Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 2.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

Het einde van de eenzaamheid

Auteur: Benedict Wells

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: J.M. Meulenhoff
Deel op:

Beschrijving

Het veelgeprezen meesterwerk van een jong Duits talent
Als de tijd nu eens niet bestond? Als alles wat je beleeft eeuwig was en als niet de tijd aan jou voorbijging, maar jijzelf aan de dingen die je beleeft?
Wanneer Jules Moreau na een ernstig motorongeluk in het ziekenhuis belandt, wordt hij geconfronteerd met herinneringen uit zijn jeugd. Al vroeg verloren Jules, zijn broer Marty en zijn zus Liz hun ouders door een tragisch ongeval. Op hen alle drie laat dit verlies zijn sporen na, en in de jaren die volgen groeien zij gaandeweg uit elkaar. Vooral de eens zo zelfbewuste Jules trekt zich steeds meer in zijn eigen wereld terug. Alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten; jaren later zal hij echter pas begrijpen wat ze voor hem betekent – en wat ze altijd voor hem heeft verzwegen.
Als ze volwassen zijn verschijnt Alva weer in zijn leven. Even ziet het ernaar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, tot ze toch weer door het verleden worden ingehaald.
Het einde van de eenzaamheid is een ontroerende, prachtige roman over het verwerken van verlies en eenzaamheid, en over de vraag wat onveranderlijk is in de mens. En bovenal een grootse liefdesgeschiedenis.
De pers over Het einde van de eenzaamheid
‘Het verhaal dat Wells vertelt is wonderschoon, sprookjesachtig bijna.’ Frankfurter Allgemeine Zeitung
‘De beste John Irving-roman die niet door John Irving geschreven is. Wells construeert uitermate zorgvuldig zijn drie decennia omspannende familiekroniek, hij schept geloofwaardige personages met psychologisch fascinerende liefdesgeschiedenissen en onvergetelijke beelden. Wells heeft een dijk van een roman geschreven.’ Der Tagesspiegel
‘Hij is amper de dertig gepasseerd, maar Benedict Wells schrijft als een oude meester, wijs en vol medeleven met zijn personages.’ Literaturspiegel
‘Een boek dat je kippenvel bezorgt.’ Freies Wort

Deel je mening!

2 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Martijn

  Waardering 2 uit 5

  Team MustReads.nl Martijn

  Hoe ga je om met verlies en eenzaamheid in je leven? De hoofdpersonen in Benedict Wells’ roman elk op hun eigen manier. Het boek groeide in Duitsland uit tot een bestseller, kreeg veel goede recensies en won een aantal prijzen. Een boek dat vlot leest en sterk begint, maar waarin je tegelijk goed moet zoeken naar diepgang en een pakkend plot.

  Nadat Jules Moreau een ongeluk heeft gehad gaan zijn gedachten terug naar vroeger. Hoe is zijn leven geworden zoals het is? Jules groeide op als jongste kind, met een oudere broer en zus. Al op jonge leeftijd komen zijn ouders om bij een auto-ongeluk en belanden de drie kinderen in een internaat. Die periode tekent hun leven, en drijft hen ook uit elkaar. Elk gaan ze hun eigen weg, een weg die niet altijd over rozen gaat. Drugs, foute vrienden, geluk en ongeluk in de liefde, verkeerde keuzes, elk van de kinderen krijgt gaandeweg met een of meerdere van deze dingen te maken.

  Vaak denkt Jules terug aan hoe het er vroeger in hun gezin aan toeging. De laatste herinneringen aan hun ouders, de karaktertrekken van hun ouders, de onderlinge verstandhouding. Op het eerste gezicht leek het een normaal gezin, maar was dat het ook? Op de achtergrond sluimeren kleine ergernissen in de band tussen de kinderen onderling en tussen de kinderen en hun ouders. Hoeveel weet Jules eigenlijk echt van zijn ouders?

  In Het einde van de eenzaamheid staat veel herkenbaars als het gaat over herinneringen aan vroeger. Iedereen die opgegroeid is in een gezin zal zich kunnen identificeren met elementen uit het gezinsleven en hoe je daar later op terugkijkt. De gedachte dat je ouders ook een eigen leven hadden, met eigen keuzes en verlangens, komt meestal pas op later in je op. Als je ouders er dan nog zijn kun je ze daar naar vragen. Maar in het geval van de hoofdpersoon, Jules, gaat dat niet. Hij moet zelf een beeld construeren van hun persoonlijkheid en leven, op basis van de herinneringen en foto’s. En in de tussentijd ook nog zelf een leven opbouwen, met eigen keuzes, zoals bijvoorbeeld in de liefde.

  Jammer is dat de auteur in zijn roman veel open eindjes laat bestaan. In het begin krijg je bijvoorbeeld het idee dat er meer aan de hand was rondom het ongeluk van de ouders. En wat te denken van de verhaallijn rondom een oom, die mogelijk zelfmoord heeft gepleegd. Je hoopt er later in het boek meer duidelijkheid over te krijgen, maar dat blijft uit. De spanningsboog die aan het begin wordt ingezet, zakt daardoor gaandeweg in, als blijkt dat Het einde van de eenzaamheid vooral een verzameling herinneringen is, die op een nogal verhalende manier verteld worden. Iets meer actie en een minder clichématig plot had de roman veel goeds gedaan. Nu blijft er na lezing helaas maar weinig hangen.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven