Inspiratie

Aan het woord: Carina van Leeuwen

Vandaag verschijnt Vuurproef, deze detective is het debuut van Carina van Leeuwen. Mustreads las het boek vooruit en mocht Carina enkele vragen stellen. In Vuurproef maken we kennis met forensisch rechercheur Renee Spaan die in het centrum van Den Haag werkt. Natuurlijk wordt er al snel een lijk gevonden en begint een nieuwe zaak. Aan het eind van het boek wordt de moord opgelost. Tot zover de bekende verhaallijn van elke detective, waarvan het zo fijn is dat dat vast ligt. De moord in dit boek is geen prettige en al gauw wordt er een tweede lijk gevonden en blijkt ook een cold case weer heropend te moeten worden. Ondertussen gaat ook de rest van het werk op het bureau door. Er wordt een realistisch beeld neergezet: Renee moet haar aandacht verdelen over meerdere zaken, ze komt mensen tekort voor de ‘barbecueman’-zaak (raadt maar waarom de zaak zo heet….), de bureauleiding is veel te streng, collega’s werken volgens oude gedachten en ondertussen staat ook haar privéleven op zijn kop.   Auteur Carina van Leeuwen kent het werk als forensisch rechercheur van binnen uit, ze werkt in Amsterdam als forensisch expert en was betrokken bij de Schiedammer parkmoord en de vliegtuigramp in Tripoli.
Je werkt zelf in Amsterdam maar kiest ervoor om ‘Vuurproef’ in Den Haag af te laten spelen. Waarom heb je die keuze gemaakt? Carina: “Ik heb lange tijd in Den Haag gewerkt als forensisch rechercheur, dus ik ken er de weg, de mensen en de sfeer. Dat is voor het schrijven een groot goed; als ik iets schrijf weet ik hoe het er in het echt uitziet, hoe het er ruikt en welke geluiden daarbij horen. Dan rolt het bijna uit je vingers op het toetsenbord. De keuze om het in Den Haag te laten afspelen is tegelijk ook een duidelijke scheidslijn tussen de verhalen in mijn boeken, die gebaseerd zijn op de zaken die ik er gedraaid heb en mijn dagelijks werk nu in het cold case team in Amsterdam.” Heb jij zelf favoriete plekken in Den Haag om koffie te drinken en/of boeken te kopen?  Carina: “Er zijn veel mooie en gezellige plekjes in Den Haag, maar “de Fred” op zaterdag is én voor de koffie én voor de boekwinkel – Paagman – mijn favoriet. Overigens signeer ik daar op 28 januari ’s avonds om 19:00 uur. Hoe mooi is dat; mogen signeren in je favoriete boekwinkel!”
Deze post is de aftrap van een blogtour rondom ‘Vuurproef’. Carina van Leeuwen zal de komende twee weken op verschillende blogs vragen beantwoorden. Morgen is haagsepraatjes.nl Aan de beurt. Een volledig overzicht van alle deelnemende blogs vind je hier.
 
Vuurproef / Carina van Leeuwen / A.W. Bruna Paperback: € 15,- / Ebook: € 11.99
Koop dit boek: Paperback Ebook

2 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *