Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 4.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

Vier plus een

Auteur: Jojo Moyes

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: Uitgeverij De Fontein
Deel op:

Beschrijving

Na de wereldwijde bestseller `Voor jou komt auteur Jojo Moyes met een nieuwe roman: `Vier plus één’.
Jess is een alleenstaande moeder van twee kinderen. Haar dochtertje Tanzie is briljant in wiskunde, haar stiefzoon Nicky wordt genadeloos gepest. Hoezeer Jess ook probeert de eindjes aan elkaar te knopen, het lukt elke keer net niet.
Als Tanzie mee mag doen aan een wiskundewedstrijd in Schotland met een flinke prijzenpot, grijpt Jess de mogelijkheid om haar daarmee naar een betere school te sturen met beide handen aan. Maar als hun auto het begeeft, lijkt ook die kans verkeken. Tot Ed langsrijdt, en stopt, en hun een lift aanbiedt.
`Anders dan anders: dit boek blijft je nog lang bij. Red
`Rauw, grappig, oprecht en verdrietig. Dit is verhalenvertellen op zijn best. Marie Claire
Jojo Moyes heeft een aantal romans op haar naam staan. Met `Voor jou bereikte ze een ongekend succes over de hele wereld: het boek ging 3 miljoen keer over de toonbank en de verfilming is in de maak. Ook `Vier plus één is een internationaal succes.

Deel je mening!

4 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Een review met een 4-sterren beoordeling

 1. Carine Joosse-Boersma

  Waardering 4 uit 5

  Carine Joosse-Boersma

  Het leven van de alleenstaande moeder Jess Thomas, een van de hoofdpersonen in Jojo Moyes’ nieuwste roman, gaat niet over rozen. Ze heeft geen cent te makken, haar stiefzoon Nicky (de zoon van haar ex en zijn ex) wordt regelmatig in elkaar geslagen omdat hij zwarte kleding en mascara draagt en haar 10-jarige dochter Tanzie heeft met haar wiskundeknobbel een plek op een prestigieuze school aangeboden gekregen, maar Jess kan die met geen mogelijkheid betalen.

  Ed Nichols, ‘selfmade man’ en eigenaar van een succesvolle onderneming, heeft zich in een poging van zijn plakkerige vriendin af te komen schuldig gemaakt aan beursfraude en dreigt alles wat hij heeft opgebouwd te verliezen. Ed trekt zich in afwachting van zijn proces terug in zijn vakantie-appartement, dat wekelijks door Jess wordt schoongemaakt.

  Wanneer Tanzie mee mag doen aan een Wiskunde Olympiade in Schotland – de eerste prijs zou haar ticket naar de prestigieuze school betekenen – grijpt Jess deze kans met beide handen aan en stapt met haar hele gezin, inclusief stinkende hond, in haar auto. Nog voor ze de stad uit zijn begeeft de auto het. Op dat moment rijdt Ed langs en biedt hij hen een lift aan. Jess wil hier in eerste instantie niets van weten, maar na het zien van haar dochters teleurgestelde gezicht neemt ze zijn aanbod toch aan. Wat volgt is een reis die hen allen zal veranderen.

  Jojo Moyes werd in Nederland vooral bekend door haar roman Voor jou (2013). Het boek werd vorig jaar goed verkocht (31e plaats in de CPNB Top 100) en een verfilming staat in de planning. Dat schept behoorlijke verwachtingen voor een volgend boek en Moyes weet die ruimschoots waar te maken. Ze maakt in Vier plus één gebruik van dezelfde formule als in Voor jou: twee tegenovergestelde werelden komen met elkaar in aanraking, waardoor de levens van alle betrokkenen veranderen. Ook de ingrediënten zijn grotendeels hetzelfde: verschillende actuele thema’s, boeiende personages, diverse hindernissen, een snufje humor en een vleugje liefde. Moyes heeft hiermee duidelijk het recept voor een succesverhaal in handen.

  Op de uitvoering van dit recept valt weinig aan te merken. De start is wat moeizaam, maar eenmaal door de eerste hoofdstukken heen krijgt het verhaal een buitengewone aantrekkingskracht. Moyes vertelt haar verhaal vanuit vier verschillende perspectieven – Jess, haar twee kinderen en Ed – en weet hierin de juiste balans te vinden. Elk karakter wordt vanuit zijn of haar eigen perspectief goed uitgewerkt. Net zoals de reisgenoten elkaar onderweg steeds beter leren kennen, raak je door de wisselende perspectieven steeds meer vertrouwd met de vier verschillende hoofdpersonen.

  Vier plus één staat vol prachtige beeldende beschrijvingen, waardoor het verhaal zich als een film voor je afspeelt. Het is niet moeilijk je een voorstelling te maken van de vier hoofdpersonen en hun omgeving. Dit gecombineerd met een vlotte schrijfstijl maakt van Vier plus één een heerlijke roman die prima in balans is: serieuze zaken worden afgewisseld met humor, armoede met rijkdom en verlies met liefde. Een boek om in één ruk uit te lezen.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven