Blogtips: beginnen met een (boeken)blog, waar en hoe doe je dat?

In deze rubriek ‘Blogtips’ krijg je tips over het starten en opbouwen van een eigen succesvol boekenblog. Vorige keer las je al waarom je eigenlijk zou gaan bloggen over boeken, hier lees je waar en hoe je kunt beginnen met bloggen over boeken.

Je houdt van boeken lezen, en je wilt die passie graag delen met andere lezers. Dan begin je een blog! Maar hoe doe je dat? Je hebt meerdere opties als je wilt beginnen met een boekenblog. Zo kun je lid worden van een blogplatform als WordPress, Blogger of Tumblr, je kunt gaan bloggen op boekensites als Hebban of Dizzie, of je kunt zelf een blog opzetten op een eigen domeinnaam. Per optie de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje.

Blogplatform
Het meest laagdrempelig en tegelijk effectiefst is het beginnen met bloggen op een platform als WordPress (niet te verwarren met de self-hosted variant van WordPress), Blogger of Tumblr. Het voordeel hiervan is dat je binnen enkele seconden en helemaal gratis een blog opgezet hebt, het uiterlijk van je blog met vooringestelde thema’s naar eigen smaak kunt inrichten en verschillende eenvoudige opties hebt om je blog uit te breiden met allerlei functies. Bovendien kunnen lezers van je blog je makkelijk volgen via bijvoorbeeld RSS-feeds of Bloglovin. Het nadeel hiervan is dat je gebonden bent aan de mogelijkheden van het platform. Zo heb je niet standaard een eigen domeinnaam (www.jouwblog.nl) – maar het kan wel -, kun je niet onbeperkt wijzigingen in de HTML/PHP (broncode) van je blog maken en heb je een beperkt aantal thema’s.
Als je wel eens wilt kijken of boekbloggen wat voor jou is, dan kun je het op bijvoorbeeld WordPress.com of Blogger makkelijk uitproberen. Het is ook mogelijk om dan gaandeweg in de toekomst wel een eigen site en domeinnaam op te zetten en over te stappen, je kunt al je berichten namelijk exporteren en importeren.
Twee voorbeelden van dit soort boekenblogs:
Connie’s boekenblog (Blogspot/Blogger)
Biebmiepje (op WordPress.com maar met een eigen domeinnaam, dat kan dus ook)

Boekencommunity
Het is op de Nederlandse boekencommunities Hebban en Dizzie ook mogelijk om te bloggen over boeken. Je hoeft alleen maar een account aan te maken en kunt meteen beginnen. Het voordeel van bloggen op zo’n boekensite is dat je deel uitmaakt van een gemeenschap van boekenliefhebbers. Je bent daardoor bijna zeker van een lezerspubliek, zeker ook als je zelf actief wordt door mensen te volgen en te reageren op bijdragen van anderen. Er is wel een nadeel hieraan, je hebt op deze boekensites niet de mogelijkheid om het uiterlijk en de functies van je blog aan te passen, je zit aan het stramien van de boekensite vast. Ook kunnen lezers die geen lid van die communities zijn je blog minder makkelijk vinden en volgen, doordat je bijvoorbeeld geen RSS-feed hebt.
Twee voorbeelden van boekenblogs bij Hebban en Dizzie:
Bonsien (Dizzie)
Blogs bij Hebban

Een eigen site
De laatste optie is om het gelijk goed te doen en een eigen website op te zetten. Dit is minder moeilijk dan je misschien denkt. Wel zijn hier uiteraard kosten aan verbonden. Ik zelf zit sinds het begin van MustReads naar alle tevredenheid bij Antagonist.nl, waar je voor weinig kosten een domeinnaam en webruimte kunt krijgen. Vroeger moest je nog enige kennis hebben van dingen als FTP en HTML om je eigen blog op deze manier op te zetten, inmiddels is dat niet meer zo nodig – maar wel mooi meegenomen. Bij Antagonist kun je via de beheeromgeving met enkele klikken een WordPress-blog installeren. Op hun blog vind je hier een eenvoudig stappenplan voor.
Waarom WordPress? Deze blogsoftware is tegenwoordig het meestgebruikt om blogs en zelfs complete websites mee te maken. Een eigen self-hosted WordPress-blog kun je namelijk makkelijk uitbreiden met de zogenaamde plugins die ervoor gemaakt zijn. Maar het leukste is misschien nog wel dat je voor WordPress ook tienduizenden thema’s hebt waaruit je kunt kiezen, zowel gratis als betaald. Er is zoveel keus dat je jouw boekenblog helemaal naar eigen smaak kunt vormgeven. En als laatste kun je eventueel, als je dat wilt, ook in de HTML- en PHP-code van je site duiken om bepaalde elementen in het thema nog verder aan te passen.
Nadelen? Eigenlijk alleen dat het wat geld kost, en dat het net iets meer moeite kost om je blog op te zetten.
Twee voorbeelden van een boekenblog op een eigen domein:
Craving Pages
Leesdame

Waar blog jij over boeken? Heb je een eigen domeinnaam of blog je op een boeken- of blogplatform? En waarom heb je ervoor gekozen dat daar te doen?


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (7)

 1. Sandra H.
  5 jaar geleden

  Ik blog over de door mij gelezen boeken via wordpress (In de boekenkast). Gestart toen ik met het plan rondliep dat ik mijn enthousiasme over de door mij gelezen boeken wilde delen met andere boekenwurmen. Ik was eerder al op een aantal boekenblogs gestuit die mij aanspraken. Blogs die één ding gemeen hadden het waren blogs van wordpress. Voorzichtig zelf ook een blog begonnen en inmiddels is In de boekenkast uitgegroeid tot een populair boekenblog waar veel recensies te vinden zijn, met regelmaat prijsvragen en een leesclub.

 2. Dorien
  5 jaar geleden

  Ik heb voor WordPress gekozen voor mijn blog (De Boekenbabbelaar) – na vroeger wat mindere ervaringen met Blogger te hebben gehad, werkt dit echt een stuk beter. En het ziet er ook gewoon cleaner en netter uit!

 3. Judith
  5 jaar geleden

  Ik heb al jaren een eenvoudige wordpress blog (twee zelfs). Dus waarom je zegt: ‘het gelijk goed te doen’ als je het over de derde mogelijkheid hebt – daar schop je even tegen mijn zere been. Na vijf jaar wordpress.com bloggen: ik zie het probleem niet hoor. 🙂

  • Martijn Joosse
   5 jaar geleden

   Het is niet mijn bedoeling tegen wat voor been dan ook aan te schoppen 😉 Fijn dat wordpress.com voor jou voldoet, het is niet beter of slechter dan iets anders wat mij betreft. Ik heb zelf ooit ook daar geblogd, maar liep wel al snel tegen de beperkingen aan..

 4. Luna
  5 jaar geleden

  Wat leuk dat je mij als voorbeeld gebruikt 🙂

 5. Paulien
  5 jaar geleden

  Ik heb voor mijn boekenblog meteen gekozen voor een eigen domein in combinatie met WordPress. Ik had al enige tijd een ander blog via Blogger, maar daar vind ik het lastig het uiterlijk aan mijn wensen aan te passen. Met WordPress op een eigen website heb ik dat probleem veel minder. Erg moeilijk was het niet om alles werkend te krijgen. Het kost inderdaad wat geld, maar dat hoeft niet veel te zijn. Ik ben in ieder geval tevreden!

 6. Negeso
  4 jaar geleden

  Zeer interessante en nuttige tips, bedankt voor het delen.

Geef een reactie