RecensiesThrillers

Recensie: Citadel, Kate Mosse

Citadel, het laatste deel uit de Languedoc-trilogie van Kate Mosse, is het ideale vakantieboek. Diepgaander en duisterder dan Dan Brown, maar met dezelfde fascinatie voor geschiedenis en spanning.

In Citadel gaat Kate Mosse verder op het pad dat ze met de eerste twee boeken over de Languedoc ingeslagen was. Centraal staan twee verhaallijnen, een die zich honderden jaren geleden afspeelde, en een in een wat recenter verleden. In de eerste verhaallijn volgen we de jonge monnik Arinius, die op de vlucht is en bij zich een ketterse tekst draagt. Hij wil deze Codex verbergen voor zijn vijanden, en slaagt daar ternauwernood in. De locatie van de Codex tekent hij op een velletje, welke hij in een kostbare fles verbergt.

In de tweede verhaallijn bevinden we ons midden in de Tweede Wereldoorlog. Sandrine Vidal is een jonge verzetsstrijder. Samen met enkele andere vrouwen vormt ze de verzetsgroep Citadel, die de Duitsers het leven zuur wil maken. Daarbij krijgen ze ook te maken met collaborateur Authié, die op zoek is naar de eeuwenoude Codex. Maar hij is niet de enige, ook de Duitsers stellen alles in het werk om het oude document in handen te krijgen. Wanneer Sandrine een stervende jongeman aan de oever van de rivier vindt die iets prevelt over een Codex, raakt alles in een stroomversnelling. Dat vormt het begin van een duizelingwekkende zoektocht naar het oude document, dat de toekomst van de Midi voor altijd kan beïnvloeden.

Hoewel het een trilogie is, zijn Het verloren labyrint, De vergeten tombe en Citadel zonder problemen los van elkaar te lezen. Anders dan de vorige delen, zit er in Citadel iets minder bovennatuurlijke elementen en iets meer spanning en sensatie. Dat komt voor het grootste deel door de achtergrond van de oorlog en de constante dreiging van geweld waaronder de hoofdpersonen gebukt gaan. Wel geeft Mosse weer een grote rol aan de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. Dat doet ze op zo’n geweldige manier dat je het landschap kunt ruiken, de struiken hoort ritselen en de oude steegjes en straatjes zonder moeite voor ogen ziet.

Kate Mosse mengt in haar vrij lijvige boek feit en fictie uit de geschiedenis met elkaar, en het is juist die combinatie die haar boeken zo goed maakt. Geschiedenisliefhebbers komen er aan hun trekken met de talloze verwijzingen naar plaatsen als Carcassonne en oude geheimen uit het katharenlandschap. Maar ook de fans van een spannende thriller zijn bij Kate Mosse aan het goede adres. De bovennatuurlijke elementen geven het boek hun charme, maar daar moet je uiteraard wel van houden. Een waardige afsluiting van een boeiende en spannende trilogie over de geschiedenis van de Languedoc.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *