De 10 mooiste boekhandels van Nederland

Iedere boekenliefhebber houdt ervan: urenlang door boekhandels dwalen, boeken doorbladeren, flapteksten lezen, op zoek naar je nieuwste favoriete boek. Ondanks alle slechte berichten over dalende boekverkopen, zijn er in Nederland nog steeds heel veel boekhandels die het goed doen. Wat zijn nu de mooiste boekhandels in Nederland, waar je zeker nog eens naar toe moet? Ik heb er negen voor je op een rijtje gezet, de tiende mag je zelf nomineren!

1 Dominicanen, Maastricht

In Maastricht staat de mooiste boekhandel ter wereld, aldus de Britse krant The Guardian. En daar is niets te veel mee gezegd, boekhandel Dominicanen te Maastricht is een prachtige boekhandel in een overweldigende atmosfeer.
Website

2 Waanders in de Broeren, Zwolle

Net als Dominicanen te Maastricht is Waanders gevestigd in een voormalige kerk, de eeuwenoude Broerenkerk te Zwolle. Bijzonder is de aanwezigheid van het orgel, dat nog af en toe voor een concert gebruikt wordt. Een prachtige mix van modern en oud.
Website

3 Bek Boeken, Veghel

Bek Boeken te Veghel hoort op de lijst met mooiste boekhandels van Nederland vanwege het schitterende houten interieur. Je waant je direct enkele eeuwen vroeger, in een statige boekhandel waar welgestelden hun vrije middag doorbrachten en onder het genot van een kopje koffie over boeken spraken.
Website

4 Riemer, Groningen

Een rustieke boekhandel met houten vloeren, een gezellige brasserie, enorme kasten vol boeken en cadeau-artikelen, onderstaande video laat direct zien waarom je hier eens naar toe moet.
Website

5 American Book Center, Amsterdam

Het American Book Center is een boekhandel waar je het grootste assortiment Engelstalige boeken van het vasteland van Europa vindt. Reden genoeg om eens met een bezoekje te vereren dus!
Website

6 H. de Vries, Haarlem

In het centrum van Haarlem vind je boekhandel H. de Vries, gevestigd in een prachtig oud pand, wat oorspronkelijk eerst 5 winkelpanden waren. Heerlijk om rond te dwalen.
Website

7 De Drvkkery, Middelburg

De Dvkkery te Middelburg is een moderne, grote boekhandel die dankzij een unieke opzet toch kleinschalig oogt. De ronde boekenkasten maken het makkelijk om je af te sluiten van de rest van de bezoekers. In het midden van de winkel vind je bovendien een brasserie waar je kunt lunchen en naar verrassende concerten en lezingen kunt luisteren.
Website

8 Athenaeum Boekhandel, Amsterdam

Een oase van rust op het drukke Spui, dat is Athenaeum Boekhandel te Amsterdam. Hier kom je voor een groot assortiment boeken en bovendien een ruim gesorteerde kranten- en tijdschriftenkiosk.
Website

9 Riemer & Walinga, Ermelo

Een boekhandel met een open haard, waar vind je ze nog. Wel, in Ermelo is er een, zo’n heerlijke oude boekhandel met houten interieur, gezelligheid en een authentieke sfeer.
Website

10 Jouw keuze

Heb jij nog een mooie boekhandel gespot in Nederland? Eentje waar iedere boekenliefhebber ook eens langs moet? Laat hieronder weten wat volgens jou de 10e mooiste boekhandel van het land is!


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (56)

 1. Michelle
  7 jaar geleden

  Donner in Rotterdam hoort/hoorde er wat mij betreft ook bij, jammer dat ze weggaan uit het pand waar ze nu zitten!

 2. Dorien Nannings
  7 jaar geleden

  Boekhandel Lovink in Lochem! Mooi pand aan een leuk plein, goed gesorteerd en zeer kundig personeel.

 3. Ruud de Quay
  7 jaar geleden

  Roelants te Nijmegen mag in dit lijstje niet ontbreken

  • Beau
   9 maanden geleden

   De Nieuwe Bengel in Dordrecht!

 4. herman van haaren
  7 jaar geleden

  Er zullen zich heel wat ex-polare winkels zich melden!!
  In Tilburg staat sinds vrijdag 28 Maart een strakke winkel met voldoende Brabantse gezelligheid en een groot snuffelgehalte. Een van de weinige boekhandels die nieuw combineert met kwalitatief hoogstaand 2e hands.
  GianottenMutsaers!!!!

 5. Jeannette van Straaten
  7 jaar geleden

  Paagman in Den Haag hoort zeker in dit lijstje thuis!

  • Femke
   3 jaar geleden

   Helemaal mee eens!!

 6. Marcel Slagman
  7 jaar geleden

  Van Someren & Ten Bosch in het hartje van Zutphen.

  • Hetty Custers
   7 jaar geleden

   Linnaeus aan de Middenweg en Schimmelpennink aan de Weteringsschans beiden te Amsterdam

 7. Michiel Klaassen
  7 jaar geleden

  Van Someren en Ten Bosch te Zutphen. Ik had hem er stiekem al tussen verwacht, maar ik ben dan ook hopeloos bevooroordeeld in dezen.

 8. Stef Smulders
  7 jaar geleden

  Geografische boekhandel Pied à Terre aan de Overtoom in Amsterdam, de mooiste reisboekhandel van Nederland! Vaak presentaties van nieuwe boeken, zoals onlangs het mijne!

 9. Marieke
  7 jaar geleden

  Boekhandel Quist, samen met hun café Helene een van de beste in West Brabant!

  • Jo Morreel
   7 jaar geleden

   200 % mee eens.
   Bijzonder mooie inrichting, vriendelijk en bekwaam personeel met schitterendesevice.

 10. Linda Visser
  7 jaar geleden

  De Tribune in Maastricht. Mooi oud pand met aardige boekhandelaars en een goede sortering.

 11. Gerda Aukes
  7 jaar geleden

  Boekhandel Den Boer in Baarn. Al 125 jaar een van de mooiste boekhandels van Nederland

 12. Ingenet van Dusseldorp
  7 jaar geleden

  Boekhandel Brugzicht in Krimpen aan den IJssel is absoluut de moeite waard voor een uitgebreid bezoek!! Geen bijzondere vloeren of kasten, maar wel alle boeken up to date!!! Boek vandaag uitgekomen? vandaag in de winkel daar! Woon nu in het noorden van het land, maar wat mis ik dat heerlijke rondstruinen tussen de boeken in deze winkel! Voor mij absoluut de nummer 1!!!!!!

 13. Tino Schouten
  7 jaar geleden

  Boekhandel Den Boer in Baarn moet er echt bij staan

 14. Rik van Hardeveld
  7 jaar geleden

  Boekhandel Den Boer in Baarn hoort beslist in deze top tien. Heerlijke nostalgische snuffel-boekwinkel, ook beschreven in de roman ‘Hoe staat het met de liefde?’ van Bert Natter.

 15. Petra Prinsen
  7 jaar geleden

  Boekhandel Den Boer in Baarn; uitstekend uitgeruste winkel in prachtig monumentaal pand met bevlogen boekverkopers

 16. Bram van Ommen
  7 jaar geleden

  Boekhandel Den Boer in Baarn hoort echt op die lijst te staan.

 17. edwin kouwenberg
  7 jaar geleden

  Boekhandel Den Boer in Baarn. Al 125 jaar een van de mooiste boekhandels van Nederland

 18. Johan Hut
  7 jaar geleden

  Boekhandel Den Boer in Baarn. Meeste boeken per vierkante meter, omdat ze geen ruimte verspillen aan een lunchcorner. En personeel dat de klant na twee of drie keer herkent.

 19. Saskia goldschmidt
  7 jaar geleden

  Iedereen die ooit bij Boekhandel De Boer in Baarn is binnengestapt weet dat deze op dit lijstje thuis hoort: een stijlvol interieur van vroeger , een uitgebreid assortiment van nu en enthousiaste boekhandelaren die zich met hart en ziel inzetten voor het boekenvak.

 20. Martha Baalbergen
  7 jaar geleden

  En vergeet niet de mooiste boekhandel aan zee LIBRIS BOEKHANDELVANDERMEER. De koffie staat altijd klaar in HetCultuurcafe!

Geef een reactie