De 10 mooiste bibliotheken van Nederland

Vorig jaar hadden we al eens een post met de mooiste boekhandels van Nederland, dit keer is het tijd voor een overzicht van de mooiste bibliotheken van Nederland. 7 openbare bibliotheken, een universiteitsbibliotheek en 2 bijzondere bibliotheken. Heb jij nog een mooiere bibliotheek in Nederland gevonden? Laat het hieronder even weten in de reacties!

Bibliotheek Rijksmuseum Amsterdam

Centre Céramique, Maastricht

Openbare Bibliotheek Almere

Openbare Bibliotheek Amsterdam

Openbare Bibliotheek Zutphen (Broederenkerk)

Technische Universiteit Delft

Openbare Bibliotheek Amersfoort

Boekenberg, Spijkenisse

Openbare Bibliotheek Arnhem

Handelingenkamer, Tweede Kamer


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (16)

 1. evelyn
  5 jaar geleden

  Nog twee mooie: Klooster Wittem, Bibliotheca Thysiana in Leiden

 2. Steven Hagers
  5 jaar geleden

  En of ik een mooie(re) bibliotheek in Nederland weet. Wat denk je van de Bibliotheca Thysiana van de Universiteit Leiden? http://www.bibliotheek.leidenuniv.nl/bijzondere-collecties/oude-drukken/bibliotheca-thysiana.html Helaas zijn de foto’s op deze site niet zo geweldig, maar wellicht zijn ze op te vragen bij de UBLeiden.
  Deze bibliotheek is sinds zijn ontstaan onveranderd en daarmee een prachtige tijdcapsule.

 3. Steven Hagers
  5 jaar geleden

  Trouwens ook de dependance van de UB Utrecht in het voormalige paleis van koning Lodewijk Napoleon in het centrum van de stad, is zeer de moeite waard.

 4. Mariska Vermeulen
  5 jaar geleden

  De bibliotheek in Culemborg, in een prachtig oud pand!

 5. kvhensbergen
  5 jaar geleden

  De openbare bibliotheek Amersfoort is beter bekend onder de naam : Eemhuis, centrale bibliotheek van Eemland. In het Eemhuis zijn ondermeer ondergebracht: openbare bibliotheek en Archief van Eemland, Scholen in de Kunst (creatieve cursussen) en KAdE (kunsthal)

 6. Helen Muller
  5 jaar geleden

  Ik mis de bieb van Alkmaar! Op de tweede plaats na Arnhem als beste bibliotheek :-). Voor Alkmaarders overigens ook de fijnste bibliotheek waar je uren kunt doorbrengen, ook met je kinderen… http://www.bibliotheekarnhem.nl/nieuws/de-beste-bibliotheek-van-nederland-2013.html

 7. max Heydenrijk
  5 jaar geleden

  Locatie Nijmegen, Berg en Dalseweg 81, Bibliotheek
  De monumentale bibliotheek van het voormalige Canisiuscollege is beroemd vanwege de bijzonder fraaie vormgeving. De sfeervolle leesruimte onder in de bibliotheek wordt gebruikt voor speciale evenementen.

 8. Adri Vinken
  5 jaar geleden

  Wat bizar dat dé bibliotheek van Nederland er niet bij staat: Boekhandel Dominicanen in de Dominicanenkerk te Maastricht.

 9. Eva
  5 jaar geleden

  De centrale bieb van Rotterdam doet me altijd denken aan het Centre Pompidou.
  En ze hebben een verrukkelijke collectie waarin je alles aantreft. En vind je het niet, dan lever je een aanschafsuggestie in en dan wordt er wel voor gezorgd dat de collectie weer compleet is! 😀

 10. Genie Does-Moison
  5 jaar geleden

  De mooiste bibliotheek van Nederland is voor mij de Bibliotheek van het Teylers museum in Haarlem

 11. tonbakkerboekenman
  1 jaar geleden

  De meest gezellige bibliotheek vind ik nog steeds de bib van Rotterdam – de huiskamer van de stad waar iedereen welkom is en zichzelf kan zijn en ook het uitzicht is bijzonder. Afgelopen zaterdag was ik bij de opening van de nieuwe bib in Tilburg: de Lochal achter het station. Het is een zeer bijzonder gebouw door zijn combinatie van moderne vormgeving in een oude loods waar ooit locomotieven werden gebouwd. Het mooiste gebouw van Tilburg, wat ik verder als stad aar niet mooi kan vinden, ja volgens mij is het de lelijkste stad van Nederland!

 12. evelien van de craats
  5 maanden geleden

  Er is een bieb met kettingboeken in een klooster, de librije in Zutphen. De enige lokatie met kettingboeken heb ik begrepen. Zeer de moeite waard.

Geef een reactie