Inspiratie

Beginnen met… luisterboeken

Lezen is leuk, maar soms heb je er de tijd niet voor of heb je je favoriete boek niet bij de hand. Dan bieden luisterboeken uitkomst: je wordt voorgelezen terwijl je iets anders kunt doen, handig voor in de auto, tijdens het hardlopen, in het ov of terwijl je bijvoorbeeld staat te koken. Luisterboeken komen ook van pas als je last hebt van dyslexie. Er zijn veel manieren om van luisterboeken te genieten. In dit ‘Beginnen met…’-artikel vind je een overzicht.

CD

De populairste manier om naar luisterboeken te luisteren is nog via cd’s. In veel boekwinkels vind je een speciale afdeling met luisterboeken. Hier tref je een aardig aanbod aan recente en minder recente titels die worden voorgelezen, soms door de auteur, maar ook wel door iemand anders. In sommige gevallen gaat het niet alleen om een voorgelezen versie, maar krijg je een hoorspel met stemacteurs en speciale geluidseffecten. CD’s zijn handig voor in de auto. Je stopt er een in je cd-speler en je kunt direct ruim een uur lang luisteren naar een boek. Het nadeel is dat je voor een audioboek meestal meerdere schijfjes nodig hebt, omdat een dik boek vele uren in beslag neemt. Voorlezen gaat over het algemeen een stuk langzamer dan wanneer je zelf leest. Waar te koop? Luisterboeken op cd vind je bij veel offline boekwinkels. Ook heeft Bol.com een afdeling luisterboeken op cd. Daarnaast bestaan er enkele gespecialiseerde webshops, zoals 123luisterboek.nl. Gemiddeld genomen zijn luisterboeken op cd ongeveer even duur als papieren boeken.

Downloads

Het luisteren van luisterboeken via MP3 is opkomst. Er zijn inmiddels ook webshops waar je luisterboeken als MP3 kunt kopen. Je kunt deze mp3-tjes dan vervolgens zelf afspelen via een mp3-speler, via een computer, smartphone of een tablet. Handig voor onderweg, want een smartphone heeft bijna iedereen tegenwoordig wel bij zich. Bijkomend voordeel ten opzichte van een cd is dat deze ruimte inneemt, terwijl een digitaal bestand makkelijk mee te nemen is. Waar te koop? Luisterboeken als download vind je in diverse online shops, zoals 123luisterboek.nl of luisterrijk.nl. Bij die laatste vind je enkel downloadbare luisterboeken, die eerste biedt ook nog cd’s aan. MP3-luisterboeken zijn een stukje goedkoper dan luisterboeken op cd’s.

App

Heb je geen zin om losse MP3-bestanden te downloaden en heb je wel een smartphone? Dan zijn er ook enkele apps waarin je luisterboeken kunt downloaden en beluisteren. Er zijn er twee die er bovenuit springen qua aanbod en gebruiksgemak, de Luisterbieb en de app van Storytel. LuisterbiebLuisterbieb De Luisterbieb is een gratis app van de Nederlandse bibliotheken. Hierin vind je een behoorlijk aantal luisterboeken die je gratis kunt downloaden. Het gaat voornamelijk om boeken waarvan het auteursrecht verstreken is, maar sinds oktober 2013 vind je er ook een aantal recente boeken terug, zoals bijvoorbeeld van Arnon Grunberg, Arthur Japin en Herman Koch. In de loop van 2014 kunnen dit soort boeken alleen door bibliotheekleden gratis beluisterd worden, maar op dit moment zijn ze nog voor iedereen gratis. Een nadeel van de app: de bestanden zijn vrij groot om te downloaden. StorytelStorytel Waarschijnlijk ken je Spotify wel. Storytel is daarmee te vergelijken, maar dan voor luisterboeken. Voor 9,90 euro per maand heb je onbeperkt toegang tot het volledige aanbod aan luisterboeken. Je streamt ze op je mobiele telefoon, dus je hoeft geen grote bestanden te downloaden. Het aanbod is divers, met zowel romans, thrillers en young adult als non-fictie. Ook vind je er veel Engelstalige luisterboeken. Je kunt Storytel twee weken gratis uitproberen.

Gratis luisterboeken

Als je je nog afvraagt of luisterboeken wel wat voor je zijn, dan kun je beginnen met eens wat gratis boeken of verhalen te beluisteren. Op internet zijn veel luisterboeken gratis te downloaden als MP3. Het gaat vrijwel uitsluitend wel om oude boeken waarvan het auteursrecht al verstreken is. Kijk daarvoor bijvoorbeeld eens op Librivox.nl. Bij Luisterrijk vind je ook een aantal gratis downloads, het merendeel colleges en lezingen, maar ook enkele verhalen.

Een reactie

  • Ik ben een oude man die eerstdaags geen groteletterboeken meer kan lezen.
    Mijn vraag is: staat een boek op een CD of zoiets w
    en welk apparaat heb je nodig om overal in huis te kunnen luisteren?
    Iedereen weet sat blijkbaar want ik zie dat nergens vermeld.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *