RecensiesRomans

Recensie: Dans met mij, Jean Kwok

De 22-jarige Charlie Wong heeft het als oudste dochter van een arme noedelmaker niet altijd gemakkelijk. Na het overlijden van haar moeder heeft Charlie de opvoeding van haar jongere zusje Lisa grotendeels op zich genomen. Om Lisa de beste kansen te geven in het leven heeft Charlie haar eigen ambities en dromen opzij gezet. Haar vader komt niet graag buiten de grenzen van Chinatown in New York en ziet zijn dochters het liefste opgroeien volgens de Chinese tradities.

Charlie wil de wensen van haar vader graag respecteren, maar merkt dat een zuiver traditionele opvoeding voor haar en haar zusje niet goed zou zijn. Wanneer ze een baan als receptioniste bij een prestigieuze dansschool in een van de betere wijken van New York krijgt aangeboden, houdt ze dit geheim voor haar vader. Als ze door omstandigheden op een dag invalt als dansdocent blijkt dat ze het danstalent van haar moeder, die professioneel danseres was, heeft geërfd. Ze krijgt van de dansschool een opleiding tot dansdocent aangeboden en langzaam verandert ze van een onopvallende sloddervos in een elegante jonge vrouw. Haar nieuwe uitstraling levert haar niet alleen meer zelfvertrouwen op, maar ook een nieuwe liefde. Kan ze haar nieuwe passie geheim houden voor haar vader, die haar zal verbieden te dansen als hij er achter komt? En zal het haar lukken haar intensieve danstraining te combineren met de zorg voor haar zusje, die plotseling ernstig ziek wordt?

Dans met mij is een modern sprookje over een jonge vrouw die worstelt met zichzelf en met haar traditionele achtergrond. In een hedendaagse versie van Het lelijke eendje zien we de bescheiden Charlie opbloeien tot een zelfverzekerde, mooie vrouw. Hoewel het boek wat opzet betreft sterk naar het chiklit-genre neigt, overstijgt het dit genre toch wel. Er zit diepgang in het plot, de verschillende karakters maken een sterke ontwikkeling door en de setting is origineel. De lezer maakt kennis met de wereld van Chinese immigranten in New York en de strijd tussen een oudere, conservatieve, generatie en een jongere, moderne, generatie. De auteur verweeft de sterke ontwikkeling die Charlie doormaakt kunstig met verschillende andere verhaallijnen die de strijd tussen de generaties beschrijven.

Net als in de meeste sprookjes kent Dans met mij een goede afloop. Charlie is uiteindelijk in staat is om dicht bij haar Chinese roots te blijven, maar tegelijkertijd te kiezen voor een modern leven. Hoe ze dit bereikt zul je zelf moeten lezen, maar dat is geen straf. Dans met mij is uiteindelijk een heerlijke roman om op een druilerige avond mee op de bank te kruipen. Het sprookjesachtige karakter en niet te vergeten de goede afloop zullen je ongetwijfeld een fijne avond bezorgen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *