RecensiesRomans

Recensie: Daan en Olivia, Beitske Bouwman

Over de liefde is al heel wat geschreven in de literatuur. Wat is het precies, hoe kan het dat de liefde maakt dat twee mensen alles in hun leven met elkaar willen delen, maar ook dat soms die liefde ineens over is? En wat dan? In haar vierde roman – of eigenlijk novelle – neemt de onterecht nog wat onbekende schrijfster Beitske Bouwman ons mee in een verhaal over juist dat laatste aspect van de liefde.

Op een dag besluit Daan, terwijl het avondeten net op tafel staat, dat hij er genoeg van heeft. Hij pakt zijn autosleutels op, loopt de deur uit, het tuinpad over, start de auto en rijdt weg. “Je doet maar met je leven wat jij denkt dat goed is, ik hoor er niet meer bij, ik ga.” Het strand is zijn bestemming, daar ziet hij wel wat hij verder doet.

Wat volgt is een beschrijving van de vervolgstappen van de beide hoofdpersonen van deze korte roman, wat ze voelen, denken, en doen. In vlot geschreven, alternerende hoofdstukken krijgen we een kijkje in de gedachtewereld van partners Daan en Olivia. Daan, registeraccountant, probeert te analyseren waar het mis ging. Cijfers kennen voor hem geen geheimen, maar vallen het leven en de liefde terug te brengen tot kille cijfers, statistieken en kansberekeningen? En Olivia, chirurg, wil doordringen tot de kern van hun relatie, de huid openleggen om de onderliggende bloedstromen in kaart te brengen.

Beiden ontdekken de onvermijdbare botsing die er in hun leven aan zat te komen, en zien in dat deze abrupte scheiding de enige oplossing was waarbij ze er allebei nog het meest ongeschonden uit konden komen. Ze worden erdoor gedwongen de sleur van het dagelijkse leven handmatig stop te zetten, en pas op het moment dat ze stilstaan ontdekken ze wie ze werkelijk zijn, en hoe ze wellicht, heel misschien, ooit nog weer samen verder zullen kunnen.

Dat klinkt allemaal behoorlijk diepzinnig, psychologisch, en daar moet je dan ook echt wel van houden wil je Daan en Olivia kunnen waarderen. Nauwgezet schildert de auteur een portret van twee zoekende mensen, op de vlucht voor, ja waarvoor eigenlijk. Bij Daan is het misschien iets uit zijn verleden, bij Olivia nog iets ongrijpbaarders. Allebei zoeken ze in elk geval naar een manier om de strijd die er, als iets onvermijdelijks, in hun relatie is ingeslopen om te zetten in vrijheid.

Daan en Olivia geeft een mooi afgewogen beeld van hoe een liefdesrelatie kan barsten onder de druk van sleur en gewoontes. En wat de impact is van zo’n breuk, en van het rouwproces dat vervolgens op gang komt. De vorm waarin de auteur deze vertelling gegoten heeft past uitstekend bij het verhaal: was het een wat dikkere roman geweest dan werd die overvloed aan psychologie ongetwijfeld teveel. Een verrassende ontknoping geeft deze pakkende novelle bovendien nog extra lading.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *