RecensiesThrillers

Recensie: Veroordeeld, Karin Slaughter

Al zo’n tien jaar is vrijwel elk nieuw boek van Karin Slaughter goed voor een hoge notering in de bestseller 60, de lijst van bestverkochte boeken van Nederland. Ook haar nieuwste kwam direct binnen op de eerste plek, een teken dat de fans er weer klaar voor zaten. Veroordeeld hoort niet in een reeks thuis, maar is een op zichzelf staand boek. In vergelijking met de andere boeken schroeft Slaughter de actie wat terug, en geeft ze wat meer aandacht aan de achtergrond van de personages.

Interessant is de periode waarin het verhaal zich afspeelt. Het is halverwege de jaren ’70 en we zitten in een tijd dat de rassenscheiding net voorbij is en dat vrouwen nog maar moeilijk op gelijke hoogte met mannen komen op de arbeidsmarkt. Kate Murphy, weduwe van een Vietnamsoldaat en afkomstig uit een welgesteld deel van Atlanta, heeft haar eerste werkdag op het Atlanta Police Department. Die eerste werkdag is er een van vernederingen en bespottingen, voornamelijk van de mannelijke collega’s. Maar ook haar vrouwelijke collega’s behandelen haar argwanend. De meerderheid van de nieuwe dienders is na een week al weer verdwenen.

Maar haar minderwaardige positie is al snel van weinig belang meer wanneer het politiecorps op jacht gaat naar de Shooter, een moordenaar die al enkele politierechercheurs om het leven heeft gebracht. De broer van Kate’s collega Maggie, Jimmy, heeft van dichtbij gezien hoe zijn partner door het hoofd werd geschoten. Voor de rechercheurs, allemaal mannelijk en nogal racistisch, staat vast dat het om een zwarte dader gaat. Maar Kate ontdekt gaatjes in de verklaring van Jimmy. Ze is echter geen rechercheur maar straatagent, en mag dus officieel niet op onderzoek uit. Samen met Maggie verzint ze manieren om toch dichter bij de dader te komen. Wat ze nog niet weet is dat ze zelf ook een doelwit dreigt te worden. De Shooter raakt in de ban van de mooie Kate en verzint een plan om haar te pakken te nemen.

Veroordeeld is in wezen een behoorlijk standaard rechttoe rechtaan thriller, met een voorspelbaar plot. Wat het boek naar een hoger niveau trekt zijn de indringende beschrijvingen van hoe het er in het Atlanta van de jaren ’70 aan toeging. Vietnam was nog een vers trauma en veel mensen hadden ook nog levendige herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Leuk is de Nederlandse verwijzing die Slaughter in het boek heeft opgenomen. Kate’s oma en moeder zijn namelijk van Nederlandse komaf. Hun Joodse achtergrond en hun belevenissen in de oorlog geven de thriller meer diepte.

In een drukkende sfeer van racisme, homohaat en een diepgewortelde angst van mannen voor de opkomst van vrouwenrechten een zaak oplossen is geen gemakkelijke opgaaf, zoveel maakt de auteur wel duidelijk. Zoals het een goede thriller betaamt kent Veroordeeld een bloedstollende ontknoping, en genoeg ruimte voor een mogelijk vervolg in de toekomst. Een laagdrempelige thriller voor iedereen die voor het eerst eens kennis wil maken met de succesvolle misdaadauteur. Voor de echte fans een tussenstation op weg naar nieuwe delen in de Grant County-reeks.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *