde manier.

Stap 1

Plaats de coverafbeelding van je boek in een nieuw Photoshopbestand met voldoende ruimte aan alle zijdes en klik op Bewerken->Transformatie->Vervormen.

Trek de rechterbovenhoek een klein beetje naar beneden, en de rechteronderhoek een klein beetje naar boven.

Stap 2

Plak de rug van het boek in hetzelfde bestand aan de linkerkant van de afbeelding en vervorm ook deze, de linkerbovenhoek een beetje naar beneden en de linkeronderhoek een beetje naar boven.

Stap 3

Heb je een hardcoverboek, dan is het realistisch om een dunne ‘kneep’ toe te voegen, het stuk waar de voor- en achterkant vastzitten aan de rug. Dat doe je met een dunne lichtgrijze lijn van een penseel met een lage hardheid, waarbij je de dekking van de laag naar beneden haalt, bijvoorbeeld op 30%. Klik op Laag->Uitknipmasker (Clipping Mask) om te zorgen dat de laag verbonden is aan de coverafbeelding, zodat er geen stukjes van de lijn buiten de afbeelding van het boek vallen.

Stap 4

Nu is het tijd om schaduw toe te voegen. Om het beter zichtbaar te maken heb ik de achtergrond even helemaal zwart gemaakt. Zet de schaduwlaag onder de lagen met de cover en rug, zodat het erachter valt .

Neem een dikke penseel, met een lage hardheid, in heel licht grijs, en zet drie stippen, aan beide kanten van de onderkant en links iets omhoog tegen de rug. Je kunt een beetje spelen met de juiste plaatsing van de schaduw, het is afhankelijk van je eigen smaak hoeveel en waar je de schaduw wilt hebben.

Zet tot slot ook nog een dunner, en iets donkerder streepje schaduw onderaan de rug.

Stap 5

Eigenlijk is je afbeelding nu klaar, maar voor de finishing touch is het leuk om nog een dun lijntje rondom de cover te trekken, doe dit met een potlood in lichtgrijs, van één pixel breed.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.