RecensiesThrillers

Recensie: Jij bent de volgende, Gregg Hurwitz

De nieuwste naar het Nederlands vertaalde thriller van de Amerikaanse auteur Gregg Hurwitz volgt een beproeft concept: een familieman krijgt vanuit het niets een groepje meedogenloze moordenaars achter zich aan, zonder dat hij weet waarom ze het op hem en zijn gezin voorzien hebben. Jij bent de volgende is een pageturner die je gegarandeerd enkele spannende uurtjes oplevert.

Wie is Mike Wingate? Op het eerste gezicht een liefhebbende vader en echtgenoot, die zijn best doet er iets van te maken in het leven. Hij heeft een succesvol bedrijf opgezet waarmee hij op een milieuvriendelijke manier huizen bouwt. Maar wie is hij echt? Zijn verleden is namelijk iets waar hij niet graag al te vaak aan terugdenkt. Op zijn vierde werd hij door zijn vader gedropt bij een kinderspeelplaats, om nooit meer te worden opgehaald. Hij herinnert zich nog enkele beelden uit zijn kindertijd over zijn moeder, maar vooral dat laatste beeld van zijn vader, die met bebloede armen aan het stuur van de auto zit, terwijl hij zegt: ‘Ik ben over een paar uur terug.’.

Na een jeugd van pleeggezinnen lijkt hij gemaakt voor het straatleven. Hij komt door een korte gevangenisstraf echter tot inkeer en besluit zijn leven in de hand te nemen en te vechten voor een goede toekomst. Maar nu die toekomst is aangebroken, valt deze van de ene op de andere dag in duigen. Na een feestje ter gelegenheid van de bouw van een nieuwe wijk met ecologisch verantwoorde woningen wordt hij bedreigd door een stel louche types. Thuis vermoedt hij dat er is ingebroken, dat ze in de kamer van zijn achtjarige dochter Kat zijn geweest. Wanneer hij aangifte doet, stuit hij op onwil van de politie. Als de dreiging toeneemt, zit er nog maar een ding op: hij belt Shep, een pleegbroer die hij uit het oog verloren is en anders dan hijzelf wel het criminele pad op is gegaan. Wat volgt is een race tegen de klok om zijn gezin te beschermen.

Jij bent de volgende komt wat langzaam op gang, de eerste honderd pagina’s wordt er flink de tijd genomen om de spanning op te bouwen en een beeld neer te zetten van de hoofdpersonen. Na deze niet geheel geslaagde inleiding ontwikkelt zich echter in sneltreinvaart een soms adembenemend middenstuk waarin Gregg Hurwitz laat zien dat hij de fijne kneepjes van het thrillervak beheerst.

Als je de auteur iets zou kunnen verwijten is het de wat gebrekkige spanningsopbouw van het boek. Zoals gezegd is het eerste deel wat aan de lange kant, en na het spannende middenstuk zakt het weer een beetje in, om uiteindelijk toch nog weer uit te monden in een spannende ontknoping. Die ontknoping is misschien een klein beetje vergezocht, maar daarom niet minder opwindend. Verwacht van Hurwitz niet al te veel psychologische diepgang of gelaagdheid, het is echt op zijn Amerikaans ‘what you see is what you get’: een typische good guys versus bad guys thriller, ideaal voor de warme zomerdagen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *