BoekenInspiratie

Blogtips: beginnen met een (boeken)blog. Waarom zou je eigenlijk?

MustReads.nl bestaat bijna 2 jaar! Hoog tijd dus om eens wat te delen van alles wat ik in die tijd geleerd heb over het bloggen over boeken. De site begon min of meer als een soort boekennieuwssite, maar is hoe langer hoe meer gegroeid richting een wat persoonlijker blog met veel recensies en leuke artikelen over boeken en lezen. In deze nieuwe rubriek ‘Blogtips’ krijg je tips over het starten en opbouwen van een eigen succesvol boekenblog. Om te beginnen: waarom zou je eigenlijk gaan bloggen over boeken? Wat is (boek)bloggen precies? Volgens het woordenboek is een blog ‘een persoonlijk dagboek op internet’. Je zou een boekenblog dus kunnen omschrijven als een persoonlijk dagboek over boeken en lezen. Dat kun je zo breed maken als je zelf wilt. Op MustReads lees je bijvoorbeeld vrijwel elke dag wel een bericht dat iets met boeken te maken heeft, dat kan gaan om het harde boekennieuws maar ook om een recensie van een boek dat ik las, een interview, een column, of leuke weetjes over boeken en lezen. Omdat ik vooral van romans en thrillers houd, vind je vooral blogs over deze genres terug. Met dank aan enkele gastschrijvers blijft de afwisseling er daarbij goed in. Waarom bloggen? Je houdt van lezen, neem ik aan (anders zou je waarschijnlijk niet op deze site komen), dus dat zit in elk geval al goed. Als je dan ook nog iemand bent die na het lezen van een goed boek eigenlijk niet kan wachten om al je vrienden en familie dat boek aan te raden, dan is bloggen misschien wel iets voor jou. Bloggen is namelijk een laagdrempelige manier om bij te houden welke boeken je leest én onder woorden te brengen waarom mensen een bepaald boek wel of niet zouden moeten lezen. Dat is dus twee vliegen in een klap! Nog enkele redenen waarom je zou kunnen gaan boekbloggen: – het helpt je om structuur aan te brengen in je leesleven. Leuk om later nog eens na te lezen wat je ook al weer van een boek vond! – door onder woorden te brengen waarom je een boek leuk vond, ga je meer nadenken over je leeservaringen. Dit verrijkt het lezen van de volgende boeken op je nog-te-lezenstapel. – worden je familie en vrienden er stiekem een beetje gestoord van hoe je maar eindeloos door kunt praten over de boeken die je gelezen hebt? misschien is een blog dan wel dé oplossing om ze te vriend te houden.. – je komt via je blog makkelijk in contact met andere boekenfans – als iemand om een boekentip vraagt en je weet even niet zo gauw waar je moet beginnen, dan kun je ze de link van je site geven – wanneer je blog eenmaal een beetje begint te lopen, word je door uitgeverijen al snel benaderd om mee te doen aan leesrondes waarbij je gratis (vooruit)exemplaren kunt toegestuurd krijgen Waarom blog jij? Laat het hieronder even weten! De volgende keer: blogtips over hoe en waar je een eigen boekenblog kunt beginnen.

5 reacties

 • Wat een leuke post!
  Ik ben zelf een boekenblog begonnen omdat ik inderdaad mijn eigen mening wil delen met vrienden, familie, kennissen en zelfs totaal onbekenden, zonder daarbij opdringerig over te komen. Dat wilde eerder al wel eens gebeuren omdat ik niet meer kan stoppen met praten van zodra ik over boeken begin 😀
  Binnenkort ga ik mijn blog ook uitbreiden met meer echt boekennieuws, zodat er wat meer afwisseling terug te vinden is 🙂

 • Leuk, dit ga ik volgen! Denk er al een tijdje over om toch maar eens een boekenblog te beginnen.. 🙂

 • Ik heb een boekenblog. Ik schrijf omdat ik ergens bij wil houden naast Goodreads wat ik lees. Op dit moment loop ik wat achter met de boeken omdat ik al ruim acht uur op het werk achter de pc zit en ik last van mijn handen heb.
  Ben nu opzoek naar een programma voor makkelijke lees mondelinge input voor de pc. Dan gaat het sneller en makkelijker

 • Recensies schreef ik al. Die ik plaatste op Dizzie en Hebban (eerst Crimezone). Een paar maanden geleden dacht ik ‘waarom alleen maar daar?’. Dus ben ik een blog begonnen. Daar plaats ik die recensies nu ook. En ik wil er ook steeds meer stukjes posten. En een enkel nieuwsbericht. Waarom ik dat doe? Omdat ik sowieso van lezen houd en ook graag wil delen wat ik van een boek vond.

 • Mooie boeken verdienen alle aandacht die ze maar kunnen krijgen, vandaar ook mijn kersverse blog. Ik ga me concentreren op literatuur en Zalig Zeeuws.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.