Veel boeken hebben ook tegenwoordig nog baat bij een goede positie in de boekhandelsWat ging er mis? Barnes & Noble, ironisch genoeg. De meeste kenners zijn het er wel over eens dat deze boekhandelsketen, die het zelf niet makkelijk heeft, de beslissende slag heeft uitgedeeld door de boeken van Amazon Publishing niet in het assortiment op te nemen. Veel boeken hebben ook tegenwoordig nog baat bij een goede positie in de boekhandels, omdat dit de plek is waar mensen nog steeds nieuwe boeken ontdekken en waar schrijvers komen signeren. Die beslissing van Barnes & Noble om geen Amazon-boeken te verkopen heeft dan ook veel literair agenten doen inzien dat de keus voor Amazon als uitgever wel eens tegen auteurs kan werken. Mogelijk is dat ook een van de redenen dat Amazon het laatste jaar weinig grote namen meer kon laten tekenen voor een uitgave. De auteurs konden niet meer gelokt worden, zelfs niet met grote bedragen, omdat een keus voor Amazon zou betekenen dat je boek niet meer bij de plaatselijke boekhandel te koop is. En dat is toch nog steeds wat veel auteurs willen. Dat Amazon nu gas terugneemt is dus goed te verklaren. Dat betekent niet dat de uitgeefplannen van het bedrijf gedoemd zijn helemaal te mislukken. Amazon heeft nog genoeg ijzers in het vuur, onder andere met het succesvolle self-publishingprogramma KDP. En de toekomst van Barnes & Noble is allesbehalve zeker.
Amazon heeft het moeilijk als uitgever
In 2011 zette internetretailer Amazon met veel bombarie een eigen uitgeverij op poten. Het bedrijf trok uitgeefexpert Larry Kirshbaum aan als hoofd van de uitgeefafdeling en strooide met veel geld om nieuwe titels binnen te halen. Deze week werd bekend dat Kirshbaum begin volgend jaar vertrekt, en dat de uitgeefactiviteiten van Amazon teruggeschakeld zullen worden. De papieren boekenwereld blijkt weerbarstiger dan gedacht.
Want ondanks de vele mankrachten en grote bedragen wist Amazon Publishing tot nu toe geen grote bestsellers uit te geven. Een van de bekendste schrijvers die Amazon binnenhaalde was Timothy Ferris, schrijver van de bestseller Een werkweek van 4 uur. Zijn boek The 4-hour chef verkocht echter niet bijzonder goed, het kwam niet in de buurt van de verkopen van zijn eerdere boeken. Hetzelfde geldt voor een boek van Penny Marshall, waar Amazon naar verluidt 100.000 dollar meer voor bood dan de volgende bieder in de rij.