RecensiesRomans

Recensie: Een liefde in oorlogstijd, Margaret Leroy

De Tweede Wereldoorlog blijft veel mensen fascineren. De afgelopen jaren zijn er veel romans verschenen over dit thema. Denk daarbij aan de populaire boeken Haar naam was Sarah (2009) van Tatiana de Rosnay, Het familieportret (2010) van Jenna Blum en De man die naar Auschwitz wilde (2011) van Denis Avey. Ook Margaret Leroy neemt in Een liefde in oorlogstijd (2013) de Tweede Wereldoorlog als uitgangspunt voor haar verhaal. In deze prachtig geschreven oorlogsroman over liefde en loyaliteit volgen we Vivienne de la Mare op het Britse Kanaaleiland Guernsey.

In juni 1940 wordt de haven van Guernsey  door de Duitse troepen gebombardeerd. Vivienne, wiens echtgenoot in Europa vecht tegen de Duitsers, is er niet in geslaagd om het eiland met haar twee dochters en schoonmoeder te ontvluchten. Wanneer de Duitsers Guernsey bezetten lijkt er in eerste instantie weinig te veranderen. Het huis van de buren van Vivienne, die het eiland wel hebben kunnen verlaten, wordt in beslag genomen. Vivienne voelt zich direct aangetrokken tot een van de Duitse soldaten, Kapitein Gunther Lehman. Ze worden verliefd en beginnen aan een geheime relatie. Wanneer de realiteit van de oorlog Vivienne dwingt keuzes te maken wordt hun relatie steeds gevaarlijker voor haar en haar familie. Er blijkt zich meer af te spelen op het eiland dan ze in eerste instantie wist. Langzaam wordt duidelijk hoe wreed de oorlog is. Zal de relatie van Vivienne en Gunther overleven? Durft Vivienne in het verzet te komen tegen de Duitse bezetting door krijgsgevangenen te helpen?

Een liefde in oorlogstijd is een sfeervolle roman die vertelt over de invloed van een oorlog op het dagelijkse leven van de betrokkenen. Liefde, opvoeding en loyaliteit komen door de oorlog in een geheel ander daglicht te staan. Leroy slaagt er in om je als lezer het gevoel te geven dat je alle ontwikkelingen van dichtbij meemaakt. De prachtige beschrijvingen van het eiland zorgen ervoor dat het lijkt alsof je zelf aanwezig bent en de personages vanaf een veilig plekje in de velden van Guernsey voorbij ziet komen.

Leroy slaagt er echter niet om de karakters van de personages zo uit te werken dat ze geheel tot leven komen. De gevoelens van Vivienne en de overige personages worden onvoldoende uitgewerkt waardoor het verhaal enigszins oppervlakkig blijft. De lezer wordt betrokken bij de morele dilemma’s waar Vivienne mee wordt geconfronteerd, maar de uitwerking daarvan lijkt soms te gemakkelijk. De vanzelfsprekendheid bijvoorbeeld waarmee ze het risico neemt om haar gezin in gevaar te brengen laat je toch enigszins onbevredigd achter.

Leroy leidt het plot van Een liefde in oorlogstijd op subtiele wijze naar een ontroerende climax. De keuzes die Vivienne maakt worden goed uitgewerkt, waardoor de lezer met een voldaan gevoel het boek uitleest. De wreedheid van de oorlog krijgt een plek in het verleden wanneer het leven op Guernsey weer op gang komt.

Kortom, Een liefde in oorlogstijd is een fraai geschreven oorlogsroman. De uitwerking van de personages blijft enigszins oppervlakkig, maar de sfeervolle beschrijving van het eiland maakt veel goed, waardoor het boek in de rij van vele oorlogsromans overeind blijft staan.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *