5 leuke boekenuitjes voor de zomervakantie

Nog geen plannen deze zomer, of nog wel een dagje over voor een leuk uitje? Dan kun je natuurlijk gewoon zoals iedereen naar het strand of zwembad gaan, een pretpark bezoeken, of een dagje door een mooie stad struinen. Maar nog leuker is het om iets te doen dat verband houdt met je grootste hobby: boeken lezen! Vijf verrassende uitjes in Nederland voor de echte boekenliefhebber.

Letterkundig museum / Kinderboekenmuseum in Den Haag
Leuk voor ouders én kinderen: een bezoekje aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Een fijn museum met allerlei tentoonstellingen rondom schrijvers en boeken. Het Kinderboekenmuseum is onderdeel van het Letterkundig Museum.

Deventer Boekenmarkt
Deventer heeft een stuk of 20 boekhandels en is daarmee een echte boekenstad! Die boekhandels en antiquariaten zijn sowieso al een reden om Deventer met een bezoekje te vereren. Maar eenmaal per jaar moet je als boekenliefhebber eigenlijk in ieder geval naar de Hanzestad afreizen. De Deventer Boekenmarkt is een jaarlijks evenement waarbij de binnenstad gevuld wordt met boekenkraampjes. Dit jaar wordt de markt op 2 augustus gehouden.

Foto: Flickr/Patrick Rasenberg
Foto: Flickr/Patrick Rasenberg

Antwerpen: Museum Plantin-Moretus
Antwerpen, de prachtige Vlaamse stad die voor ons Nederlanders praktisch om de hoek ligt. Wist je al dat er een fantastisch museum voor boekenfans te vinden is? Het Museum Plantin-Moretus geeft je een mooi beeld van het leven en werk van een drukkers- en uitgeversfamilie. Met een uitgebreide collectie van oude boeken, een drukkerswerkplaats, het woonhuis en wisselende tentoonstellingen.

Het schooltje van Dik Trom
Dik Trom, wie is er niet groot mee geworden. De held van vijf kinderboeken van C. Joh. Kieviet groeide op in Noord-Holland. Sinds 2013 is in het oude schooltje waar Kieviet onderwijzer was een klein museum gevestigd rondom de beroemde kinderboekenheld. Met name ook leuk voor kinderen, die zich er kunnen verkleden. De ouderen krijgen een mooi beeld van hoe het er vroeger aan toe ging in het dorpsschooltje. Ben je uitgekeken in het museum dan kun je er ook nog het 3 kilometer lange Dik Trompad lopen.

Museum Meermanno
Ook in Den Haag: het Huis van het Boek, Museum Meermanno. Hier staat het boek in al zijn verschijningsvormen centraal. Heel veel prachtige oude, middeleeuwse boeken, maar je vindt er ook tentoonstellingen over moderne boeken.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (2)

  1. Mieke Schepens
    5 jaar geleden

    Mooie tips! Dank je 🙂

  2. Nel Crea
    5 jaar geleden

    dank voor de tips

Geef een reactie