RecensiesThrillers

Recensie: De code, Fredrik T. Olsson

Je hoort het vaker, scenarioschrijvers die een uitstapje maken en een roman of thriller schrijven. Vorig jaar nog had bijvoorbeeld Terry Hayes succes met zijn thriller Ik ben pelgrim. Ook Fredrik T. Olsson komt uit de wereld van het bewegende beeld en heeft met De code zijn debuut in de boekenwereld. Niet helemaal vlekkeloos, maar wel superspannend.

Gepensioneerd cryptoloog William Sandberg verdwijnt na een zelfmoordpoging spoorloos uit een ziekenhuis in Stockholm. Zijn ex-vrouw, journaliste Christina, vertrouwt het niet, zeker niet als ze ziet dat alles wat met zijn werk te maken had uit zijn huis is weggehaald. Ook in Amsterdam vindt een mysterieuze verdwijning plaats. Janine Hayes, met als specialiteit oude talen, wordt door haar vriend Albert als vermist opgegeven. De politie kan weinig voor hem doen, alles wijst op een vrijwillig vertrek.

Christina gaat op onderzoek uit naar de verblijfplaats van haar man. Haar assistent Leo vermoedt een verband tussen de verdwijning van William en die van Janine. Dat voert hen naar Amsterdam en vervolgens verder richting de Alpen. Ondertussen vindt er een uitbraak van een onbekend virus plaats die het leven kost aan duizenden mensen en die niet te bedwingen lijkt. Een geheimzinnige code, een onder de radar opererende machtige organisatie, een race tegen de klok: alle ingrediënten voor een enerverende thriller op niveau.

Vanaf de eerste pagina houdt Fredrik T. Olsson de vaart er goed in. In de voetsporen van William en Janine volg je de zoektocht naar de oplossing van een eeuwenoud raadsel, dat verband houdt met rekenkunde, archeologie en biologie. Doordat je maar mondjesmaat informatie krijgt over het grotere geheel, blijf je lang in het duister tasten over de echte beweegredenen van de organisatie die verantwoordelijk blijkt voor het ontvoeren van de twee wetenschappers. Niet alleen het plot ontvouwt zich goed gedoseerd, ook de spanning wordt zorgvuldig opgebouwd. Geregeld worden meer informatieve scènes afgewisseld met spanning en sensatie, niet in de laatste plaats door wat zich allemaal afspeelt op de schilderachtige locatie waar William en Janine worden vastgehouden.

Het grootste bezwaar aan deze thriller is dat de schrijver zich af en toe wat al te makkelijk verliest in de details en zijn personages van actie naar actie stuurt, zonder zich te bekommeren om het overkoepelende verhaal. Als je het boek van een afstandje bekijkt wordt het verhaal ineens vrij zwak en worden de oplossing en afloop wat al te voor de hand liggend. Een meer ervaren auteur had de lezer waarschijnlijk wat serieuzer genomen dan dat Olsson dat in zijn debuut doet. De code is daardoor weliswaar een spannend boek, maar blijft niet echt hangen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.