Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

Vissen hebben geen voeten

Auteur: Jon Kalman Stefansson

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: Ambo|Anthos
Categorie:
Deel op:

Beschrijving

‘Vissen hebben geen voeten’ van Jon Kalman Stefánsson gaat over Ari, opgegroeid in Keflavik, een stadje dat in IJslands donkerste regio ligt. Na publicatie van twee dichtbundels en romans, en na het breken met zijn gezin, verhuist hij naar Denemarken. Voor zijn stervende vader keert hij twee jaar later terug naar het ruige landschap in het zuidoosten van IJsland. Dit is het startpunt van een verhaal dat de hele twintigste eeuw omspant: van de liefdesgeschiedenis van Ari’s grootouders tot Ari’s aankomst op de luchthaven van Keflavik. In zijn kenmerkende poëtische en filosofische stijl rijgt Stefánsson in ‘Vissen hebben geen voeten’ prachtige menselijke geschiedenissen aaneen, vol liefde, verlies, geweld en met op de achtergrond een zee vol vissen waarop niet gevist mag worden

Deel je mening!

5 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Martijn

  Waardering 5 uit 5

  Team MustReads.nl Martijn

  In de tiende roman van de IJslandse auteur Jón Kalman Stefánsson is zowat elke zin een poëtische parel en elk hoofdstuk een bevlogen beschrijving van het leven op het onherbergzame, afgelegen IJsland. Vissen hebben geen voeten is geen gemakkelijke roman, maar wel een die je overrompelt met mooie zinnen en een enigszins warrig maar meeslepend plot.

  Na twee jaar ballingschap in Denemarken keert veertiger Ari terug naar zijn geboortegrond. In een klap kwam er twee jaar eerder een einde aan zijn huwelijk, dat tot dan toe ongecompliceerd maar vreugdevol leek. Nadat hij een pakje ontvangt van zijn oude, fragiele vader, reist Ari naar het afgelegen Keflavik, waar hij zijn eigen verleden en dat van zijn familie onder ogen zal komen.

  In zijn jeugd was Keflavik een bruisende stad, dankzij de aanwezigheid van een Amerikaanse basis met vliegveld en een grote vissershaven. Met gevoel voor nostalgie, zonder zijn toevlucht tot clichés te nemen, beschrijft Jón Kalman Stefánsson de jonge jaren van Ari, door de ogen van een mysterieus alter ego. Maar geregeld wordt het verhaal ook onderbroken door episodes uit het verre verleden, uit de geschiedenis van de voorouders van Ari. De geschiedenis van zijn opa Odd en zijn oma Margret, hoe die elkaar ontmoetten in het noorden van IJsland en van elkaar gingen houden, ondanks dat er een oceaan tussen hen in zat. Maar ook het verhaal van zijn vader Jakob, die na de vroege dood van Ari’s moeder een nieuwe vrouw trouwt, drankzuchtig is, en moeilijk communiceert.

  Vissen hebben geen voeten is bovenal het verhaal van een jeugdliefde die nooit onder woorden werd gebracht, nooit meer heeft kunnen worden dan een droom. Maar die na al die jaren onverwacht diepe wonden heeft achtergelaten.

  Citeren uit deze roman zou de niet-geciteerde zinnen tekort doen. Jón Kalman Stefánssons nieuwste roman moet je zelf ervaren, zeker als je een zwak hebt voor onherbergzame streken, het in woorden proberen te vatten van de natuurkrachten die IJsland honderdduizenden jaren in hun greep houden en gevormd hebben. Ook de mensen zijn erdoor gevormd overigens, en ook dat komt terug in deze lyrische roman.

  De poëtische taal in de roman slijpt de scherpe randjes van de gebroken levens die beschreven worden, erodeert ze zoals de wind en de zee het landschap. Onder die gladder gemaakte werkelijkheid geeft de auteur universele begrippen als de zin van het leven, de liefde en de vergankelijkheid een plaats, soms onopvallend, vaak ook met zinnen die ze tastbaar maken.

  Een voor sommigen misschien zwak punt aan deze roman is de wat warrige structuur, die snel en makkelijk lezen in de weg staat. Wil je echter de moeite nemen om de zinnen te doorgronden, soms twee keer te lezen, soms nog eens terug te bladeren, dan staat je een zinnenprikkelende roman te wachten die veel van de magische en oeroude mythische aantrekkingskracht van IJsland weet over te brengen.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven