De beste e-readers van dit moment, voorjaar 2019

Ben je op zoek naar een nieuwe e-reader? Misschien zie je door de bomen het bos niet meer. Er zijn veel verschillende apparaten te koop. Daarom zet ik in deze blog de vijf beste e-readers van dit moment voor je op een rijtje.

Ereaders bestaan inmiddels al weer bijna 15 jaar. Voor veel boekenlezers zijn ze inmiddels niet meer weg te denken. Handig voor op reis, onderweg naar je werk in de trein, of gewoon voor lekker thuis op de bank. In de loop der tijd zijn er verschillende fabrikanten geweest die e-readers op de markt hebben gebracht. Een deel daarvan is inmiddels al weer gestopt, zoals Sony en Samsung. En ook Nederlandse initiatieven als Icarus, BeBook en iRex bleken het op lange termijn niet te halen.

Je zou kunnen zeggen dat de beste over zijn gebleven. De meeste van de huidige fabrikanten bieden goede kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid voor een prima prijs. Op dit moment zijn de belangrijkste e-readermerken in Nederland Kobo, de Kindle van Amazon en PocketBook.

Hieronder zie je welke e-readers ik je op dit moment aanbeveel.

Kobo Clara HD

Het instapmodel van Kobo is de Clara HD. Deze e-reader heeft een scherm van 6 inch (e-ink Carta, 300dpi), ingebouwde schermverlichting en opslagruimte van 8GB. Via de wifiverbinding en de koppeling met Kobo en/of Bol.com koop je eenvoudig de nieuwste ebooks en staan ze direct op je apparaat. Natuurlijk kun je hem ook via USB met je computer verbinden om ebooks over te zetten.

Deze e-reader mist bescherming tegen water en stof. De verkoopprijs op dit moment is 129,- euro.

Tolino Vision 4HD

Ook deze e-reader van het Duitse merk Tolino maakt gebruik van het nieuwste e-inkscherm, met 300dpi. De e-reader is gekoppeld aan de ebookwinkel van Tolino, in Nederland is dat Libris. Draag je de boekhandel een warm hart toe, dan kan dit voor jou een extra reden zijn om voor deze e-reader te gaan. De Tolino heeft bovendien water- en stofbescherming door een speciale coating.

De Tolino Vision 4HD is te koop voor 159,- euro.

Kindle Oasis

De Kindle Oasis is op dit moment de duurste e-reader van Amazon. Maar dan krijg je ook wat, een 7-inch scherm met pixeldichtheid van 300dpi. De Kindle Oasis is bovendien water- en stofbestendig en kan via een aparte bluetooth-koptelefoon audio afspelen. De duurste versie van dit apparaat heeft bovendien gratis verbinding via het mobiele netwerk, zodat je ook zonder wifi overal toegang hebt tot je ebooks en de ebookwinkel van Amazon.

De Kindle Oasis is te koop vanaf 229,99 euro voor de goedkoopste versie, en 319,99 voor de versie met mobiele verbinding.

PocketBook Touch HD 3

De PocketBook Touch HD 3 is een alleskunner. Niet alleen heeft deze het meest actuele scherm van dit moment, net zoals de bovenstaande e-readers, hij kan ook nog eens audio afspelen via bluetooth, heeft water- en stofbescherming en is lekker snel dankzij een goede processor. Bovendien is het een compacte en lichte e-reader.

De PocketBook Touch HD 3 is te koop voor 159,- euro.

Onyx Boox Note 10.3

Wil je naast ebooks ook vooral grote documenten lezen en/of notities maken? Dan is op dit moment de Onyx Boox Note de beste keuze, met een scherm van 10,3 inch. Je kunt hier allerhande documenten mee openen en voorzien van je eigen notities. Bovendien is het apparaat gebaseerd op Android, wat ervoor zorgt dat je ook andere apps kunt installeren.

Dat grote scherm komt wel tegen een prijs: de Onyx Boox Note 10.3 kost momenteel 559,- euro.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie