Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 3.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

De jongen op de berg

Auteur: John Boyne

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: Boekerij
Categorie:
Deel op:

Beschrijving

Een aangrijpend verhaal dat je nog lang zal bijblijven
Als de zevenjarige Pierrot zijn beide ouders verliest, moet hij zijn huis in Parijs verlaten om een nieuw leven te beginnen bij zijn Duitse tante Beatrix. Zij is huishoudster bij rijke mensen die boven op een berg wonen, ergens in Duitsland.
Maar het zijn geen gewone tijden: Pierrot leeft in 1935 en de Tweede Wereldoorlog nadert met rasse schreden. Evenmin is het huis op de bergtop een gewoon huis; het is Berghof, het adelaarsnest waarin Adolf Hitler zich regelmatig terugtrekt. Pierrot maakt al snel deel uit van Hitlers wereld. Een gevaarlijke wereld waarin terreur, geheimen en verraad aan de orde van de dag zijn. Is ontsnapping nog mogelijk?
De pers over De jongen op de berg
“Boyne is er een meester in het verhaal snel op gang te brengen en je meteen vertrouwd te maken met de personages.’ Nederlands Dagblad
“Het is Boyne gelukt om de lezer door de ogen van een kind niet alleen het opgroeien als buitenbeentje te laten ervaren, maar ook de oorlog en alle brute gebeurtenissen die daarbij horen. Dat is knap en maakt het een interessant boek.’ Hebban.nl
“Een adembenemend boek.’ Leeskost.nl
“Pakkend geschreven verhaal.’ NBD Biblion

Deel je mening!

3 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Martijn

  Waardering 3 uit 5

  Team MustReads.nl Martijn

  John Boyne keert met zijn nieuwste roman De jongen op de berg terug naar het decor van zijn meest succesvolle roman tot nu toe: de Tweede Wereldoorlog. Het verfilmde De jongen in de gestreepte pyjama wist de harten van vele lezers te beroeren. Lukt dat hem ook met deze roman?

  Net als bij De jongen in de gestreepte pyjama, kiest de auteur er voor om zijn hoofdpersoon in een omgeving te plaatsen die niet direct gebruikelijk is voor een feelgood roman: aan de zijde van de bad guys. In dit geval gaat dat wel erg ver, want de hoofdpersoon, Pierrot, belandt uiteindelijk in het hol van de leeuw: op de Berghof, Hitlers verblijf in de Beierse bergen.

  Maar voor het zover is, voorziet de auteur zijn personage van het broodnodige dramatische achtergrondverhaal. Pierrot groeit op als enige zoon van een Franse moeder en een Duitse vader. Die vader vocht in de Eerste Wereldoorlog, en hield daar een trauma aan over. Zo erg zelfs dat hij zijn toevlucht tot drank en huiselijk geweld zoekt. Dat gaat van kwaad tot erger, tot hij op een dag van huis wegloopt en voor de trein ‘valt’. Wanneer ook Pierrots moeder kort daarna overlijdt, staat de jonge wees van zeven er alleen voor. De moeder van zijn beste vriend Anshel, die Joods is, zorgt ervoor dat hij in een weeshuis terechtkomt – bij zijn vriend in huis wonen, wat Pierrot het liefst zou willen, staat ze niet toe, alsof ze voorvoelt wat voor een problemen dat een aantal jaar later zou kunnen geven.

  In het weeshuis hoeft Pierrot niet lang te blijven. Er blijkt namelijk nog een tante van hem te zijn, die in Duitsland woont. En als zij hoort dat Pierrot alleen is overgebleven in het verre Frankrijk, besluit ze hem naar zich toe te halen, naar de plek waarvan ze verwacht dat het de komende jaren de meest veilige plek op aarde zal zijn: de Berghof, Hitlers hoofdkwartier in de Alpen, waar ze huishoudster is. Maar is het wel de beste plek voor een jongen van zo’n makkelijk beïnvloedbare leeftijd?

  De jongen op de berg begint sterk, op de typische manier van John Boyne. Door de ogen van een jong kind kijk je naar de grotemensenwereld, en verwonder je je over hun gewoontes en handelingen. Wanneer het verhaal echter in een stroomversnelling geraakt, neemt de kracht ervan evenredig af. In de tweede helft van het boek wordt namelijk wel met erg grote sprongen door het verhaal gegaan, waardoor de hoofdpersoon – die dan inmiddels Pieter heet – steeds minder diepte krijgt. De jongen op de berg is daardoor een verhaal dat vlot leest, maar dat niet zoveel impact heeft als Boynes bekendste roman.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven