Inspiratie

Boekenbloggers onder de loep: De Boekblogger / Leeswammes’ Blog

De meeste lezers houden ervan hun ervaringen te delen. Er zijn dan ook vele Nederlanders met een boekblog waarop ze hun leesleven neerpennen. In de rubriek ‘Boekenbloggers onder de loep’ worden de leukste boekenbloggers aan je voorgesteld. Wie zijn ze en waarom bloggen ze? Vandaag Judith, van De Boekblogger en Leeswammes’ Blog, ze heeft maar liefst twee boekenblogs dus! Wie ben je en wat doe je in het dagelijkse leven? Ik ben Judith (49) en een echte boekenverslindster. Ik werk sinds kort als redacteur bij Book Helpline, mijn eigen bedrijf. Daarvoor was ik softwaretester en onderzoeker (psycholoog). Heel afwisselend, maar de rode draad in de verschillende werkzaamheden ligt bij een goed oog voor zowel de details als het overzicht. Wanneer en waarom ben je begonnen met je boekenblog? De Boekblogger ben ik 3 jaar geleden begonnen. Ik had al een Engelstalig boekenblog, Leeswammes’ Blog, maar wilde meer contact met Nederlandse lezers en uitgevers. Het delen van mijn leeservaringen was de belangrijkste reden om een boekenblog te beginnen, en verder is het leuk voor mezelf, om bij te houden wat ik gelezen heb. Ik lees namelijk tussen de 150 en 200 boeken per jaar. De boekenbloggerOver welk soort boeken blog je? Eigenlijk lees ik bijna alles. Ook jampotjes als er tijdens het eten geen krant of boek op tafel ligt. Maar ik houd het meest van boeken, en dan wel moderne fictie en literaire fictie. Tussendoor lees ik ook met plezier een thriller of een chick-lit. Romance lees ik niet en op fantasy ben ik ook uitgekeken. Wel lees ik af een toe een science-fiction boek, met als favoriet binnen dat genre de post-apocalyptische (en ook dystopische) roman . Daar blog ik dus over. Want ik blog over alles wat ik lees. Behalve dan die jampotjes. Krijg je veel bezoekers en reacties op je blog? Best wel. Op een gegeven moment zelfs meer dan op mijn Engelstalige blog, terwijl dat natuurlijk een veel groter bereik heeft. Ik denk dat mensen mijn speciale acties waarderen. Zo geef ik regelmatig een boek weg, ik organiseer de Ik Lees Nederlands! Uitdaging, waarbij mensen meer Nederlandstalige schrijvers gaan lezen, ik zet winacties en boekenevents op een rijtje in Ditjes en Datjes artikelen en af en toe lees ik de eerste hoofdstukken van een boek, en geef daar commentaar op. Ik krijg ook regelmatig leuke reacties en emails van lezers. Heel leuk is het wanneer mensen schrijven dat ze een boek gelezen hebben naar aanleiding van mijn recensie. LeeswammesWat is het leukste boek dat je recent gelezen hebt, en waarom? Weet je, als mensen horen dat ik veel lees willen ze altijd dat ik ze vertel welk boek ze perse moeten lezen. Dat vind ik wel een van de moeilijkste vragen die je me kan stellen. Ik herinner me op dat moment of geen enkel boek, of zoveel, dat ik er niet uit kan kiezen. Maar goed, nu kan ik mijn blog er even bijhalen, en in de sfeer van de Ik Lees Nederlands! Uitdaging kies ik een Nederlands boek: Het diner van Herman Koch. Ik vond dat de hoofdpersoon hele grappige en rake uitspraken deed over wat er om zich heen gebeurde. Ik vond hem een leuke man. Maar… dat veranderde langzaam, tot ik me totaal niet meer met hem kon identificeren. Dat vond ik heel knap gedaan. Ook het eigenlijk verhaal, hoever ga je voor je kinderen, vond ik interessant. Wat is het minst leuke boek dat je recent gelezen hebt, en waarom? Dat vind ik een veel makkelijker vraag, omdat er een aantal boeken zijn die ik niet uitgelezen heb, de afgelopen weken. Om weer bij de Nederlandse schrijvers te blijven, ik kon niet door Euforie van Christiaan Weijts komen. Ik had juist verwacht dat ik dit een heel mooi boek zou vinden, maar ik ergerde me aan de hoofdpersoon, die overal een mening over bleek te hebben. Ja, dat was in Het diner natuurlijk ook het geval, en daar sprak het me juist aan. Maar in Euforie voelde het commentaar van de hoofdpersoon lang niet zo natuurlijk aan als in Het diner, meer alsof de schrijver koste wat kost zijn mening over vanalles en nog wat in het verhaal kwijt wilde. Ook ging het verhaal heel anders dan ik verwacht had, en uiteindelijk vond ik het boek niet interessant genoeg om door te lezen.

2 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *