Aftellen naar Hebban, dé nieuwe boekensite van Nederland
Nog een paar dagen, dan is het zover. Trouwe lezers van MustReads en bezoekers van thrillersite Crimezone wisten het al: op 29 mei opent de nieuwe lezerssite Hebban de deuren, als bètaversie, met als belangrijke eerste stap de herlancering van Crimezone, nu als onderdeel van Hebban. Ik ben zelf betrokken bij de ontwikkeling van Hebban. Wat komt er allemaal kijken bij het starten van een nieuwe boekensite? Een kijkje achter de schermen!
Het idee voor Hebban stamt al weer van enige tijd geleden. Bij het bedrijf waar ik werk, eReaders Groep, kwamen we er achter dat er in Nederland nog niet zo veel echt succesvolle boekensites voor lezers zijn. Tegelijk waren we onder de indruk van het succes van GoodReads, waar ook veel Nederlandse lezers de laatste tijd lid zijn geworden. Maar GoodReads is toch vooral gericht op de Engelstalige boekenmarkt en heeft nog wel wat andere nadelen. Daarom vonden we het leuk om te bedenken hoe de ideale Nederlandse boekensite er uit zou kunnen zien. Toen een investeerder van ons idee hoorde en ook enthousiast werd, kon er in hoog tempo begonnen worden met de ontwikkeling van de site. Na lang beraad werd Hebban gekozen als naam voor deze nieuwe boekensite.
Waarom Hebban? Over het kiezen van een goede naam en de vele ideeën die het nét niet gehaald hebben kan een boek vol geschreven worden, maar uiteindelijk kozen we voor deze naam omdat hij herkenbaar is én een verband heeft met de Nederlandse letteren: het komt namelijk van een van de eerste geschreven zinnetjes uit het Nederlands van de Middeleeuwen, ‘Hebban olla vogala nestas hagunnan’.
Bij de ontwikkeling van de site liepen we tegen heel wat dingen aan, nog afgezien van het kiezen van de juiste naam.. Waar haal je bijvoorbeeld in vredesnaam de boekinformatie als covers en flapteksten vandaan, hoe presenteer je die een beetje netjes (dat was bijna nog wel het lastigste, want uitgevers blijken ongelooflijke sloddervossen in hun metadata), hoe moet de site werken, enzovoorts. Een voordeel was dat we zelf ook van boeken houden. Bovendien kwamen de mensen van Crimezone er op een gegeven moment bij, en die bleken zo mogelijk nog grotere boekenfans.
Hebban gaat donderdag van start als bètaversie, met als belangrijkste eerste stap de herlancering van Crimezone, nu als onderdeel van Hebban. Maar niet alleen thrillerfans kunnen terecht op Hebban, de site krijgt namelijk allerlei ingangen, die we op Hebban portals noemen. Een daarvan is dus Crimezone, maar er komt ook een chicklit-portal, een portal voor Young-Adult-fans, voor literatuurlezers, voor fantasylezers, en ga zo maar door. Op die portals lees je alles over jouw favoriete genre. Maar andere boeken zitten nooit ver weg, met één klik ga je van romans naar thrillers, van fantasy naar chicklit. En op jouw persoonlijke profiel zie je al jouw favoriete boeken bij elkaar.
Een van de leuke dingen die je straks met Hebban kunt doen is het volgen van andere mensen. Dat kunnen lezers zijn, maar ook schrijvers. Zo blijf je makkelijk op de hoogte als jouw favoriete auteur een nieuw boek heeft geschreven, volg je in hun blogs het schrijfproces van hun nieuwste bestseller en zie je welke boeken jouw literaire voorbeeld allemaal aanbeveelt.
Benieuwd geworden? Nog even geduld dus, donderdag kun je de site zelf gaan bekijken. Geregeld zul je hier op MustReads in het vervolg nog wel wat meekrijgen van de verdere ontwikkeling van de nieuwe lezerssite van Nederland.
Lezen wordt leuker met Hebban!
Eerst crimezone, nu hebban.
Niet elke verandering is een verbetering.
Ik vind het helemaal niks. Geen zin om er veel woorden aan te besteden.
Onoverzichtelijk voor mij. Een beetje van alles wat. Wat een drama!
Ik was een trouwe bezoeker, vraag mij af wat anderen ervan vinden.
Over de naam hebben we het maar niet. ???????
Ik wens jullie succes met deze nieuwe formule die naar ik voor jullie hoop
bij anderen wel aanslaat maar bij mij verdwijnt crimezone uit de favorieten.
Sorry.
Vriendelijke groet, Pieter Langemeijer
Beste Mensen ik ben Rein Mulder en er worden boeken verwijderd uit u lijsten ik heb account bij u en daar komen ze zo op om dingen te veranderen. 2016 Amsterdamse jongen in oorlogstijd >boek Rein Mulder 1927-2007
Koninklijk gewaardeerd en in KB boek in 2016 uitgekomen
Zijn vader Antoni Mulder mijn Opa De Dodendraad pas opgenomen in Koninklijke Bibliotheek en familie warme brief gehad.
Memoires 2017 uit in boek vorm via mijn account bij u niet te vinden.
Wel worden er boeken van ene Reinjan op gezet na gekeken en ook auteur weet niet hoe ze op mijn account komen.
Staat nu zwaar WW op mijn boek van mijn vader Amsterdamse jongen in oorlogstijd niet te vinden