Inspiratie

Recensie: Op de klippen, Sarah May

De Britse schrijfster Sarah May kende in 1999 haar debuut met The Nudist Colony, wat haar een nominatie voor de Guardian First Book Award opleverde. Sindsdien schreef ze een handvol boeken die door de pers goed onthaald werden, maar erg bekend werd ze er niet mee. Haar nieuwste boek Op de klippen heeft in elk geval een ding mee: het is opnieuw goed geschreven.

Anna Faust is een politieagente van ergens in de 30. Ze keert vanuit Londen terug naar haar geboortestreek in het noord-oosten van Engeland. Ze doet dat omdat haar opa op sterven ligt, maar ook omdat ze nog altijd rondloopt met iets uit het verleden, iets dat ze nog altijd niet verwerkt heeft. Enkele dagen nadat ze in haar geboortestad aankomt, blijkt een oude bekende te worden vermist. Bryan en Laura Deane zijn zo’n 15 jaar getrouwd. Ze zijn al sinds hun jeugd samen en hebben een dochter, de gevoelige Martha. Maar op een dag gaat Bryan naar zee om te kajakken, en dat is het laatste wat er van hem vernomen wordt. Anna zoekt Laura weer op, vroeger waren ze hartsvriendinnen, maar dat hield in een zomer zo’n 20 jaar geleden plotseling op.

De verdwijning is het begin van een serie gebeurtenissen die het verleden naar het heden brengen. Twintig jaar eerder werd er namelijk een moord gepleegd, waarvoor Bryans oudere broer Jamie al die tijd heeft vastgezeten. Hij is juist vrijgekomen, en wenst rehabilitatie. Want heeft hij de moord wel gepleegd? Of is het bewijs tegen hem gebaseerd op leugens? De rechercheur die het onderzoek naar de vermissing van Bryan leidt, blijkt ook nog eens verbonden te zijn aan die moord. Als er eerst een kajak en vervolgens een lichaam worden gevonden, lijkt de zaak afgesloten te kunnen worden. Maar hoe komt het dan dat Martha haar vader op een middag aan de overkant van het schoolplein zegt te hebben gezien? En waarom krijgt Anna een tekening in haar brievenbus, die alleen maar van Bryan kan zijn? Rechercheur Laviolette weigert om de zaak te laten rusten. Hij wil achter de waarheid komen, en niet alleen de waarheid over het heden. Ook geheimen uit het verleden moeten achterhaald worden, zolang de hoofdpersonen van toen nog in leven zijn.

Op de klippen is geschreven in de vorm van een roman, maar bevat veel elementen die het tot een thriller maken. Sarah May begint met een overdaad aan personages, waardoor je na de eerste paar bladzijden misschien even de draad kwijt bent. Maar al snel leer je iedereen kennen en weet je hun rol in het verhaal. Het nadeel van het roman-element in het verhaal is dat je al vrij snel kunt vermoeden hoe de vork in de steel zit, waardoor het thrillerelement wat aan kracht verliest. Maar de manier waarop de schrijfster verbanden legt tussen het heden en het verleden en laat zien hoe de verschillende personages aan elkaar verbonden zijn, getuigt van talent.

May schreef met Op de klippen een intrigerend boek over hoe gebeurtenissen uit het verleden hun weerslag hebben op de dag van vandaag, op liefdes, huwelijken en familierelaties. Het is een boek dat je in een keer uit wilt lezen, zowel vanwege het plot (wat is er nu echt met Bryan gebeurd?) als door de schrijfstijl van de auteur, die de perspectieven van de verschillende hoofdpersonen kunstig vermengt en haar personages tot leven brengt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *