De 10 mooiste boekhandels van Nederland

Iedere boekenliefhebber houdt ervan: urenlang door boekhandels dwalen, boeken doorbladeren, flapteksten lezen, op zoek naar je nieuwste favoriete boek. Ondanks alle slechte berichten over dalende boekverkopen, zijn er in Nederland nog steeds heel veel boekhandels die het goed doen. Wat zijn nu de mooiste boekhandels in Nederland, waar je zeker nog eens naar toe moet? Ik heb er negen voor je op een rijtje gezet, de tiende mag je zelf nomineren!

1 Dominicanen, Maastricht

In Maastricht staat de mooiste boekhandel ter wereld, aldus de Britse krant The Guardian. En daar is niets te veel mee gezegd, boekhandel Dominicanen te Maastricht is een prachtige boekhandel in een overweldigende atmosfeer.
Website

2 Waanders in de Broeren, Zwolle

Net als Dominicanen te Maastricht is Waanders gevestigd in een voormalige kerk, de eeuwenoude Broerenkerk te Zwolle. Bijzonder is de aanwezigheid van het orgel, dat nog af en toe voor een concert gebruikt wordt. Een prachtige mix van modern en oud.
Website

3 Bek Boeken, Veghel

Bek Boeken te Veghel hoort op de lijst met mooiste boekhandels van Nederland vanwege het schitterende houten interieur. Je waant je direct enkele eeuwen vroeger, in een statige boekhandel waar welgestelden hun vrije middag doorbrachten en onder het genot van een kopje koffie over boeken spraken.
Website

4 Riemer, Groningen

Een rustieke boekhandel met houten vloeren, een gezellige brasserie, enorme kasten vol boeken en cadeau-artikelen, onderstaande video laat direct zien waarom je hier eens naar toe moet.
Website

5 American Book Center, Amsterdam

Het American Book Center is een boekhandel waar je het grootste assortiment Engelstalige boeken van het vasteland van Europa vindt. Reden genoeg om eens met een bezoekje te vereren dus!
Website

6 H. de Vries, Haarlem

In het centrum van Haarlem vind je boekhandel H. de Vries, gevestigd in een prachtig oud pand, wat oorspronkelijk eerst 5 winkelpanden waren. Heerlijk om rond te dwalen.
Website

7 De Drvkkery, Middelburg

De Dvkkery te Middelburg is een moderne, grote boekhandel die dankzij een unieke opzet toch kleinschalig oogt. De ronde boekenkasten maken het makkelijk om je af te sluiten van de rest van de bezoekers. In het midden van de winkel vind je bovendien een brasserie waar je kunt lunchen en naar verrassende concerten en lezingen kunt luisteren.
Website

8 Athenaeum Boekhandel, Amsterdam

Een oase van rust op het drukke Spui, dat is Athenaeum Boekhandel te Amsterdam. Hier kom je voor een groot assortiment boeken en bovendien een ruim gesorteerde kranten- en tijdschriftenkiosk.
Website

9 Riemer & Walinga, Ermelo

Een boekhandel met een open haard, waar vind je ze nog. Wel, in Ermelo is er een, zo’n heerlijke oude boekhandel met houten interieur, gezelligheid en een authentieke sfeer.
Website

10 Jouw keuze

Heb jij nog een mooie boekhandel gespot in Nederland? Eentje waar iedere boekenliefhebber ook eens langs moet? Laat hieronder weten wat volgens jou de 10e mooiste boekhandel van het land is!


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Reacties (57)

 1. Annette Francken
  6 jaar geleden

  Villa Paagman in Den Haag natuurlijk, de sprookjesachtige kinderboekwinkel waar lezen een beleving is en verhalen tot leven komen!!

 2. Ad Grooten
  6 jaar geleden

  Ik mis boekhandel Heinen in ‘s-Hertogenbosch. Na het Selexys/Polare-debacle is ook deze mooie winkel (in een oud karakteristiek pand) gelukkig weer heropend, en draagt het weer trots de naam Heinen.

 3. Violet Uitzinger
  6 jaar geleden

  De Nieuwe Boekerij in Zeist op de Steinlaan.

 4. Joos Olejniczak
  6 jaar geleden

  De Tribune! Weliswaar ook in Maastricht maar eigenlijk meer een echte boekhandel dan de boekenkerk Dominicanen. Schitterende zaak. En ze redden het nog steeds.

 5. Fons
  6 jaar geleden

  Zoals de Beatles, de Ramones en R.E.M. niet mogen ontbreken in een lijst met beste bands, en Cruijff, Maradonna en Messi niet in een lijst met beste voetballers, kan een toptien met beste boekhandels niet zonder Den Boer in Baarn. Deze lijst is derhalve gediskwalificeerd. Volgend jaar beter!

 6. Saskia Schouten
  6 jaar geleden

  Boekhandel de Plantage in Harderwijk. Mooie winkel, heel sfeervol.

 7. femmy peypers
  6 jaar geleden

  niemand boekhandel Den Boer in Baarn gezien? Die is pas mooi!

 8. Chrétien Breukers
  6 jaar geleden

  Roelants V/H De Oude Mol (Nijmegen) en Lovink in Lochem!

 9. evelien
  6 jaar geleden

  Boekhandel Het Leesteken in Purmerend. Geen karakteristiek pand maar wel nieuw en fris, veel licht en gezellig. Vriendelijk en kundig personeel. En opgericht in november 2012 dmv crowdfunding!

 10. Dorien
  6 jaar geleden

  Bijleveld Boeken in Utrecht!

 11. Isis
  6 jaar geleden

  BABOOKA bookstore in Leiden. Open sinds oktober 2013, met alleen maar mooie koffietafelboeken. Met zelfs een webwinkel http://www.babooka.nl.

 12. Hans JC van Veen
  6 jaar geleden

  Boekenhandel Heinen in ‘s-Hertogenbosch behoort ook in het rijtje van 25 mooiste boekhandels in ons land. Goed gesorteerde collectie en zeer deskundig personeel. Heerlijk om door deze boekhandel te struinen.

 13. hanneke
  6 jaar geleden

  Ik mis de onovertroffen boekhandel in het pittoreske Holten:
  Boekhandel Heusinkveld

  Website: http://www.meerdaneenboekhandel.nl

 14. Carel Bruring
  6 jaar geleden

  Vanzelfsprekend hoort ook de mooie en goedgesorteerde boekhandel De Koperen Tuin in dit overzicht thuis. En naast dat je er heel deskundig geholpen wordt bieden ze ook nog eens een fantastische dienstverlening!
  http://www.koperentuin.nl

 15. Eus Wijnhoven
  6 jaar geleden

  Zeker niet de mooiste, wel de beste boekhandel in Nederland, waar eigenaresse Trude je nog wel eens wil zeggen bij de kassa: “Zou ik niet doen.” En vanzelfsprekend geeft zij je dan een advies over wat je wel zou kunnen kopen, ook als het een (veel) goedkoper boek betreft. Trude is voor mij nummer 1, aan De Wijnhaven in Delft!

 16. Elske Mooijman
  6 jaar geleden

  Lovink(hierboven al genoemd) in Lochem, Jansen en de Feijter in Velp (ook veel CD’s en een heerlijke theetuin.
  Maar vooral Broekhuis in Hengelo. Boeken, sfeer en kennis.

 17. Jan de Wolff
  5 jaar geleden

  Nescio schreef 100 jaar geleden al over de mooiste en beste boekwinkel in NL. Dus De Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen NH mag beslist niet ontbreken. In tegendeel: ze horen elk jaar op deze lijst te staan.

 18. Sabine
  5 jaar geleden

  Boekhandel Huyser in Delft hoort beslist bij de mooiste boekhandels van het land! Deze gezellige huiskamer boekhandel heeft alles op voorraad en is zeven dagen per week open. Daarnaast bezorgen ze ook gratis boeken thuis en weten de medewerkers alles over de boeken! Kortom, een bezoekje waardig!

 19. Henk van der Horst
  4 jaar geleden

  Ik denk dat in al die prachtige boekwinkels mijn boek “WAT EEN DAG” van uitgeverij Aspekt niet zal misstaan en ook verkocht zal worden.
  Hartelijke groet van de auteur Henk van der Horst
  http://www.aspekt/wat een dag

 20. Pascal Madlener-Zuijderhoudt
  4 jaar geleden

  Villa Paagman in Den Haag is ook een hele leuke (kinder)boekenwinkel!

Geef een reactie