Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 4.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

Toen kwamen de wolven

Auteur: William Giraldi

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: Lebowski
Categorie:
Deel op:

Beschrijving

‘Buitengewoon krachtig. Een zenuwslopend en intiem portret van de natuur op zijn wreedst’ The New York TimesAan de vooravond van weer een genadeloze winter grijpt een roedel wolven drie kinderen uit Keelut, een gehucht in het verre noorden van Alaska. Een van de kinderen is de zesjarige zoon van Medora en Vernon Slone. Terwijl Vernon in het Midden-Oosten in een bloederige oorlog dient, roept de wanhopige Medora de hulp in van schrijver en wolfexpert Russell Core. De zestigjarige Core reist af naar Keelut om de verdwijningen te onderzoeken en de roedel hongerige wolven op te sporen. Wanneer hij terugkeert uit de kille, besneeuwde bossen rondom het dorp ontdekt hij dat niet alleen Medora, maar ook het vijandige en onherbergzame landschap een duister geheim met zich meedraagt.’Niets minder dan briljant. Een guur, bruut verhaal over vervreemding in een nietsontziende natuur’ The Los Angeles Review of Books’Het onverklaarbare kwaad in ons leven spookt door dit zinderende verhaal over wraak’ Washington Independent Review of Books’Een explosieve, keiharde en onvergetelijke tocht naar het hart der duisternis’ Dennis Lehane, auteur van Mystic River William Giraldi debuteerde in 2011 met de roman Busy Monsters. Hij werkt als redacteur fictie bij het literaire tijdschrift AGNI en schrijft opiniestukken voor diverse weekbladen en kran-ten, waaronder The Wall Street Journal en The New Republic. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in Boston.

Deel je mening!

4 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Martijn

  Waardering 4 uit 5

  Team MustReads.nl Martijn

  Ergens aan het begin van William Giraldi’s nieuwste roman is natuurschrijver Russell Core er getuige van hoe een groepje wolven een wolvenbaby aan stukken trekt. Hij is de binnenlanden van Alaska ingetrokken op zoek naar de overblijfselen van een jongen uit het dorpje Keelut, die door de hongerende wolven zou zijn meegesleurd. Van het lichaam van de jongen echter geen spoor, waarna hij weer terugkeert naar de eenvoudige hut van moeder Medora, waar hem een verrassing wacht.

  In Toen kwamen de wolven neemt Giraldi ons mee naar de uitgestrekte ijsvlaktes en ondoordringbare rotspartijen van Alaska, waar mens en dier al duizenden jaren met elkaar samenleven in een complexe relatie. Hier gelden niet de omgangsvormen die de ‘beschaafde’ wereld kenmerken, de wereld van de steden en de wetgevende macht. De auteur trekt paralellen tussen het leven van wolven en de manier waarop de mensen in deze wilde samenleving hun leven hebben ingericht. “Wat er in de loop der tijden is opgetekend met betrekking tot de wijsheid van mensen is van geen betekenis wanneer we worden geconfronteerd met het wilde in onszelf.”

  De jongen uit het dorp Keelut is al het derde kind in korte tijd dat door de roedel wolven werd gedood. Om haar zoon te kunnen begraven riep moeder Medora de hulp in van schrijver Core, die voor een van zijn boeken het leven van wolven nauwkeurig bestudeerde. Zijn komst naar het dorp zet een reeks van gruwelijke gebeurtenissen in gang, die Giraldi op eenvoudige maar doeltreffende wijze beschrijft. Want wat is er werkelijk gebeurd, waren het de wolven die het kind doodden of moet de oorzaak eerder bij de mens zelf gezocht worden?

  Wanneer Core uiteindelijk na zijn speurtocht door de wildernis in de hut terugkomt, vindt hij het lichaam van de jongen, maar blijkt de moeder verdwenen. Core kan vervolgens weinig anders doen dan de politie erbij te halen. Maar in zijn achterhoofd spookt het Russische spreekwoord ‘Roep de honden niet om je te helpen tegen de wolven.’ Wanneer vader Vernon, militair, terugkeert van zijn missie in een niet nader gespecificeerd land in het Midden-Oosten, mengt ook hij zich in de zoektocht naar zijn vrouw, een spoor van dood en verderf achter zich latend.

  Toen kwamen de wolven is een intrigerend verhaal over het kwaad in de mens, dat pas werkelijk tot uiting komt in de meest extreme omstandigheden. Hoewel het grootste deel van de roman zich in het uitgestrekte Alaska afspeelt, zou je kunnen zeggen dat het boek ten diepste ook een verhaal is over de reeks oorlogen die Amerika uitvocht in het Midden-Oosten. Juist op die plekken waar de mens met zichzelf geconfronteerd wordt, waar beschaving ver te zoeken lijkt, komt de ware aard te voorschijn. En daar word je niet direct heel vrolijk van.

  William Giraldi beschrijft de wildernis in Alaska op een weinig poëtische maar des te indringender manier. Soms laat hij zich gaan in een wat meer lyrische beschrijving, al snel komt dan het rauwe realisme weer om de hoek kijken. Als buitenstaander krijg je een scherp afgetekend beeld van het leven in het teruggetrokken dorpje. Hoe dieper je doordringt in de levens van deze zonderlinge mensen, hoe meer je tot het besef komt dat er ergens iets goed mis is. Maar wat precies? En zit er misschien iets van het wolfachtige in ieder mens?

  De kracht van Giraldi’s roman zit hem deels in de indringende manier waarop de auteur je meesleept het verhaal in. Maar ook indrukwekkend is zijn vermogen om dieper door te dringen tot het wilde kantje in de menselijke natuur, een kant die we zelf maar al te graag bedekken onder een dikke laag witte sneeuw.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven