Inspiratie

De 10 beste boeken van 2014

In 2014 kwamen er weer veel nieuwe Nederlandse en vertaalde boeken uit, en een aantal daarvan werden besproken op MustReads.nl. Wat zijn de beste boeken die het afgelopen jaar in Nederland verschenen? Je leest het hieronder!

De smalle weg naar het verre noorden, Richard Flanagan

Met De smalle weg naar het verre noorden schreef Flanagan een epische roman over gewone mannen die door ongewone omstandigheden in een hel terechtkomen. Genuanceerd beschrijft hij welke impact dat op hun leven heeft, hoe ze in de diepste dalen omhoog proberen te kruipen – en daarbij soms letterlijk verdrinken in een poel van drek – en ook hoe ze na de hel te hebben overleefd na de oorlog hun leven verder proberen te leiden. Lees de recensie.

Tot ziens daarboven, Pierre Lemaitre

Pierre Lemaitre geeft met Tot ziens daarboven de vele ex-soldaten van de Eerste Wereldoorlog een gezicht. De samenleving liet hen grotendeels in de steek, velen moesten rondkomen van een mager pensioentje terwijl er grote bedragen werden gespendeerd voor de doden. De alwetende verteller in het verhaal fungeert bijna als een op zichzelf staand personage, en voorziet het verhaal van anekdotisch commentaar, meestal niet zonder enige donkere humor. Lees de recensie.

Het verhaal van Lucy Gault, William Trevor

In Het verhaal van Lucy Gault weerklinken de grote mythes en sagen uit de literaire geschiedenis en de roman vertelt in die zin een universeel verhaal van verloren geluk, de onmogelijkheid om je lot in eigen hand te nemen. Er is in het leven een grotere kracht werkzaam die je verhindert om geluk met beide handen beet te grijpen. Lees de recensie.

Wat je ziet als je valt, Rebecca Wait

Nog voor je vijfentwintigste een boek schrijven dat door zowel het publiek als de pers goed onthaald wordt, dat lukt niet veel schrijvers. De in 1988 geboren Britse Rebecca Wait deed het met het boek Wat je ziet als je valt, een fijnzinnige en pakkende debuutroman over een gezin dat ontwricht is doordat hun zoon en broer te kampen kreeg met een diepe depressie. Lees de recensie.

Cobra, Deon Meyer

Goede thrillers spelen zich niet per definitie af in Scandinavische landen of de VS, dat laat de Zuid-Afrikaanse schrijver Deon Meyer al jarenlang zien. Cobra is zijn nieuwste boek, en zoals we dat van hem gewend zijn mengt hij hierin politieke en sociale thema’s met een adembenemend plot dat je gegarandeerd elke pagina op het puntje van je stoel doet zitten. Lees de recensie.

Eleanor & Park, Rainbow Rowell

De kracht van Eleanor & Park zit in de authenticiteit van de karakters. Als lezer word je teruggevoerd naar de tijd van je eigen puberale onzekerheden, de wanhoop om erbij te horen en vooral dat adembenemende gevoel van die eerste liefde. Lees de recensie.

Ik ben Pelgrim, Terry Hayes

Ik ben pelgrim van Terry HayesTerry Hayes maakte met Ik ben Pelgrim zijn debuut in de boekenwereld en wist heel veel lezers te overtuigen van zijn schrijfkunsten. Het vuistdikke boek is dan ook een ouderwetse pageturner die je vanaf de eerste bladzijde op het puntje van je stoel doet zitten. Lees de recensie.

Augustus, John Williams

De verdienste van Williams is dat het leest alsof het zich allemaal gisteren afspeelde, alsof er geen twee millennia tussen ons en keizer Augustus staan. Hij geeft de bekende namen uit de geschiedenis een gezicht, maakt ze menselijk, en dat alles in zijn herkenbare compacte schrijfstijl – die in al zijn beknoptheid rijk is aan beelden en ruimte laat voor interpretatie. Lees de recensie.

Roxy, Esther Gerritsen

Roxy is een indringend portret van een jonge vrouw die moeite heeft haar plaats in het leven te vinden. Diep in zich weet ze hoe het moet, moeder zijn, verantwoordelijkheid nemen, opkomen voor zichzelf. Maar de realiteit van het leven maakt dat het soms makkelijker lijkt om te laten versloffen, anderen de taken op zich te laten nemen, op de vlucht te slaan voor alles wat uitdaagt. Lees de recensie.

Duel met paard, Pauline Genee

Duel met paardOver het algemeen wordt met grote zekerheid aangenomen dat paarden niet kunnen praten, rekenen of schrijven. Wie begint te lezen in Duel met paard, de debuutroman van Pauline Genee, kan wel eens sterk aan deze overtuiging gaan twijfelen. Lees de recensie.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *