De 10 mooiste literaire bestemmingen van Frankrijk

Dat Frankrijk een mooi land is weet iedereen wel. Ook veel boekenliefhebbers waarderen het land, vanwege de rijke literaire geschiedenis en het nog steeds bloeiende literaire leven. Wat zijn nu de plekjes die je als boekenliefhebber in Frankrijk niet mag missen?

Château d’If, Marseille

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Het gevangeniseiland uit de 16e eeuw dat een grote rol speelt in de roman De graaf van Monte-Cristo van Alexandre Dumas. Het eiland rondom het fort is bebouwd met verdedigingswerken. Je kunt de gevangenis bezichtigen en een rondleiding krijgen. Het eiland brengt de fantasie tot leven en geeft je een idee van de 14 jaar die (de fictieve) Edmond Dantès op het eiland doorbracht alvorens op spectaculaire wijze te ontsnappen.

De Provence van Marcel Pagnol en Jean Giono

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Bij het lezen van de werken van zowel Pagnol als Giono (beiden Provençaalse schrijvers) waan je je in de Provence. De prachtige beschrijvingen van de natuur en het leven van alledag in de uitgestrekte velden en heuvels dompelen je onder in de authentieke sfeer van de Provence. Vooral rond Pagnol zijn er diverse bestemmingen in de Provence, zoals rond zijn geboorteplaats Aubagne waar je in de voetsporen van de auteur kunt lopen.

Jules Verne, Nantes, Amiens

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Jules Verne is onderwerp van een al jarenlange durende strijd tussen Amiens en Nantes. De auteur werd geboren in Nantes maar overleed in Amiens. In een prachtig 19e eeuws gebouw in Nantes vind je het Jules Verne-museum, met alles over deze beroemde Franse schrijver. Maar Amiens heeft dan weer het Maison Jules Verne, je raadt het al, het huis waar de schrijver woonde.

Shakespeare & Company, Parijs

Foto: Flickr
Foto: Flickr

De oorspronkelijke boekhandel Shakespeare and Company was een Engelstalige boekhandel en bibliotheek in Parijs die opgericht werd in 1919 door de Amerikaanse Sylvia Beach. In 1951 opende Amerikaan George Whitman een andere Engelstalige boekhandel annex bibliotheek in Parijs onder de naam Le Mistral. Net zoals Shakespeare and Company dat ondertussen al tien jaar gesloten was, werd het snel een ontmoetingsplek voor een aantal schrijvers, deze keer voornamelijk van de Beat Generation, zoals Allen Ginsberg, Gregory Corso, en William Burroughs. Na het overlijden van Sylvia Beach in 1962 werd de naam gewijzigd naar Shakespeare and Company. Inmiddels heeft de dochter van George Whitman de boekhandel overgenomen.

George Sand, Indre

Foto: Flickr
Foto: Flickr

De Franse schrijfster George Sand (1804-1876) heeft een grote invloed achtergelaten op de omgeving waar ze een groot deel van haar leven woonde, het landgoed Nohant. Ze toonde zich een goede kasteelvrouw. Sand was bovendien de beschermvrouwe van veel leden van de nieuwe Franse schrijversgeneratie: Sainte-Beuve, Eugène Fromentin, Gustave Flaubert. Het lokale toerismebureau heeft een route samengesteld die voert langs de belangrijkste plekken uit het leven en de romans van Sand. Op de website zijn tips te vinden voor je bezoek aan het ‘Pays de George Sand’.

Hotel Pavillon des Lettres, Parijs

Foto: Hotel
Foto: Hotel

Het eerste literaire hotel van Parijs! Overnacht in de Kafka-kamer, of de Shakespeare-kamer, en duik onder in de wereld van de letteren. De 26 kamers, net zoveel als de letters van het alfabet, weerspiegelen de schoonheid en poëzie van beroemde auteurs. “Achter elke deur bevindt zich de ziel van een schrijver,” zo belooft het hotel.

Château de Montaigne, Dordogne

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Het uit de 14e eeuw stammende kasteel was ooit eigendom van de beroemde Franse schrijver Michel de Montaigne, die met zijn Essais zo goed als verantwoordelijk was voor het ontstaan van een nieuw genre in de literatuur. Vanaf 1571 tot 1592 schreef hij zijn beroemde werk hier. Na een brand in de 19e eeuw werd het kasteel compleet gerenoveerd. De toren in de bibliotheek is nog origineel uit de 16e eeuw, en het verhaal gaat dat de schrijver op die plek zijn Essais schreef. Het kasteel is vrijwel het gehele jaar doorlopend geopend van woensdag tot zondag, in de zomermaanden elke dag.

Cimetière du Père-Lachaise, Parijs

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Père-Lachaise is de bekendste begraafplaats van Frankrijk en biedt een laatste rustplaats aan honderden bekende Fransen uit de geschiedenis. Onder hen ook veel schrijvers en dichters. Zo vind je er de graven van bijvoorbeeld Abélard, Guillaume Apollinaire, Honoré de Balzac, Paul Éluard, Jean de La Fontaine, Marcel Proust en de Ierse schrijver Oscar Wilde.

Robert-Louis Stevenson, Cevennen

Foto: Flickr
Foto: Flickr

De Schotse schrijver Robert-Louis Stevenson, bekend van onder meer Treasure Island en The Strange Case of Dr. Jekyll and Mister Hyde, ondernam in 1878 een voettocht in gezelschap van een ezel dwars door het prachtige en desolate landschap van de Cevennen in Zuid-Frankrijk. Hij schreef er een jaar later een boek over, Travels with a Donkey in the Cévennes, en heden ten dage is er een voettocht van zo’n 250 kilometer uitgezet die ongeveer het parcours van de bekende schrijver volgt.

Panthéon, Parijs

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

Als je echt tot de allergrootsten van Frankrijk behoort kom je in aanmerking voor een plekje in het Panthéon – na je dood tenminste. Want hier worden de beroemdsten aller Fransen bijgezet. Oorspronkelijk was het gebouwd als kerk, maar na de Franse Revolutie ingezet mausoleum voor bekende Fransen. Je vindt er de graven van schrijvers als Voltaire, Rousseau, Victor Hugo, Alexandre Dumas, Émile Zola en André Malraux. Ook interessant: in het gebouw hangt de ‘slinger van Foucault’, de beroemde slinger die het bewijs levert dat de aarde om zijn as draait.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie