BookLikes, kruising tussen Tumblr en GoodReads
Een nieuw blogplatform voor boekenliefhebbers is deze week online gegaan. Op BookLikes kunnen gebruikers bloggen over boeken en nieuwe boeken ontdekken.
BookLikes is speciaal ontworpen met boekbloggers als doelgroep. Ze hebben hier mogelijkheden die de al bestaande blogplatforms als WordPress en Tumblr niet of minder bieden. Het platform maakt het bijvoorbeeld mogelijk om eenvoudig boekenreviews te plaatsen en te delen, en blogs van anderen te “rebloggen”, net als bij Tumblr. Daarnaast heb je via de zoekbalk toegang tot de catalogus van verschillende online boekwinkels, waarvan je met een klik de boeken aan je blog kunt koppelen of ze toe kunt voegen aan je persoonlijke boekenplank als gelezen of nog te lezen boek.
BookLikes is al enige tijd actief in een gesloten bètaversie. In die tijd wist het al 8.000 gebruikers aan zich te binden die een eigen blog begonnen. “Ik vind BookLikes leuk vanwege het overzichtelijke design, omdat het makkelijk te gebruiken is en het feit dat je je reviews op een soort miniblog op de site zelf kunt zetten, en dat is wat het anders maakt dan de andere boekensites die er zijn,” aldus een van de vroege gebruikers.
Het boekenblogplatform maakt momenteel gebruik van de databases van online winkels in 12 landen, waaronder Nederland (AKO), Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. De initiatiefnemers van de site zeggen iedere week nieuwe functies aan het platform te zullen toevoegen.
BookLikes begon enkele jaren geleden al als pure sociale boekensite, maar heeft mede door reacties van gebruikers ervoor gekozen om meer richting de boekbloggers te gaan.
Wanneer je je aanmeldt op de site begin je met het geven van een naam aan je blog, vervolgens kun je andere bloggers of Facebookvrienden gaan volgen. Je krijgt dan hun blogs en hun andere activiteit te zien in een soort timeline-overzicht. Bloggen over boeken kan vervolgens heel eenvoudig. Je kiest eerst het soort blog dat je wil maken, bijvoorbeeld een zelfgeschreven stuk tekst of review, of een quote, een foto, video of url. Bij al die templates heb je de mogelijkheid om er een boek aan te koppelen.