Bloedverwant, Tosca Lee
RecensiesThrillers

Recensie: Bloedverwant, Tosca Lee

Spanning, geschiedenis en fantasy, dat zijn de drie hoofdingrediënten van Tosca Lee’s nieuwste thriller Bloedverwant. Een jonge vrouw gaat op jacht naar de waarheid over haar verleden en het verleden van haar familie, en komt daarbij terecht in een duistere wereld waarin niemand veilig lijkt.

Wie is Emily Porter? We maken kennis met haar op het moment dat ze bijkomt van een ingrijpende operatie. Sindsdien weet ze niets meer over haar verleden voor de operatie, en ook in het dagelijkse leven, op korte termijn, heeft ze te maken met geheugenverlies. Ze woont op een afgelegen eilandje in een meer ergens in de Verenigde Staten en leidt een teruggetrokken leven. Maar haar nieuwsgierigheid naar haar afkomst en verleden voor de operatie wint het van het vage gevoel dat ze beter niet op zoek kan gaan naar wie ze was.

Er duiken twee Oost-Europese types in haar omgeving op, en tot eentje daarvan, Luka, voelt ze zich aangetrokken. Gaandeweg krijgt ze steeds meer aanwijzingen dat er iets belangrijks in haar verleden is voorgevallen, en dat zij kennis had die vele mensen het leven kon redden maar voor velen ook levensbedreigend was. Was dat de reden dat ze haar geheugen professioneel heeft laten wissen? Beetje bij beetje krijgt Emily meer informatie over haar geschiedenis. Ze blijkt betrokken bij een complot dat al vele honderden jaren voortduurt.

In Bloedverwant speelt het waargebeurde verhaal rond de Hongaarse gravin Elisabeth Báthory een grote rol. Zij leefde van 1560 tot 1614 en zou volgens de overlevering honderden jonge meisjes vermoord hebben om in hun bloed te kunnen baden. Ze werd uiteindelijk veroordeeld en moest haar laatste jaren in eenzame opsluiting slijten. Maar was ze werkelijk de schuldige? Tosca Lee presenteert in haar boek een alternatieve versie van het verhaal, waarin de gravin het slachtoffer van een complot zou zijn geweest. Sindsdien zijn de nazaten van beide partijen in een grootscheepse ondergrondse oorlog verwikkeld.

Tosca Lee weet in haar thriller geschiedenis, met daarin feit en fictie, op een redelijk geloofwaardige manier te vermengen. Natuurlijk moet je als lezer meegaan in de fantasy-elementen die er tussendoor opgevoerd worden, iets wat voor mij niet per se heel vanzelfsprekend is, aangezien ik geen grote liefhebber van het genre ben. In Bloedverwant zijn dit soort elementen echter vooral op de achtergrond aanwezig en spelen ze een minder grote rol in het plot dan gewoonlijk.

De spanning is goed opgebouwd, alhoewel de echte thrillerfans de hoeveelheid spanning misschien nog niet genoeg zullen vinden. Op een aantal momenten zakt het tempo wat in, zeker als er de nodige historische informatie verteld moet worden. Een goede cliffhanger doet echter toch meteen weer uitkijken naar het tweede deel, waarin meer opgehelderd zal worden over de bijzondere genootschappen waar Emily bij betrokken raakte, en ook over haar eigen persoonlijke geschiedenis.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *