Alice Munro 13e vrouwelijke Nobelprijswinnaar Literatuur
Van de 110 winnaars van de Nobelprijs voor de Literatuur, is Alice Munro de 13e vrouw die deze prijs op haar erelijst mag bijschrijven. Gisteren werd bekend dat de Nobelprijs dit jaar naar de Canadese schrijfster gaat. Wie zijn de eerdere vrouwelijke prijswinnaars?
De laatste jaren worden vrouwen nogal eens ‘vergeten’ bij literaire prijzen. Mogelijk dat de toekenning van de Nobelprijs hier weer verandering in zal brengen. Voor Alice Munro waren er 12 vrouwelijke prijswinnaars. Hieronder lees je wie, en wat de jury van de auteur vond.
Herta Müller, 2009
De jury: “Omdat ze met de concentratie van de poëzie en de vrijheid van het proza het landschap van de misdeelden schildert.”
Doris Lessing, 2007
De jury: “die heldendichteres van de vrouwelijke ervaring, die met scepsis, vuur en visionaire kracht een verdeelde beschaving onder de microscoop heeft gelegd”
Elfriede Jelinek, 2004
De jury: “voor de muzikale vloeiendheid van stemmen en tegenstemmen in haar romans en toneelstukken die met buitengewone taalkundige ijver het absurde onthullen van de maatschappelijke clichés en hun onderdrukkende kracht”
Wislawa Szymborska, 1996
De jury: “Haar poëzie doorschijnt ‘met ironische precisie de historische en biologische context’ in ‘fragmenten van menselijk bestaan’
Toni Morrison, 1993
De jury: ‘voor haar romans die getuigen van een beeldende kracht en leven geven aan een essentieel onderdeel van de Amerikaanse werkelijkheid.’
Nadine Gordimer, 1991
De jury: “is door haar magnifieke episch schrijven – in de woorden van Alfred Nobel – van zeer grote waarde geweest voor de mensheid.”
Nelly Sachs, 1966
De jury: “Uitmuntende lyrische en dramatische schrijfstijl, die Israëls bestemming met treffende kracht vertolkt.”
Gabriela Mistral, 1945
De jury: “Poëzie die door machtige gevoelens is ingegeven en die haar naam tot een symbool voor de idealen van Latijns Amerika heeft gemaakt.”
Pearl Buck, 1938
De jury: “Voor haar kleurrijke en waarheidsgetrouwe beschrijvingen van het boerenleven in China en voor haar biografische meesterwerken.”
Sigrid Undset, 1928
De jury: “Hoofdzakelijk voor haar krachtige beschrijvingen van het Noordelijke leven ten tijde van de Middeleeuwen.”
Grazia Deledda, 1926
De jury: “Voor haar idealistisch geïnspireerde werken die een glashelder beeld schetsen van het leven op het eiland en die met diepgang en sympathie ingaan op de menselijke problemen over het algemeen.”
Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, 1909
De jury: “verheven idealisme, levendige verbeelding en spirituele beleving die kenmerkend haar schrijfsels”