RecensiesThrillers

Recensie: Brandschoon, Sophie Hannah

De Britse auteur Sophie Hannah brak in 2006 bij het grote publiek door met haar psychologische thriller Little Face. Sindsdien schreef ze verscheidene boeken, Brandschoon is inmiddels haar zevende thriller. Al die boeken spelen zich af in het fictieve stadje Spilling en enkele hoofdpersonen (die voor de plaatselijke politie werken) komen steeds terug. Wel zijn de boeken in de serie prima los te lezen. In het behoorlijk psychologische Brandschoon legt Hannah de focus op de bedrieglijke werking van herinneringen.

Hoofdpersoon Amber Hewerdine kampt met een slaapprobleem. Sinds enige tijd lukt het haar amper nog om in slaap te komen, en krijgt ze daardoor ook maar hoogstens een of twee uur onafgebroken slaap per etmaal. Samen met haar man Luke heeft ze de voogdij over de twee kinderen van haar vriendin Sharon, die om het leven is gekomen bij brandstichting in haar huis. Vlak voordat de brand uitbrak haalde een als brandweerman verklede dader de kinderen uit haar huis. Om van haar slaapproblemen af te komen probeert ze hypnotherapie uit. Misschien ligt er iets in haar herinneringen dat haar ervan weerhoudt om uit te rusten.

Bij haar eerste sessie herinnert ze zich uit het niets de woorden ‘Aardig, Vreemd, Aardig Vreemd’. Aanvankelijk denkt ze dat ze deze woorden in het voorbijgaan heeft gezien in het notitieboekje van de patiënt die voor haar aan de beurt was, maar is dat wel zo? De woorden linken haar aan een andere moord die onlangs gepleegd is in het stadje, die op Kat Allen. Wat heeft zij met deze moord te maken, en waarom moet ze steeds terugdenken aan de plotselinge verdwijning van haar schoonzus en diens man en kinderen, jaren geleden toen ze de Kerstdagen gezamenlijk in een vakantiehuis doorbrachten?

Met behulp van de hypnotherapeut moet Amber zien te achterhalen wat ze zich precies nog herinnert, en wat ze later heeft ingekleurd. Welke herinneringen zitten nog diep weggestopt in haar geest? Sophie Hannah schreef met Brandschoon een intrigerende psychologische thriller, of eerder roman. Want de klassieke thrillerelementen zijn dan wel aanwezig, het grootste deel van het boek staat in het teken van de hypnotherapie, en de rol die herinneringen spelen bij ons beeld van gebeurtenissen uit het verleden.

De auteur laat ons het verhaal meemaken vanuit diverse invalshoeken, die van de hypnotherapeut, die van Amber zelf en die vanuit de politie-inspecteurs. Wat die eerste betreft, de hypnotherapie, die neemt op een aantal momenten in het boek iets teveel de overhand. Lezen over hoe het geheugen werkt, en wat de rol is van diverse herinneringen, en hoe deze gebruikt worden bij het samenstellen van een verhaal over iets wat in het verleden gebeurd is, is interessant, maar neemt de vaart te veel weg uit het verhaal. Ook zijn er enkele half uitgewerkte verhaallijnen die er wat mij betreft niet in hadden hoeven zitten. Hannah moet iets teveel moeite doen om het plot dat ze bedacht heeft ook echt geloofwaardig vorm te geven.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *