

C.S. Lewis, 50 jaar later

2013 markeert het 50e stervensjaar van de Britse auteur C.S. Lewis. Hij is algemeen bekend vanwege zijn Narnia-reeks, over een aantal Britse kinderen die in een magische wereld terechtkomen. Onder christenen is hij echter misschien nog wel het bekendst vanwege zijn plotselinge bekering van atheïst naar overtuigd christen. Nog steeds worden er jaarlijks 6 miljoen van zijn boeken verkocht. Dit jaar verschijnen er bovendien enkele titels over de man zelf. Een overzicht van de belangrijkste Lewis-titels.
Lewis zelf dacht dat hij binnen 5 jaar na zijn dood al weer vergeten zou zijn, maar niets is minder waar. In het herdenkingsjaar van zijn 50e sterfdag wordt alle aandacht weer op hem gericht, door nieuwe boeken, lezingen en conferenties. Daarnaast krijgt hij op zijn sterfdag 22 november – de allerhoogste eer voor een Engelse schrijver – een gedenksteen in de Poet’s Corner van Westminster Abbey, tussen grootheden als Shakespeare, Dickens, Keats en Eliot.
Een nieuwe biografie
Er zijn al een aantal biografieën over Lewis verschenen, met name van mensen die hem ofwel als vriend of als docent kenden (hij was docent aan Cambridge University). Toch zag Lewis-kenner Alister McGrath ruimte om nog een boek toe te voegen aan de lijst met biografieën die al gepubliceerd zijn. McGrath, een van de leidende figuren binnen de evangelische stroming in de Anglicaanse kerk, doceert sinds de jaren ’70 zelf ook aan Cambridge. Hij legt in zijn in het voorjaar van 2013 verschenen werk C.S. Lewis: A Life de nadruk op de diepere thema’s en beweegredenen van Lewis. Nadrukkelijk maakt McGrath duidelijk niet de zoveelste opsomming van feiten te willen aanbieden maar de betekenis van die feiten te willen duiden in relatie tot zijn werk. Interessant is dat McGrath vertrekt vanuit de chronologische bibliografie: hij las al het geschreven werk van de auteur in chronologische volgorde, waar hij anderhalf jaar vooruittrok. Daarbij had hij anders dan eerdere biografen ook toegang tot de persoonlijke brieven. Vanuit dat overzicht zet hij het leven, de theologie en het gedachtegoed van Lewis in een nieuw licht. Ook levert hij nieuwe inzichten met betrekking tot de bekendste boeken van Lewis. Een voorbeeld, volgens de analyse van McGrath was de Narnia-serie niet zozeer een allegorische vertelling met sterk christelijke elementen, maar eerder een fictieve voorstelling van hoe en wat God in een wereld als die van Narnia zou zijn.
Van dezelfde auteur komt ook een verzameling essays over C.S. Lewis, onder de titel The Intellectual World of C. S. Lewis. Hierin neemt hij de intellectuele ontwikkeling van Lewis onder de loep, die in de biografie minder belicht wordt. In die zin vormt dit boek dus een aanvulling op de biografie. Ook past McGrath in dit boek enkele belangrijke thema’s uit de werken toe op het gedachtegoed van Lewis zelf.
Rowan Williams
De voormalige aartsbischop van Canterbury, Rowan Williams, publiceerde vorige maand een nieuw boek over Lewis. The Lion’s World: A Journey into the Heart of Narnia is geschreven naar aanleiding van een aantal lezingen die Williams eerder hield. In zijn boek analyseert Williams de wereld van Narnia en wat die wereld ons te zeggen heeft. Volgens Williams is de wereld die Lewis in Narnia maakte zo verschillend van onze wereld, dat de boeken ons in staat stellen om te ervaren wat het is om het christelijke verhaal voor het eerst en op een nieuwe manier te ontdekken. Daarnaast wordt de lezer volgens Williams door Narnia in staat gesteld om de mensheid vanuit een fris en nieuw perspectief te zien.
Briefwisseling met de hel
Niet over Lewis maar wel in de lijn van Lewis. Dat is het nieuwe boek Duivels onder elkaar van Richard Platt. Net als zijn voorbeeld Lewis neemt Platt de vorm van Lewis’ Brieven uit de hel over, met een briefwisseling tussen een ervaren duivel uit de hel en een beginnende duivel op aarde. Deze keer met een nieuwe hoofdpersoon, een vrouw, en in de 21e eeuw met hedendaagse trends. Volgens de vertaler en Lewis-kenner Arend Smilde een roman die in vrijwel alles op het grote voorbeeld lijkt: ‘Werkelijk precies het idioom, de zinsbouw, alles, van de originele Screwtape Letters.’
Nieuwe druk
Voor fans en iedereen die kennis wil maken met de wereld van Narnia verschijnt in juli bij uitgeverij Kok/Callenbach een nieuwe druk van de kronieken van Narnia. Dit rijk geïllustreerde en full-color boek bevat de bekende illustraties van Pauline Baynes. In het boek zijn alle 7 delen van de serie opgenomen.
