Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

De Napolitaanse romans 1 – De geniale vriendin

Auteur: Elena Ferrante

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: Wereldbibliotheek
Deel op:

Beschrijving

Deel 1 van de Napolitaanse romans
Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.
De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.
‘De momenten waar het echt om draait in het leven, dat zijn er maar een paar. De gebeurtenissen waardoor we zijn geworden wie we zijn, staan als een brandmerk in onze ziel geschroeid. We kunnen er nooit van loskomen. Hooguit kunnen we ze beschrijven. Dat is het verhaal van de Napolitaanse romans van Elena Ferrante.’ De Groene Amsterdammer
‘Als ik Elena Ferrante lees, kan ik niet meer stoppen.’ The New Yorker
‘Zoveel beter dan goed. *****’ De Standaard
‘Een prachtig beschreven vriendschap.’ VROUW
‘Ferrante weet met rake typeringen elk personage tot mens van vlees en bloed te maken. ****’ Leeuwarder Courant
‘Net zo heftig als een uitbarsting van de Vesuvius.’ La Repubblica
‘Ferrante concentreert zich op een postzegel die ze uitvergroot tot wereldformaat. ****’ NRC Handelsblad
‘Zadie Smith is fan – en wij ook.’ Vogue

Deel je mening!

5 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Martijn

  Waardering 5 uit 5

  Team MustReads.nl Martijn

  De geniale vriendin is het vierde boek van de auteur die achter het pseudoniem Elena Ferrante zit. Wie zij of hij precies is, is onbekend, het enige dat we van haar weten is dat ze omstreeks 1965 in Napels geboren werd, lang in het buitenland heeft gewoond en dus inmiddels drie goed ontvangen boeken schreef. “Een auteur die publiciteit accepteert, heeft tenminste in theorie geaccepteerd dat zijn hele persoon, met al zijn ervaringen en gevoelens ter verkoop wordt aangeboden samen met zijn boek. En dat wil ik niet.”

  Ondanks dat komen we door De geniale vriendin wel iets meer van de auteur te weten, althans in theorie. De hoofdpersoon van dit boek zal immers niet voor niets ook Elena heten, in Napels geboren en getogen zijn en is daar nu uit weggetrokken. Ze beschrijft hoe op een dag de zoon van haar vroegere hartsvriendin Lila haar belt, met het verhaal dat Lila in het niets verdwenen is. Wat Elena door een studie probeerde is Lila nu echt gelukt. Ze heeft alle banden met haar verleden verbroken, foto’s en documenten vernietigd en is uit haar omgeving verdwenen alsof ze nooit bestaan heeft. Maar ze rekende daarbij buiten Elena, die, misschien om haar een hak te zetten, besluit om het verhaal over hun jeugd tot in detail op papier te zetten.

  De twee groeien op in het naoorlogse Napels. Ze zijn daarbij getuige van een toenemende welvaart en de effecten daarvan op de bevolking. Beiden groeien op in een arm gezin, Elena en Lila, de laatste is lange tijd het lelijke en felle eendje, Elena de wat onopvallende, stille meid, die haar vriendin in alles bewondert. “Er was toen al iets wat me verhinderde haar in de steek te laten. […] Ik voelde vaag dat ik, als ik samen met de andere meisjes vluchtte, iets van mezelf bij haar zou achterlaten wat ze me niet meer terug zou geven.” Maar richting hun pubertijd verandert er veel in hun leven en omgeving. In het microklimaat van een dichtbebouwde Napolitaanse armoedige wijk zijn de lontjes kort en de personages typisch Italiaans. Op een dag wordt een buurtbewoner – Don Achille – vermoord. Een andere buurtbewoner wordt opgepakt en veroordeeld, maar onbekend is of hij het ook echt gedaan heeft. Dat zet wel de gemoederen op scherp, en vriendschappen worden tegen elkaar uitgespeeld. Twee rijkeluiskindjes, de gebroeders Solara, bepalen de sfeer in de wijk, zij hebben zoals maar weinigen een eigen autootje, een Fiat. Maar ook het gezin van Don Achille boert goed in de lokale kruidenierszaak. Een van de zoons, Stefano, strijd met een van de Solara’s om de gunsten van Lila.

  Want nu de twee vriendinnen eenmaal de pubertijd voorbij zijn, is er een verandering opgetreden. Lila heeft zich ontwikkeld tot het mooiste meisje van de wijk, terwijl Elena nog tobt met haar puistige gezicht. Dat zorgt voor nog meer onrust in de wijk. “Haar manier van doen had trouwens al ergernis gewekt toen ze een klein scharminkelig meisje was, kun je nagaan wat er gebeurde nu ze zo’n geluksvogel was.” En er is nog een verandering. Waar Lila en Elena aanvankelijk beiden leergierig waren en met elkaar wedijverden om de beste van de klas te worden, gaat Lila haar eigen weg. Ze mag en wil uiteindelijk ook niet verder leren, maar gaat werken in de schoenmakerij van haar vader. Toch blijft ze Elena in het begin nog ambitieus voorbij streven in kennis, met dank aan een reeks bibliotheekboeken. In alles is Elena geïntrigeerd door het gedrag van Lila en hun vriendschap blijft zich bewegen tussen afgunst en genegenheid.

  Ferrante beschrijft op een pakkende manier het leven van alledag in de armoedige wijk van Napels. De personages komen tot leven, het is net alsof je midden op straat loopt en van alle kanten de drukke stemmen van de bewoners op je af hoort komen, hun ruzie’s meemaakt en ook getuige bent van hun feestjes. Door de opvliegende karakters van de hoofdpersonen heb je constant het gevoel alsof je zo de Vesuvius oploopt, met in de verte de rookpluim dreigend voor je. De auteur schrijft vanuit de ik-persoon, waardoor je van dichtbij betrokken raakt bij de coming-of-age van Elena en waardoor ook haar gevoelsleven intens verwoord wordt. De geniale vriendin is een boek dat je onderdompelt in het mediterrane leven, vol met kleurrijke, temperamentvolle personages en tegelijk alledaagse en opzienbarende gebeurtenissen.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven