Profiel

# Type minstens 1 karakter om te zoeken # Klik op enter om te zoeken of ESC om te sluiten

Beschrijving

In 2015 vertrekt de van origine Franse communicatiedeskundige Edmée Blanco uit haar vinexwijk in Texas om de herinnering aan een familietragedie te ontlopen. Ook de zwijgzame verwarmingsspecialist Peter Tomson heeft zo zijn trauma’s. Omdat hij zich als Aziatische vluchteling toch nooit thuis heeft gevoeld in IJsland kan hij net zo goed naar het einde van de wereld vertrekken. Beiden komen na een uitputtende reis aan op Antarctica, waar ze deel zullen nemen aan het White-project, dat tot doel heeft een permanente basis op dat lege continent te vestigen. Ze kennen niet hun lotsbestemming, die bekokstoofd wordt door de spoken die het verhaal vertellen. Het zijn die spoken die verantwoordelijk zijn voor de angsten en obsessies die de mensen onbewust drijven. Zij roepen de geschiedenis op van de ontdekking van dit continent door Amundsen en Scott, niet alleen voor onze ogen, maar ook in de dromen en gedachten van de hoofdpersonen. Edmée en Peter brengen het er heel wat beter af dan hun beroemde voorgangers. Zij vinden een ontsnapping in hun liefde, hoewel het hele continent samenspant om te laten zien dat mensen hier niet thuishoren.

Deel je mening!

4 van de 5 sterren

1 recensie

Laat weten wat je vindt…

Recensies

 1. Martijn

  Waardering 4 uit 5

  Team MustReads.nl Martijn

  Het einde van de wereld, waar is dat? Voor de hoofdpersonen van White, Edmée Blanco en Peter Tomson, is dat het uiterste puntje in het zuiden, de Zuidpool, de mythische plek waar de geesten van ontdekkingsreizigers Amundsen en Scott nog altijd ronddwalen. De Franse schrijfster Marie Darrieussecq, het meest bekend van Zeugzoenen, schreef met White een intrigerende roman over het leven in de onherbergzaamheid en kou van Antarctica.

  Zowel Edmée als Peter nemen deel aan een expeditie die tot doel heeft een permanente basis op de Zuidpool te vestigen. Edmée als communicatiespecialist en Peter als verwarmingsdeskundige, onderhoudsman. Hij moet ervoor zorgen dat de basis warm blijft, dat de regelmatig optredende storingen binnen een half uur opgelost worden, want als hij dat niet doet zullen de leidingen en machines een voor een door de kou uit elkaar spatten. Het koude continent doet er alles aan om leven uit te bannen. Edmée vormt de schakel met de buitenwereld, zij is verantwoordelijk voor de beeldtelefoon waarmee de deelnemers aan de expeditie met hun familie kunnen praten.

  Wat drijft mensen als Edmée en Peter ertoe om af te reizen naar het meest onleefbare plekje van de planeet? Ze hebben beiden hun redenen om hun dagelijkse leven gedag te zeggen. Ze zullen er echter achterkomen dat ook de afwezigheid van alles er niet voor zorgt dat hun gedachten loskomen van dat wat ze achterlaten. Maar tegelijk vormt deze witte wereld een soort nieuw begin, en brengt het hun beider levenslopen onherroepelijk samen.

  Een bijzonder vertelperspectief, een bijna buitenaardse leefwereld en een bijzonder spel met woorden, dat vormt het hart en de kracht van deze roman. De vertellers zijn de naamloze spoken die hier op de Zuidpool als enige uit zichzelf kunnen overleven. Ze vertellen met een zekere afstandelijkheid over de personages die hun wereld binnendringen. Tegelijk zitten ze hen op de huid, doorkruisen ze hun lichamen en levens.

  White is een sterk geschreven, maar tegelijk soms wat moeilijk leesbare roman over een wereld die maar weinig mensen kennen. Tussendoor maakt de auteur diverse interessante uitstapjes naar het verleden, de expedities van eerdere poolreizigers, maar ook blikken op de toekomst, door de futuristische hologram-telefoon en de berichtgeving over een Marsreis. Een verhaal over vluchten en opnieuw beginnen, over op het randje van de wereld balanceren, over een leven dat teruggebracht wordt tot de kern.

  (0) (0)

  Is er iets mis met dit bericht? Bedankt dat je het ons laat weten! Wat is er precies aan de hand?

×

Login

Fijn om je weer te zien!

Registreer

Registreer nu, als je nog geen account hebt.

Continue as a Guest

Nog geen account? Registreer

Terug naar boven