Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Waardering 5.00 op 5 gebaseerd op 1 klantbeoordeling
(1 recensie)

Wat je ziet als je valt

Auteur: Rebecca Wait

Heb jij dit boek gelezen? Geef dan nu je beoordeling van dit boek en help anderen met het vinden van nieuwe mustreads!

Koop dit boek

Uitgever: Artemis & Co
Deel op:

Beschrijving

Sinds de dood van hun oudste zoon Kit vijf jaar geleden is het warme gezin waarin hij opgroeide lamgeslagen. Beide ouders praten nauwelijks nog met elkaar en ze verzwijgen de waarheid voor hun dochter Emma, die pas negen was toen Kit overleed. Hun tweede zoon, Jamie, verliet op de dag van de begrafenis het ouderlijk huis, kwaad en verdrietig, om nooit meer terug te keren. En Emma, die sindsdien haar beide broers kwijt is, probeert te begrijpen waarom haar wereld langzaam maar zeker uit elkaar valt. Tot ze het plan opvat om Jamie te gaan zoeken.
Wat je ziet als je valt is een verpletterende roman over wat er met een gezin kan gebeuren als een kind zelfmoord pleegt: een roman over verlies, taboes en onbegrip, maar ook over broederliefde en een onverbrekelijke vader-zoonrelatie. Dit boek zal niemand onberoerd laten.
‘Een indrukwekkende roman die veel stof tot nadenken geeft. Waits stijl is zo helder, zo poëtisch en toch toegankelijk. Het blijft je nog tijden bij.’ The Guardian
‘De plot zit heel sterk in elkaar en leest als een film in boekvorm.’ The Daily Mail
‘Een onvergetelijk debuut over het beladen thema depressiviteit.’ Easy Living
Rebecca Wait (1988) studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de universiteit van Oxford. Wat je ziet als je valt is haar debuutroman. Rebecca Wait woont in Londen waar ze werkt aan haar tweede roman.

Deel je mening!

5 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Martijn

  Waardering 5 uit 5

  Team MustReads.nl Martijn

  Nog voor je vijfentwintigste een boek schrijven dat door zowel het publiek als de pers goed onthaald wordt, dat lukt niet veel schrijvers. De in 1988 geboren Britse Rebecca Wait deed het met het boek Wat je ziet als je valt, een fijnzinnige en pakkende debuutroman over een gezin dat ontwricht is doordat hun zoon en broer te kampen kreeg met een diepe depressie. Zo’n vijf jaar later probeert dochter Emma erachter te komen welke gebeurtenis het gezin zo uit elkaar dreef en doet ze een poging om kloven te dichten.

  De veertienjarige Emma is een op het eerste gezicht normaal puberend meisje, een beetje aan de dikke kant. Ze zoekt haar toevlucht namelijk geregeld in eten. Op aandringen van haar moeder probeert ze dat te minderen, maar zo af en toe zondigt ze nog met een zak chips. Op school valt ze buiten de groep. Het enige waar Emma zich echt met veel plezier in kan zetten is het bijbelstudiegroepje. Maar op een dag komen enkele van haar meer populaire klasgenoten ook ineens naar het bijbelstudiegroepje, ze nemen de boel over en Emma voelt zich opnieuw buitengesloten. Haar geloof in God krijgt een flinke klap te verduren. “Ze was kwaad op God. Hij hielp haar niet, ook al had ze Hem jarenlang trouw gediend.”

  Tegelijk met haar dalende vertrouwen op een hogere macht, komt de zoektocht naar haar broer Jamie. Want zo’n vijf jaar geleden overleed de oudste broer Kit, en direct daarna verdween broer Jamie uit huis, zonder dat van beide kanten ooit nog contact werd opgenomen. Een van de weinige dingen die Emma zich nog herinnert is een hoog oplopende ruzie tussen Jamie en haar vader.

  Jamie is in een klein provinciestadje gaan wonen en werkt al weer enige tijd in een boekwinkel. Daar voelt hij zich op zijn gemak, en het is eigenlijk ook het enige houvast in zijn leven. Veel vrienden heeft hij niet, geregeld spoken de gebeurtenissen uit het verleden door zijn hoofd. Op een dag komt een oude bekende in zijn boekwinkel. Het is Alice, met wie hij tot aan de dood van zijn broer Kit een relatie had. Zonder ook aan haar nog iets van zich te laten horen was Jamie vertrokken. Omdat ze zich nog verantwoordelijk voelt, laat Alice aan Jamie’s ouders weten dat ze hem is tegengekomen en vertelt ze waar hij werkt. Op haar beurt komt Emma dat te weten, en ze besluit hem op te zoeken.

  Antwoorden op vragen over wat er in het verleden is gebeurd, dat is wat Emma wil. Langzaam maar zeker schuiven de puzzelstukjes in elkaar en ontstaat een scherp beeld van een door een tragedie losgeslagen gezin. De ouders praten niet meer met elkaar, Emma groeit eenzaam op, en contact met Jamie is er niet meer. Rebecca Wait beschrijft dit in een lichte, observerende stijl, gebruikmakend van de verschillende perspectieven die er in het verhaal zijn. Het middelste deel van het boek bestaat uit onbeantwoorde brieven van Jamie aan zijn vader, deze geven een inkijkje in hoe het voor hem is geweest om de afgelopen jaren zonder zijn familie verder te leven. De overige delen van het boek zijn afwisselend vanuit Emma, Jamie en hun ouders geschreven.

  De kracht van het boek ligt in het feit dat de auteur er in slaagt een zwaar onderwerp als depressie toch een zekere kleur en lichtheid te geven. Dat komt mede door de subtiele humor die verweven zit in de vlot lezende, soms poëtische zinnen. Wat je ziet als je valt is een boek met veel lagen en toont de veerkracht van mensen, de helende werking van geloof en de hoopgevende mogelijkheid van tweede kansen in het leven.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven