Koken & EtenNon-fictieRecensies

Aan tafel met Louis Couperus

Komende maandag, 10 juni, is de 150ste geboortedag van schrijver Louis Couperus. Hij werd geboren in 1863 en stierf in 1923, een leven waarin hij heel veel schreef. Zijn debuutroman ‘Eline Vere’ is nog altijd zijn bekendste werk. Het kookboek ‘Couperus Culinair’ laat zijn leven op een wel heel bijzondere manier zien: via het voedsel dat Couperus en zijn personages aten.

Het grootste deel van zijn leven woonde Couperus in Den Haag, hij schreef echter ook in Indië en Italië. Dat proef je letterlijk terug in de veelzijdigheid van de recepten in ‘Couperus Culinair’. De auteur José Buschman gebruikt verschillende bronnen voor het selecteren van de recepten. Uiteraard het werk van Couperus zelf, in combinatie met bekende kookboeken uit zijn tijd die zijn vrouw Elisabeth Couperus-Baud zeker gebruikt heeft. Heel bijzonder is het dat Buschman Elisabeth’s eigen exemplaar van ‘La Scienza in cucina e l’Arte di mangiar bene. Manuale pratico per le famiglie’ van Pellegrino Artusi heeft kunnen gebruiken. In haar exemplaar heeft ze aantekeningen gemaakt zodat we nu weten wat de favoriete recepten van de familie waren.

De recepten in het boek worden steeds voorafgegaan door fragmenten uit het werk van Louis Couperus. Het is hiermee een mooi geheel geworden. De literatuurliefhebber kan er in lezen zonder te koken, de kok kan er uit koken zonder alles te lezen. De literatuurliefhebber die van koken houdt zal zelfs verliefd worden op dit boek. Sommige recepten zijn nu lastig te maken omdat je geen idee hebt waar je sommige ingrediënten moet gaan kopen of omdat onze snelle keuken niet is ingericht op sommige hoogstandjes. Gelukkig kan ook de beginnende kok genoeg vinden.

Zelf heb ik de Risotto alla Milanese en de Turennes gemaakt. De risotto is een simpele maar bijzonder lekkere saffraanrisotto, daar hoef je zoals vaak bij de Italiaanse keuken geen fratsen mee uit te halen. Turennes kende ik niet. Het lijkt een beetje op een kruising tussen noga en bitterkoekjes maar dan met heel andere kruiden (kaneel, nootmuskaat, kruidnagels en citroenrasp).

‘Couperus Culinair’ is prachtig vormgegeven en brengt je alleen daardoor al terug in de tijd. De kleuren, het lettertype en de vele foto’s geven je een mooi plaatje. Op de schutbladen zijn de aantekeningen van Elisabeth gedrukt.

De 150ste geboortedag van de schrijver is de aanleiding geweest om 2013 als Couperusjaar uit te roepen. In het kader daarvan worden er tal van activiteiten georganiseerd. Hieronder een greep.

De Turennes staan in het boek als onderdeel van de high tea bij Hôtel Des Indes in Den Haag. Een plek waar Couperus zeker is geweest en die we nu nog kunnen bezoeken. Komende maandag, op de geboortedag van Couperus, kun je er genieten van het Couperus Culinair Diner samengesteld uit recepten uit ‘Couperus Culinair’. Daarna kun je er tot en met 31 augustus de Couperus high tea bestellen.

In dit Couperusjaar is uiteraard een speciale tentoonstelling ingericht in het Louis Couperus Museum. Hierbij staat het Album Amicorum, Latijn voor vriendenboek, dat Couperus voor zijn 50ste verjaardag kreeg centraal. De bijdragen van verschillende schrijvers, kunstenaars, acteurs en architecten aan dit album geven een inkijk in het culturele Nederland van 1913.

Het Letterkundig Museum lanceert komende zondag een nieuwe Couperuswandelroute in haar gratis Literaire Routes app voor Android en iPhone.

Couperus Culinair / Uitgeverij Bas Lubberhuizen / € 29,95
Koop dit boek


Koop dit boek


Een reactie

Reageer op dit artikel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *