Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 4.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

De koffiedief

Auteur: Tom Hillenbrand

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: Meulenhoff Boekerij B.V.
Deel op:

Beschrijving

Een historische avonturenroman die zich afspeelt in het Europa van de zeventiende eeuw, voor de lezers van Edward Rutherfurd
1683. Heel Europa is in de ban van koffie. Maar het is verschrikkelijk kostbaar: het Ottomaanse Rijk heeft het monopolie op de productie en distributie van koffiebonen. Op het smokkelen van koffie staat de doodstraf, maar een jonge Engelsman, Obediah Chalon, is bereid daarvoor zijn leven op het spel te zetten.
Obediah was een tijdlang succesvol op de Londense beurs, maar zijn laatste zaak is spectaculair ten onder gegaan. Nu is hij bijna bankroet en heeft hij niets meer te verliezen. Hij vlucht naar Amsterdam en wordt gerekruteerd door de Verenigde Oost-Indische Compagnie; met een team van internationale geleerden zal hij in het diepste geheim koffieplanten proberen te stelen. Even lijkt alles volgens plan te gaan, maar dan loopt het mis…
De pers over De koffiedief
“Fantastische personages en verrassende verhaallijnen: een meeslepende roman!’ Kaffeehaussitzer.de
“Tom Hillenbrand heeft met De koffiedief een prachtige, bruisende historische roman geschreven. Een groot leesplezier.’ Stern
“Een vlot verteld en virtuoos geschreven avontuur.’ Münchner Feuilleton

Deel je mening!

4 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Martijn

  Waardering 4 uit 5

  Team MustReads.nl Martijn

  Koffie. Niet het meest spannende onderwerp voor een boek, zou je verwachten. Toch denk je daar na het lezen van De koffiedief van de Duitse auteur Tom Hillenbrand heel anders over. Want in de zeventiende eeuw was koffie een gewilde drank, waarvan de consumptie zich als een olievlek over Europa uitspreidde. Maar de productie van koffie lag geheel in Turkse handen, en dat was in die tijd van constante oorlogen en wisselende machtsverhoudingen een gegeven dat voor problemen zorgde.

  De jonge, opportunistische Engelsman Obediah Chalon wordt door de Verenigde Oost-Indische Compagnie gerekruteerd voor een bijzondere opdracht. Hij zit in een lastig parket, want ze hebben hem gesnapt bij het vervalsen van waardepapieren, slechts een van de slinkse praktijken die hij kent om zichzelf te verrijken. Nee zeggen tegen de opdracht kan dus eigenlijk niet. Maar al snel realiseert hij zich dat het helemaal in zijn straatje ligt. Het gaat om de diefstal van koffiebonen en koffieplanten. De koffiebonen die Europa bereiken zijn onvruchtbaar gemaakt, en op de smokkel en het vervoer van koffieplanten hebben de Turken de doodstraf ingesteld. Obediah zal dus een slim plan moeten verzinnen om de plant naar het verre Nederland te krijgen.

  Gelukkig is er geld genoeg, de middelen van de VOC zijn vrijwel onuitputtelijk. Obediah verzamelt een groepje getrouwen om zich heen met elk een eigen specialisme. Samen nemen ze lang de tijd om hun meesterplan voor te bereiden en te vervolmaken. Maar niet lang nadat ze beginnen, blijkt dat er kapers op de kust zijn. Hun beraadslagingen zijn bekend geworden bij een vasthoudende Franse musketier, die er alles aan zal doen om erachter te komen wat ze precies van plan zijn én ze tegen te houden.

  In sneltreinvaart krijg je in deze spannende roman een beeld van de zeventiende eeuw. De auteur kiest ervoor om de grote gebeurtenissen uit de geschiedenis van die tijd in zijn roman te verwerken, en geeft je een beeld van de maatschappij en levens van de mensen, en van de natuurkundige en technologische vooruitgang. Zo maakt de hoofdpersoon op een gegeven moment gebruik van een heuse duikboot, gemaakt door Cornelis Drebbel, waarvan ik zelf niet wist dat ze in die tijd daar al succesvol mee experimenteerden. Ook maak je kennis met de verschillende culturen en machtsverhoudingen uit die tijd, door de reis van Nederland naar het Midden-Oosten die Obediah maakt.

  Een spannende avonturenroman tegen een interessante historische achtergrond, zo zou je De koffiedief het best kunnen typeren. Of de roman historisch gezien helemaal verantwoord is, kun je je afvragen (zo noemt de auteur op een gegeven moment het gerecht Tartiflette, terwijl dat volgens de meeste historici toch echt een twintigste eeuwse benaming is), en ook praktisch gezien kun je je vraagtekens hebben bij enkele gebeurtenissen en toevalligheden in het boek. Maar ondanks dat is De koffiedief een roman die je moet lezen wanneer je geïnteresseerd bent in de tijd van ontdekkingen en verre reizen, en houdt van een meeslepend verhaal met personages die zo weggelopen lijken te zijn uit de beroemde avonturenromans uit de literatuurgeschiedenis.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven