Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 3.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

De schuldige

Auteur: Lisa Ballantyne

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
Deel op:

Beschrijving

Op een kinderspeelplaats wordt een jongetje dood aangetroffen…
Daniel Hunter, advocaat in Londen, wordt voorgesteld aan Sebastian, een elfjarige jongen die ervan wordt beschuldigd een ander jongetje vermoord te hebben. Sebastiaan doet hem denken aan zichzelf toen hij jong was, aan het boze, gewelddadige jongetje dat opgroeide in tehuizen en pleeggezinnen – en aan Minnie, de vrouw die hem adopteerde. Haar liefde redde hem destijds, tot hij zich ook door haar zo verraden voelde dat hij alle banden met haar verbrak.
Maar wat heeft Minnie misdaan dat Daniel haar vijftien jaar genegeerd heeft? En zal Daniels obsessie met Sebastian ervoor zorgen dat hij alles kwijt raakt waar hij zo hard voor heeft gewerkt?
De schuldige is een uiterst fascinerende en aangrijpende roman over hoezeer we allemaal gevormd worden door ons verleden.
`Zeer aan te raden: een geweldig debuut van een schrijver om in de gaten te houden.’ Lee Child
`Een verhaal dat je tot diep in de nacht wakker houdt.” Joyce Maynard
`Als dit niet de Voor ik ga slapen van dit jaar wordt, eet ik mijn laptop op.” The Guardian
‘Een droomdebuut.’ – The Scotsman
‘Een meeslepende psychologische roman.’ – Company
‘Een van de beste debuten die ik ooit ben tegengekomen (…) Buitengewoon goed.’ – Daily Record
‘Een spannende roman met inhoud, over echte mensen, met echte menselijke gebreken, waarin niks netjes afgewerkt wordt, want zo zit het leven niet in elkaar. De schuldige zet Lisa Ballantyne stevig op de kaart van schrijvers die we in de gaten moeten houden.’ – Irish Independent
‘ **** Ballantyne heeft een onderhoudend, interessant boek geschreven waarin je blijft doorlezen om te zien hoe dit alles zal aflopen.’ – VN Detective & Thrillergids 2013

Deel je mening!

3 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Carine Joosse-Boersma

  Waardering 3 uit 5

  Carine Joosse-Boersma

  Het is de grootste nachtmerrie van iedere moeder als je kind wordt vermoord. Lisa Ballantyne beschrijft in haar aangrijpende debuut De schuldige (2013) wat er in een maatschappij teweeg wordt gebracht na de moord op de achtjarige Ben Stokes. Zijn lichaam wordt gruwelijk toegetakeld gevonden in een Londense speeltuin. De pers duikt er vol bovenop en schildert de elfjarige verdachte Sebastian Croll af als een vreselijk monster. Het is aan zijn advocaat Daniel Hunter om hem te verdedigen in de rechtszaak die volgt.

  Hoewel Daniel twijfelt aan de onschuld van Sebastian voelt hij zich sterk met het lot van de jongen verbonden. Sebastian doet hem denken aan hoe hij zelf als kleine jongen was. Door zijn turbulente verleden, waarin hij door de wisselende vriendjes van zijn drugsverslaafde moeder regelmatig mishandeld werd, heeft hij een nogal explosief karakter. Zijn loyaliteit aan zijn moeder blijft echter onverminderd en bij elk pleeggezin gedraagt hij zich onmogelijk om vervolgens weg te lopen en naar haar op zoek te gaan.

  Pas als hij bij Minnie Flynn wordt geplaatst krijgt hij de liefde en stabiliteit die hij zo nodig heeft. Minnie, die haar dochtertje en man verloor door een ongeluk, biedt hem een veilige plaats om op te groeien en wil hem boven alles beschermen tegen de labiele toestand waarin zijn echte moeder verkeert. Ze adopteert hem en inspireert hem om advocaat te worden. Wanneer Daniel er als jongvolwassene achter komt dat zij tegen hem heeft gelogen over de situatie van zijn moeder voelt hij zich door haar verraden en verbreekt hij elk contact met haar. Vijftien jaar later hoort hij tijdens het proces van Sebastian dat Minnie is overleden en wordt hij gedwongen de confrontatie met zijn verleden aan te gaan.

  Het zegt wel wat over een boek als de vertaalrechten ervan op de Frankfurter Buchmesse, de grootste boekenbeurs ter wereld, binnen een week aan twintig landen worden verkocht. Het schept in elk geval hoge verwachtingen van De schuldige, het debuut van Lisa Ballantyne. Zo op het eerste gezicht lijkt het plot van het boek op dat van een psychologische thriller. Er staat echter terecht op de cover dat het om een roman gaat. Het verhaal wordt nooit echt spannend, maar weet de aandacht van de lezer vast te houden van begin tot eind.

  De hoofdpersonages zijn goed uitgewerkte en realistische karakters. Het verleden van Daniel zorgt ervoor dat hij zich in zekere mate met de bovenmatig intelligente en ietwat gevoelloze Sebastian kan identificeren. Het kost je als lezer echter moeite om je tot de personages aangetrokken te voelen. Minnie is de enige die met haar mateloze liefde voor alle levende schepsels enig gevoel van warmte oproept. De uitwerking van de overige personages voelt enigszins stereotype aan, zoals de slachtofferige moeder en gewelddadige vader van Sebastian. Gelukkig is dit op geen enkel punt in het verhaal storend.

  Ballantyne schakelt kundig tussen heden en verleden en leidt het plot bekwaam naar een onheilspellend einde. Is Sebastian schuldig? En wat heeft Minnie gedaan waardoor Daniel zich zo verraden voelt dat hij haar tot haar dood nooit meer heeft gezien? Waar Daniel zich door de ontknoping ietwat laat verrassen zal de lezer deze al eerder aan zien komen. Dat neemt niet weg dat deze psychologische roman geen enkele lezer onberoerd zal laten. Wie aan de eerste bladzijde begint wil niet meer stoppen met lezen.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven