Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 3.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

IJstijd

Auteur: Maartje Wortel

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: De Bezige Bij
Categorie:
Deel op:

Beschrijving

James Dillard laat het leven over zich heen komen. Hij woont in hotels, bestelt Franse kazen en dure wijnen en gaat soms met een meisje naar bed. Maar met Marie is het anders. Voor het eerst heeft hij het idee dat er echt iets van hem gevraagd wordt.
Tussen James en Marie ontwikkelt zich een uitzonderlijke liefde. Op een klein Zweeds eiland gaat het toch mis: waar James houvast vindt, zakt Marie steeds verder weg in haar zelfverkozen isolement.
Niet veel later krijgt James telefoon. Monica, redacteur van een literaire uitgeverij, heeft een verzoek. Of James een boek wil schrijven. Hij stemt toe, in de hoop eindelijk verlost te worden van zijn verdriet, door opnieuw iemand te worden.
IJstijd is een geestige, ontroerende en slimme roman over de liefde, over literatuur en over identiteit. Bepaal jij wie je bent, of word je gedefinieerd door de omstandigheden?
‘Het moeilijkste aan haar afwezigheid vind ik dat ze nog wel ergens is, meegroeit met de tijd, rondloopt in de stad, in bed ligt en eet en vrijt en slaapt, maar dan zonder mij. Ze heeft mij niet meer nodig om verder te kunnen leven en waarschijnlijk heeft ze mij nooit nodig gehad, wat ik een onverteerbare gedachte blijf vinden.’

Deel je mening!

3 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Martijn

  Waardering 3 uit 5

  Team MustReads.nl Martijn

  Ze wordt gezien als een van de grootste literaire talenten van Nederland en schreef met IJstijd haar derde boek. Maartje Wortels tweede roman (haar eerste boek was een verhalenbundel) is een soms wat droge maar inventieve vertelling over liefdesverdriet en het gemis aan richting en doel in het leven.

  James Dillard is zo op het eerste gezicht een typisch rijkeluiskind, met de bijbehorende van vertwijfeling doordrongen levensinstelling. Hij leeft op kosten van zijn moeder al enkele jaren in een hotel: op zijn negentiende vond zijn moeder het tijd worden dat hij het huis uit ging en bracht ze hem eigenhandig naar een hotel toe. “Als er iets is dan kun je me bellen, maar je moet het vooral zelf uit proberen te zoeken, dat is de natuur.” Zijn vader is de grote afwezige in zijn leven, de Bosniëganger is het grootste deel van het jaar met opa op Hawaï, waar ze sigaren roken en naar de vrouwen en de zee kijken.

  James brengt zijn dagen veelal nietsdoend door, tot hij op een dag een meisje tegenkomt, na afloop van een praatgroep voor mensen die zich alleen voelen. Uit nieuwsgierigheid was hij naar de praatgroep gegaan, maar het blijkt ‘een vergissing’. Eenzaam is hij niet, zo houdt hij zichzelf voor. Het meisje dat buiten naast hem schuilt tegen een onweersbui heet Marie. Hij weet haar over te halen iets te gaan drinken, het begin van een liefdesrelatie. Hij ziet haar als zijn grote liefde, maar wat zij in hem ziet blijft onduidelijk.

  Hoewel het grootste deel van de roman in de tegenwoordige tijd is geschreven, springen we constant in tijd heen en weer. (“Misschien bestaat er geen volgorde als de dingen die voorbij zijn evengoed aanwezig zijn. Net als de dingen die nog moeten komen.”) Het echte heden is de tijd waarin James op zijn hotelkamer onverwachts een telefoontje krijgt van een redacteur bij een uitgeverij. Hoe zij aan zijn nummer gekomen is krijgen we niet te weten, maar het heeft alles van een vooropgezet plan van zijn moeder, iets om hem aan het werk te krijgen, een doel in het leven te geven. Of hij misschien zin heeft een roman te schrijven. Het idee staat hem niet tegen, hoewel het hem zwaar valt zijn herinneringen aan Marie los te laten.

  IJstijd is een eigenzinnige roman over dolende zielen waarin de auteur laat zien dat ze terecht als talent wordt bestempeld. De lethargische instelling van James en zijn constante zoeken naar bevestiging stellen je als lezer danig op de proef. Het personage wekt door zijn gedrag irritatie op, maar door zijn verhaal sympathie. Je wilt hem een schop onder zijn kont geven en tegelijk zeggen dat het allemaal wel goed komt, dat het een fase is waar hij doorheen moet en sterker uit zal komen.

  Een talent genoemd worden, betekent echter ook dat je er nog niet helemaal bent, als schrijver. Dat merk je in IJstijd doordat het soms iets te gecomponeerd, te doordacht, te rationeel is. Juist in de momenten in het boek waarop er daadwerkelijk iets gebeurt, toont Wortel zich op haar best: op het eiland, in de (liefdes)scènes met Marie. Iets meer van dat soort actie had het boek geen kwaad gedaan.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven