Inspiratie

De cover én inhoud van de nieuwe Jonas Jonasson: Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)

Liefhebbers van De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween opgelet! Over enkele maanden verschijnt de derde roman van de Zweedse bestsellerauteur Jonas Jonasson. Weer zo’n lange titel, en het belooft al net zo’n heerlijk absurdistisch boek te worden. In 2009 debuteerde journalist Jonasson met zijn boek over de hoogbejaarde man die op een dag uit het raam klom. Vervolgens ging het snel met zijn roem, het boek werd in tientallen talen uitgebracht en bovendien verfilmd. In 2013 verscheen zijn tweede roman, De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje, dat een iets minder groot succes werd maar nog steeds respectabele verkoopcijfers behaalde. En nu is het binnenkort tijd voor de volgende bestseller in de dop: Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) verschijnt eind oktober. Omdat de uitgever nog geen Nederlandse beschrijving van het boek heeft gegeven, heb ik de Engelstalige beschrijving voor je naar het Nederlands vertaald:
Gangster Anders, die net uit de gevangenis is, doet kleine klusjes voor grote gangsters, en zou deze best goed doen als hij niet zoveel zou drinken, wat zijn professionaliteit beïnvloedt. Zijn leven neemt echter een nieuwe wending als hij een vrouwelijke predikant (die atheïst is) ontmoet, en een dakloze receptionist van een voormalig bordeel dat nu een één-sterren hotel is. De drie bundelen hun krachten en smeden een businessplan gebaseerd op Gangster Anders’ talenten (bedreigingen en geweld, maar geen moord – hij wil niet nogmaals in de gevangenis belanden) en zijn geduchte reputatie. De predikante en de receptionist regelen de geldzaken, PR en zakelijke strategie. Door gebruik te maken van de voorkeur van tabloids voor krantenkoppen trekken ze nieuwe klanten aan. Ware het niet dat Gangster Anders nieuwsgierig is naar de bedoeling van dit alles. Door gesprekken met de predikant gaat hij op zoek naar Jezus, en tegen alle verwachting in antwoordt Jezus hem! De predikante kan niet geloven wat er gebeurt. Als Gangster Anders gegrepen wordt door religie zijn hun lucratieve zaken in gevaar, en de predikante en de receptionist moeten snel een nieuw plan verzinnen. De snelle, levendige roman combineert verschillende motieven: verkeerd geïnterpreteerde boodschappen van de Bijbel omgevormd tot egoïstische dwaasheden, de consequenties van fanatisme en idealisering van elke religie, de sensatiebeluste media, de ondernemersgeest en menselijke stommiteiten – en onderliggend de vage hoop dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen, een tweede en derde kans te krijgen. Jonas Jonasson heeft een persoonlijke, herkenbare stijl die gekarakteriseerd wordt door zijn satirisch-humoristische blik op de tekortkomingen van de mens in de geschiedenis, de politiek en het leven van elke dag. In zijn derde roman, Gangster Anders en zijn vrienden, die zich volledig in het hedendaagse Zweden afspeelt, laat hij zien hoe ogenschijnlijk normale mensen in absurde situaties terechtkomen. We volgen deze grappige, verschrikkelijke maar aimabele personages in hun zoektocht om een Nieuwe Kerk te maken, terwijl al de gangsters van Zweden hen op de hielen zitten!

2 reacties

  • Die wil ik ook lezen als die uitkomt.
    Ik heb zijn eerste boek gelezen en vond ik geweldig.
    Ben nu in zijn tweede boek bezig die ook geweldig is.

  • Ik ben super benieuwd naar dit boek! Hoewel ik het Bommenmeisje een klein beetje vond tegenvallen, zal ik deze nieuwe van Jonas Jonasson zeker weer een kans geven 🙂

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *