Inspiratie

De 10 mooiste universiteitsbibliotheken ter wereld

Afgelopen zomer was er al een post met 20 prachtige bibliotheken die je gezien moet hebben.  In aanvulling hierop zetten we nu de 10 mooiste universiteitsbibliotheken op een rijtje. Wees gerust, je hoeft geen student te zijn om de bibliotheken daadwerkelijk te gaan bekijken –  de meeste bibliotheken zijn ook toegankelijk voor niet-studenten.    St. John’s College Old Library, University of Cambridge (Cambridge, Engeland) Dit is de oudste bibliotheek van de universiteit van Cambridge. Het is open voor iedereen en bevat de speciale collecties van de bibliotheek.
Bron
Bron
  Trinity College Library, University of Dublin (Dublin, Ierland) De toepasselijk geheten Long Room van deze bibliotheek in Dublin geeft je het gevoel even terug in de tijd te gaan. De collectie blijft zich uitbreiden: er is een exemplaar te vinden van elk boek dat werd uitgebracht in Ierland.
Bron
Bron
  Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University (New Haven, Verenigde Staten) In de bibliotheek worden de zeldzame boeken, archieven en oude manuscripten bewaard. Je vindt er o.a. werken van Erasmus, Goethe en Charles Dickens.
Bron
  Centrale bibliotheek, Technische Universiteit Delft (Delft, Nederland) Deze bibliotheek is bijzonder van binnen én van buiten. Een enorme kegel priemt door het beloopbare dak van gras. De boeken zijn uitgestald in een immense boekenkast, die zich uitstrekt van de begane grond tot aan het plafond van de vierde verdieping.
Bron
Bron
  Uris Library, Cornell University (Ithaca, Verenigde Staten) In deze bibliotheek zijn veel historische stukken te vinden, zoals pamfletten uit de Franse Revolutie.
Bron
Bron
  Linderman Library, Lehigh University (Bethlehem, Verenigde Staten) Gewoonweg een prachtige bibliotheek, met notabele werken van o.a. Darwin.
Bron
Bron
  Bodleian Library, University of Oxford (Oxford, Engeland) Dit is de op één na grootste bibliotheek in Engeland.
Bron
Bron
  Biblioteca Joanina, University of Coimbra (Coimbra, Portugal) Echt snuffelen tussen de boeken in deze bibliotheek uit de 18e eeuw is niet mogelijk. Toch is de bibliotheek prachtig en bevat ruim 250.000 werken.
Bron
Bron
  Sainte-Geneviève Library (Parijs, Frankrijk) Deze prachtige universiteitsbibliotheek kan iedereen gelukkig zelf van binnen gaan bekijken. Het bevat zo’n 2 miljoen documenten!
Bron
Bron
  The George Peabody Library, Johns Hopkins University (Baltimore, Verenigde Staten) Deze universiteitsbibliotheek kwam tot stand dankzij een donatie van filantroop George Peabody en biedt vijf verdiepingen vol met boeken. Zijn filosofie was dat een bibliotheek open moest zijn voor een ieder die deze wenst te gebruiken – dus de bibliotheek is toegankelijk voor iedereen.
Bron

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *