7 bijzondere hotels voor boekenliefhebbers

Als boekenliefhebber omring je je het liefst dag en nacht met je beste vrienden: boeken. In slaap vallen met een boek in je hand, wat is er leuker dan dat te doen op een plek waar je er niet op aangekeken wordt? Ik zocht zeven leuke hotels in Nederland en Europa voor je op die allemaal een boekenthema hebben.

Hotel not Hotel, Amsterdam

Het toffe Hotel not Hotel in Amsterdam is een designhotel, dat op zich al een bijzonderheid is. Het hele hotel is een grote woonkamer, met leuke hoekjes en details. Voor boekenfans zijn de vijf boekenkamers helemaal gaaf. Wat eruit ziet als een grote wandkast, zijn in feite verborgen boekenkamers. Neem een boek uit de kast, ontdek je slaapkamer en plof neer op het bed.

Gladstone’s Library, Hawarden, Wales

In het kleine plaatsje Hawarden in Wales vind je een privébibliotheek van de Britse negentiende-eeuwse premier William Gladstone. Na zijn pensioen trok hij zich terug in Hawarden, en vestigde er zijn eigen persoonlijke bibliotheek, met meer dan 30.000 boeken. Hij huisde zijn verzameling in een gebouw waarvan hij droomde dat mensen er ooit zouden komen om te eten drinken en slapen.

En het leuke is, die droom is uitgekomen! Gladstone’s Library is naast een voor het publiek toegankelijke bibliotheek ook een hotel waar je de nacht kunt doorbrengen. De gewone bezoekers moeten om 5 uur het pand verlaten, maar jij als boekenliefhebber mag gerust tot een uur of tien door de collectie heen bladeren, voordat je in een van de boetiekachtige hotelkamers met boekenthema tot rust kunt komen – met een goed boek natuurlijk.

Ambassade Hotel, Amsterdam

Bekende auteurs als Salman Rushdie, Umberto Eco, Isabelle Allende, Jonathan Safran Foer, Orhan Pamuk en José Saramago verbleven in dit hotel aan de Amsterdamse Herengracht. Maar ook Nederlandse schrijvers als Artur Japin en Jan Siebelink weten dit hotel te vinden. Het hotel heeft meer dan 4.000 boeken, gesigneerd door de auteurs, die allen in dit hotel verbleven. In de bibliotheekbar kun je je onder het genot van een hapje of drankje aan de boekencollectie vergapen.

Il Salviatino, Florence, Italië

In de buurt van de historische stad Florence ligt dit luxe hotel, in een gerestaureerde vijftiende-eeuwse villa. Het hotel heeft een eigen bibliotheek met duizenden boeken, waarvan je kunt genieten in een van de comfortabele stoelen, terwijl je de sfeervolle omgeving in je opneemt.

La Librairie, Parijs, Frankrijk

Paris Boutik heeft losstaande hotelsuites in de Franse hoofdstad. Een daarvan is La Librairie, een hotelkamer van 45m2 in de wijk Le Marais. Het is een prachtig onderkomen waar je in stijl kunt overnachten, tussen de boekenkasten. De kamer heeft behalve een douche en toilet ook een eigen keuken, en is geschikt voor twee tot vier personen. Je slaapt hier in de sfeer van een oude boekhandel, in een van de leukste wijken van Parijs, wat wil je nog meer?

B2 Hotel, Zürich, Zwitserland

Een van de mooiste plekjes in Zürich is de hotelbar van B2 Hotel. In dit boetiekhotel zijn langs de wanden van de bar maar liefst 33.000 boeken te vinden. Het is de ultieme plek om even te relaxen met een boek en een drankje. Het is ook de plek waar je na een goede nachtrust je ontbijt kunt gebruiken.

The Literary Man, Obidos, Portugal

Als je je hotel ‘Literary Man’ noemt dan schept dat natuurlijk verwachtingen. Het hele hotel is gevuld met kasten vol boeken. Het hotel heeft naar eigen zeggen vele tienduizenden boeken in de collectie. De cocktails in de bar zijn allemaal genoemd naar belangrijke auteurs uit het verleden. Ook de plek waar het ligt, Obidos, is trouwens de moeite waard. Het vestingstadje is meer dan zevenhonderd jaar oud en bevat veel leuke straatjes en gebouwen, waaronder een prachtig kasteel.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie